Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ez vár a magyarokra a negyedik hullámban a virológus szerint


A maszk viselésére felhívó tábla a labdarúgó Európa-bajnokság német–magyar mérkőzése előtt a müncheni Allianz Arenában 2021. június 23-án
A maszk viselésére felhívó tábla a labdarúgó Európa-bajnokság német–magyar mérkőzése előtt a müncheni Allianz Arenában 2021. június 23-án

Pontokba szedve elemzi a járvány negyedik hullámával várhatóan kialakuló helyzetet a pécsi virológus, Kemenesi Gábor. Közösségi oldalán arról is ír, szerinte mit tehetnek az emberek azért, hogy „lepattanjon" rólunk az újabb megpróbáltatás. Úgy véli, van recept a győzelemre.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, már a kormány is tényként kezeli, hogy Magyarország sem úszhatja meg a járvány negyedik hullámát, amit a vírus minden eddiginél agresszívabb, delta-variánsa okoz, és amely Európa-szerte több országban a fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedéséhez vezetett.

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter a Spirit FM-en beszélt arról, hogy elkerülhetetlen Magyarországon a negyedik hullám, a delta-variáns 12 perc alatt képes fertőzni, és a kormány várhatóan július 14-én, szerdán dönt a harmadik oltásról.

Mi vár ránk, mit tehetünk ellene?

Kemenesi Gábor a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a negyedik hullámról, amelynek felbukkanása a szakember szerint, a járványok természetéből adódóan, várható volt.

A virológus a maradék lakosság átoltásának, a védelem nélkül maradtak újraoltásának fontosságát hangsúlyozza, és azt, hogy a megfelelő időben meg kell hozni a járványvédelmi intézkedéseket, és be is kell tartani őket.

A virológus szerint ha ez mind sikerül, „lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról". Izraelt hozza fel példaként, amely szerinte jó úton jár. Ellenpéldaként arra figyelmeztet, hogy számos ázsiai ország, ahol alacsony az átoltottság, a pandémia következő gócpontjaivá válhat a delta-hullámban. Ez pedig újabb variánsok melegágya lesz, ezért is fontos a tudósok szerint a globális és harmonizált vakcinaelosztás.

Mi várható a virológus szerint?

- Minden valószínűség szerint az esetszámok növekedése várható, ami a fiatalok és nem oltottak körében súlypontozódna.

- Az esetszámok növekedését idővel valószínűleg a halálozások emelkedése követi.

- Már nyáron ideérhet a negyedik hullám, amire az ősz valószínűleg rásegít.

A fertőzés hosszú távú hatásáról még kevés az adat

Kemenesi szerint azok az oltottak, akiknél tapasztalható valamiféle immunválasz, jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. A gyermekek érintettsége továbbra is jóval enyhébb az idősekénél, igaz, teszi hozzá, a fertőzés hosszú távú hatásáról még kevés az adat.

A krónikus betegségben szenvedő fiatalok ugyanakkor veszélyeztetettek, az ő esetükben nagyon fontos a maszk–távolságtartás–higiénia hármasának betartása.

A virológus az oltás mellett érvel, és úgy látja, csakis az embereken múlik, hogy a fegyelmezett védekezés képes lesz-e az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt.

XS
SM
MD
LG