Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezer alá került a lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek száma


Az elmúlt 24 órában újra csaknem kétszáz halottja volt a járványnak, nagyot csökkent viszont a lélegeztetőgépen ápolt betegek száma. Nagyjából újabb 50 ezer ember kapta meg az első oltását az országban.

A járvány újabb 199 halálos áldozatát jelentette be az állam kedden. Jó pár napja kétszáz körüli a regisztrált halálos áldozatok száma.

8 602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen. Mind a két szám csökkenés a hétfői értékhez képest. Különösen az utóbbi, a hétfői adathoz képest több mint 72-vel kevesebb súlyos fertőzött van lélegeztetőgépen.

Kicsit több mint ötvenezer ember kapta meg az első oltását előző nap. Így összesen 3 317 052 olyan ember van Magyarországon, aki legalább egy oltást kapott már. A kormány kerekítve elárulta most azt is, hogy hányan regisztráltak, eddig összesen az oltásra: 4,326 millióan.

A kormány bejelentette, hogy a járványhelyzettől függetlenül kinyithatnak a kocsmák, az éttermek teraszai, amint 3,5 millió ember kapott már legalább egy oltást. Ez a jelenlegi oltási ütem mellett négy nap múlva várható.

Az iskolanyitás tapasztalatai

Az iskolákat is a járványhelyzettől függetlenül nyittatta ki a kormány, itt a 2,5 millió legalább egy oltást kapotthoz kötötték a lépést.

Igaz, előtte kétszer is módosítottak a terven, a középiskolásoknak és a felső tagozatos általános iskolásoknak végül nem kezdődött el a tantermi oktatás, nekik három héttel eltolták ezt. Szerbiában is hétfőn nyitottak az iskolák, de éppen fordítva, ott az alsó tagozatosokat akarták tovább védeni.

Magyarországon sok tévhit él arról, hogy kötelező-e egy potenciálisan halálos járvány alatt iskolába küldeni a gyermeket. A válasz: nem. Ilyenkor kérvényezni kell a tanuló otthon maradását, és az iskolaigazgatónak igazolnia is kell ezt, mert nincs mérlegelési jogköre ebben a helyzetben.

Az iskolanyitás napján voltak olyan iskolák, ahol a gyermekek fel ment csak be, a többieknél kérvényezték a szülők az otthon maradást. De olyan tankerületekről is tudni, ahol a külön miniszteri levél ellenére fenyegetéssel próbálják presszionálni a szülőket és a tanárokat is. A tapasztalatokról bővebben alább is olvashat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG