Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ez tisztogatás”: régi ügyeket melegítenek fel az orosz ellenzékiek félreállítására


Máris rács mögött: Andrej Pivovarov, a Nyílt Oroszország Mozgalom feje egy bírósági meghallgatáson a dél-oroszországi Krasznodar városában 2021. június 2-án 
Máris rács mögött: Andrej Pivovarov, a Nyílt Oroszország Mozgalom feje egy bírósági meghallgatáson a dél-oroszországi Krasznodar városában 2021. június 2-án 

Április végén egy arhangelszki bíróság két és fél év börtönre ítélte a már börtönben ülő ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij mozgalmának helyi koordinátorát. Az ok: még 2014-ben kiposztolt egy, az orosz kormány által később pornográfnak minősített videót.

„Megdöbbentő, hogy az ilyen ügyek egyáltalán eljutnak a bíróságig” – mondta Natalija Zvjagina védőügyvéd nem sokkal azelőtt, hogy ítéletet hirdettek volna védence, Andrej Boronnyikov ügyében.

De ami pár hete még megdöbbentőnek tűnhetett, abból mára trend lett. Az orosz kormány a parlamenti választásokra készül, és hirtelen megjelent a hírek között néhány hasonló ügy.

Kedden letartóztatták Dmitrij Gudkov volt Állami Duma-képviselőt és közismert liberális ellenzéki politikust. A Moszkvától 120 km-re délnyugatra fekvő Kolomnában vették őrizetbe, miután a hatóságok tíz különböző helyen tartottak házkutatást. A Nyomozóbizottság nevű állami szerv szerint az akcióban 140 rendőr vett részt.

Gudkovot „csalással előidézett anyagi kár” vádjával vették őrizetbe. Ez pedig egy állítólagos tartozásra nyúlik vissza, amelynek alapja egy 2011-es szerződés, amelyben egy Gudkovhoz köthető cég kibérelt egy alagsort a moszkvai önkormányzati ingatlanügynökségtől. Gudkov támogatói szerint az alagsort végül felújított állapotban adták vissza 2015-ben, a bérleti szerződés lejártakor, majd a cég beszüntette a működését.

Múltbéli kis ügyből nagy büntetés ma

Ha most elítélik, Gudkov öt év börtönre számíthat.

A volt képviselő apja, a szintén ex-Duma-képviselő Gennagyij Gudkov szerint fia csak a vizsgálati fogságban szerzett tudomást az állítólagos tartozásról.

„Ez a családom elleni bosszú. Bosszú Dmitrijjel és velem szemben. Úgy tűnik, parancsuk van rá, hogy indokot találjanak arra, hogy Dmitrij Gudkov ne indulhasson a választásokon, én pedig ne térhessek vissza Oroszországba.

„Világos, hogy csak politikai bosszúról van szó. Ebbe nem csak bennünket, de a tanácsadóinkat, alkalmazottainkat, kollégáinkat és másokat is belekeverték, ők is célpontok. Ez egy egyszerű cinikus bosszúakció az általános jogtalanságok közepette. Ahogy a mondás tartja: Ha el akarsz kapni valakit, találsz hozzá bűncselekményt. Szerintem ez az elv hajtja őket” – tette hozzá.

Oroszországban lassan felpörög a választásikampány-szezon, és az Egységes Oroszország kormánypártnak van vesztenivalója. A független Levada közvéleménykutató központ felmérése szerint történelmi mélypontra zuhant a népszerűségi indexe, miután támogatta a különösen népszerűtlen nyugdíjreformot és a temérdek alkotmánymódosítást, amelyek közül az egyik lehetőséget teremt arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig hatalmon maradhasson.

Nagyot nyertek 2016-ban, most más módszerekkel biztosítanák a győzelmet

A 2016-os Duma-választásokon az Egységes Oroszország a 225 alsóházi mandátum több mint 90 százalékát szerezte meg annak ellenére, hogy a voksok alig több mint 50 százalékát gyűjtötte be.

A liberális ellenzék viszont – akkor, a mostani fellépések előtt – minden korábbinál erősebbnek tűnt. Szokatlan egységbe tömörült a karizmatikus Navalnij mögött, aki viszonylagos sikerre vitte a 2018–2020-as helyi választásokon az úgynevezett Okos Szavazás taktikájával. Ennek az volt a lényege, hogy az ellenzéki érzelmű szavazók arra a jelöltre voksoltak, akinek a körzetükben a legtöbb esélye volt legyőzni az Egységes Oroszország jelöltjét.

Kommentárok szerint az orosz kormány mostani törekvése – hogy bezárja Navalnij szervezeteit, országszerte nyomás alá helyezze aktivistáit, valamint korlátozza a független médiát és az internetet – kísérlet a választások befolyásolására és az Egységes Oroszország győzelmének bebiztosítására. (Putyin kormányzata gyakorlatilag a kormánypárton keresztül tartja fenn hatalmi monopóliumát a hatalom összes szintjén.)

Most lengyel gépről szedtek el egy orosz aktivistát

Hétfőn egy Szentpéterváron megállítottak egy lengyel utasszállító repülőgépet, és egy, a déli Krasznodarban két nappal korábban kiadott elfogatóparancs alapján leszedték a járatról Andrej Pivovarovot, az időközben a működését beszüntető Nyílt Oroszország nevű civil szervezet volt igazgatóját. A Nyílt Oroszország május 27-én számolta fel magát, hogy megvédje dolgozóit és támogatóit a kormány elnyomó fellépésétől.

A szervezetet azután jegyezték be Oroszországban, hogy a száműzetésbe vonult egykori és hosszú éveken át börtönben ülő olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij ugyanilyen nevű, brit bejegyzésű szervezetét 2017-ben az orosz kormány „nemkívánatos szervezetté” nyilvánította, majd az beszüntette működését.

Pivovarov és társai azt mondták az új Nyílt Oroszországról, hogy csoportjuk teljesen különbözik a brit szervezettől, ám a kormány ennek ellenére nemkívánatosként kezelte.

A mostani vádak egy 2020-as Facebook-posztig nyúlnak vissza. Pivovarov valójában újraposztolta Alekszandr Korovajnij – a krasznodari régió Jelszk városának egyik liberális képviselője – kérését, amelyben az ellenzéki jelöltek támogatását sürgette a helyi választásokon. Ügyészek szerint a reposzttal „egy nemkívánatos szervezet munkáját végezte”.

Vicces, szórakozó ügyészek

Pivovarovra – elítélése esetén – hat év börtön várhat. Azt mondja: azért állítják bíróság elé, hogy ne tudjon indulni a Duma-választásokon.

A Krasznodarban szerdán tarott bírósági meghallgatáson a férfi viccnek nevezte az ellene felhozott vádakat, és azt mondta: „az ügyészek biztosan szórakoznak velünk”, ha azt állítják, hogy egy Facebook-poszt fenyegetheti az államot.

„Bíró úr, miért vagyok itt? Egyszerű, azért, mert jogállami alapokat akarok az országunknak, hogy mindenki jólétben és kényelemben élhessen. És szeretném, ha Oroszországban békésen átadnák a politikai hatalmat.”

„Ez ennek a pernek a valódi oka, és nem az úgymond elborzasztó szavak egy posztban… Amely mikor is jelent meg? Tíz hónapja. Az ügyészek pedig csak most ébredtek fel.”

Szergej Ivanov, a (nevében) Liberális Demokrata Párt (LDPR) nevű szervezet Duma-képviselője azt mondta a Jelenidő című, Szabad Európa – Amerika Hangja műsornak, hogy nem akarja újraválasztatni magát a folyamatos nyomás miatt, mert az még a „rendszerszintű ellenzéket” – a Dumában jelen lévő LDPR-t és két másik pártot – is érintheti. (Ezek a formációk ellenzékinek állítják be magukat, de rendszeresen támogatják a Kreml kezdeményezéseit.)

„Jelenleg a fő probléma az, hogy senki sincs biztonságban az elnyomással szemben, sem a milliárdos oligarcha, sem az egyszerű polgár. Mindenkire lecsapnak, még csak meg sem indokolják, házkutatást tartanak, letartóztatnak és így tovább. Itt nincs értelme politikával foglalkozni.”

Ivanov hozzátette: a kormány azért viselkedik így, „mert nincs ellenállás. Látja, minden nyugodt, minden rendben van. Az emberek hallgatnak.”

Alina Pincsuk és Robert Coalson írása a Current Time anyagának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG