Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezreket ítéltek el Moszkvában a januári tüntetéseken való részvétel miatt


Orosz rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Szentpétervárott 2021. január 31-én
Orosz rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Szentpétervárott 2021. január 31-én

Több mint hatezer embert ítéltek el Moszkvában, amiért engedély nélküli tüntetéseken vett részt az év első felében.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a gyülekezési szabályok megsértésével kapcsolatos 6727 ügy kilencven százalékában elítélték az érintetteket, 625 esetet visszautaltak a rendőrségnek bizonyos technikai kérdések miatt, negyvenötöt pedig további vizsgálat nélkül lezártak. Összesen eddig mintegy 66 millió rubel (267 millió forint) értékben róttak ki pénzbírságot.

Ezen ügyek nagyjából 21 százalékában szabadságvesztést szabtak ki. Az OVD-Info jogvédő szervezet arról számolt be, hogy 2019-ben mindössze négy százalék volt a börtönbüntetéssel végződő esetek aránya a gyülekezési szabályok megsértésével kapcsolatos eljárásokban.

Az érintettek legtöbbje az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése ellen meghirdetett demonstrációkon vett részt.

Szigorodó fellépés

A 44 éves Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A Navalnij melletti januári szimpátiatüntetések során az orosz rendőrség – néha brutális módon fellépve – több mint tízezer tiltakozót vett őrizetbe országszerte.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

Oroszországban a kormánypárt támogatottságának gyengülésével párhuzamosan egyre szigorúbban lépnek fel a másként gondolkodók, a független újságírók, az emberi jogi aktivisták ellen a szeptember 19-i parlamenti választás közeledtével, amelyet fontosnak tartanak Vlagyimir Putyin hatalmának bebetonozása szempontjából a 2024-es elnökválasztás előtt.

"Félünk, de azért tüntetünk" - ezrek állnak ki Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG