Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ügyvéd távozott Oroszországból a hatósági nyomás miatt


Ivan Pavlov az FBK képviseletében a moszkvai fellebbviteli bíróságon 2021. augusztus 4-én
Ivan Pavlov az FBK képviseletében a moszkvai fellebbviteli bíróságon 2021. augusztus 4-én

Távozott Oroszországból az erős kormányzati nyomás miatt az ügyvéd, aki többek között Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus csapatát is képviselte.

Ivan Pavlon arról számolt be Telegramon, hogy Georgiába menekült, miután büntetőeljárást indítottak ellene. Az általa vezetett, Komanda 29 nevű jogvédő csoport már korábban beszüntette a működését.

„Eltiltottak a kommunikációs eszközök és az internet használatától, attól, hogy az ügyfelekkel és egyes kollégáimmal beszéljek – mondta Pavlov, hozzátéve, hogy a korlátozások miatt nem tudta hatékonyan ellátni a munkáját. – A tilalmak egy dologra nem vonatkoztak, az ország elhagyására. Ez kiutat mutatott” – fogalmazott.

Az orosz hatóságok azzal vádolták meg áprilisban, hogy információkat hozott nyilvánosságra egy rendőrségi nyomozással kapcsolatban. Amennyiben bűnösnek találják, pénzbírsággal, közmunkával vagy három hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják, azonban a kivizsgálás lezárultáig egyebek mellett eltiltották attól, hogy telefonáljon vagy internetezzen.

Pavlov elmondta, hogy a vádak Ivan Safronov újságíró ügyéhez kapcsolódnak, akinek a védelmét ellátta, és akit hazaárulással vádoltak meg, sokak szerint pusztán azért, mert a munkáját végezte. Az ügyvéd fenntartotta ártatlanságát, és úgy vélekedett, hogy „bosszúhadjárat” folyik ellene.

Szigorodó hatósági fellépés

Nem sokkal azt követően indult eljárás a férfival szemben, hogy elvállalta a Navalnij vezette Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) jogi képviseletét. A szervezetet idén szélsőségesnek nyilvánították és betiltották Oroszországban.

A jogászokból és újságírókból álló Komanda 29 júliusban jelentette be, hogy beszünteti a működését, miután a hatóságok elérhetetlenné tették a weboldalukat, amiért állítólag egy „nemkívánatos szervezet” tartalmait tették közzé.

Oroszországban egyre szigorúbban lépnek fel a másként gondolkodók, a független újságírók, az emberi jogi aktivisták ellen a szeptemberi parlamenti választás közeledtével, amelyet fontosnak tartanak Vlagyimir Putyin államfő hatalmának bebetonozása szempontjából a 2024-es elnökválasztás előtt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG