Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezrek menekültek el Gázaváros legnagyobb kórházából, veszélyben az ott maradó betegek


Sebesültek és orvosok a gázavárosi al-Sifa kórházban 2023. november 10-én
Sebesültek és orvosok a gázavárosi al-Sifa kórházban 2023. november 10-én

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a korábban nagyjából hatvanezer embert befogadó al-Sifa a harcok miatt már nem üzemel kórházként, három napja nincs elegendő ivóvíz se, és az áramellátásban is súlyos zavarok vannak.

A kommunikációs nehézségek miatt nem egyszerű pontos képet kapni a helyzetről. Az izraeli hadsereg közölte, hogy biztonságos folyosót nyitottak a létesítményben tartózkodók evakuálása céljából, és mintegy háromszáz liter üzemanyagot helyeztek el a generátorok működtetéséhez – amit viszont az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász lefoglalt.

Ezzel szemben palesztin tisztségviselők arról számoltak be, hogy folyamatos tűzharc zajlik a körzetben, a Gázai övezetet uraló iszlamisták pedig tagadták az üzemanyag átadását, és tudatták, hogy a mennyiség egyébként is alig egyórányi működésre lett volna elegendő.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hangsúlyozta, hogy az al-Sifa már nem üzemel kórházként.

Továbbra is folyamatosak a légicsapások az iszlamista uralom alatt álló, mostanra a fegyveres erők által kettévágott enklávéban, illetve zajlik a szárazföldi hadművelet is. A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mára meghaladja a 11 ezret, akiknek többsége civil. Mintegy 2700 embert eltűntként tartanak számon.

Ehhez kapcsolódóan: „Messze túl sok” palesztin áldozatról beszélt az amerikai külügyminiszter

A harcokban eddig 48 izraeli katona esett el, az övezet közelében fekvő településekről pedig körülbelül 250 ezer embert telepítettek ki.

A 2,3 milliós gázai lakosság közel háromnegyede kényszerült lakóhelye elhagyására a Hamász október 7-i, több mint 1400 ember, többségében civil életét követelő merényletsorozatát követően kirobbant háború kezdete óta, de még mindig százezrek tartózkodnak az északi területeken.

Tízezrek kerestek menedéket a területen működő kórházakban, ahol azonban vészesen fogytán vannak az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerkészletek.

Izrael többször is rámutatott, hogy a terrorcsoport szándékosan egészségügyi intézmények, iskolák és hasonló létesítmények területén rendezkedik be, hogy élő pajzsként használhassa a polgári lakosságot.

Jeruzsálem erre az al-Sifát is példaként hozta fel, azt állítva, hogy a fegyveresek parancsnoki központot, illetve más katonai infrastruktúrát is a létesítmény alá telepítettek. Ezt a Hamász tagadja.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Mohamed Zakút, a gázai kórházak igazgatója rámutatott, hogy az al-Sifában körülbelül 650 beteget és súlyos sebesültet lát el az ötszáz fős személyzet, a kórház épületeiben menedéket keresők számát pedig 2500-ra tette.

Szombaton a gázai egészségügyi minisztérium még háromezer orvosról és páciensről, illetve 15-20 ezer belső menekültről tett jelentést.

Egy ENSZ-illetékes kiemelte, hogy a hétvégén sokan elhagyták a kórház területét, a maradók nagy részét viszont csak mentőautóval vagy más, speciális eljárás keretében lehetne elszállítani. Ugyanakkor az sem világos, hova kerülhetnének, miután több kórháznak be kellett zárnia a harcok miatt, a még működő intézmények pedig már most is túlterheltek.

A gázai hatóságok tájékoztatása szerint három gyerek és négy másik beteg vesztette életét azóta, hogy az al-Sifa vészhelyzeti generátorai szombaton kifogytak az üzemanyagból, valamint harminchat további ember, köztük több csecsemő életveszélyben van a megfelelő kezelés hiányában.

Az izraeli haderő bejelentette, hogy segíteni fog a legnagyobb gázavárosi kórházban rekedt újszülöttek evakuálásában, de ezzel kapcsolatban hétfőig nem érkeztek újabb hírek.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael naponta négyórás taktikai szünetet hirdet a gázai harcokban

Az Egyesült Államok átmeneti tűzszünet elrendelését akarta elérni a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatása érdekében, Izrael azonban csak napi négyórás taktikai szünetet hirdetett előző héten a gázai harcokban, így lehetővé téve a civilek délre menekülését a kijelölt folyosókon keresztül.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG