Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Facebook lekapcsolt egy orosz hátterű, oltásellenes hazugságokat terjesztő hálózatot


A hálózat influenszereknek fizetett azért, hogy a koronavírus elleni vakcinákról terjesszenek hamis állításokat. Az üzenet eljutott a kormánybarát magyar sajtóba is. Egy orosz PR-cég lehet a háttérben, amelyet most kitiltottak a Facebookról és az Instagramról is.

A Facebook augusztus 10-én bejelentette, hogy lekapcsolt egy több tucat oroszországi Facebook- és Instagram-fiókból álló hálózatot, amely kapcsolatban állt egy PR-céggel. A csoport közösségimédia-influenszereket próbált bevonni a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos hamis állítások terjesztésébe.

Az érintett fiókok a Fazze nevű, az Egyesült Királyságban bejegyzett, ám inkább Oroszországból működtett AdNow PR-cég leányvállalatához kapcsolódtak. A Facebook a külföldi beavatkozás elleni politikájára hivatkozva tiltotta le a fiókokat.

„Eltávolítottunk 65 Facebook-fiókot és 243 Instagram-fiókot, amelyek mind orosz hátterűek és a Fazzéhoz köthetők” – áll a közösségimédia-cég legutóbbi jelentésében, amelyben a platformjaikon zajló visszaélések elleni intézkedéseiket mutatják be. Azt is írják, hogy a Fazzét kitiltották az oldalaikról.

A hálózat főleg arra használta a befolyását, hogy az indiai, latin-amerikai és kisebb mértékben az egyesült államokbeli közönséget megcélzó oltásellenes üzeneteket terjesszen.

Magyarországon is megjelent

A héten az Átlátszó számolt be arról, hogy a magyar médiába is eljutottak olyan adatok, amelyeket az orosz hátterű PR-cég terjesztett. Mint írják, a Fidesz-közeli Ripost közölt egy cikket Kiszivárgott egy titkos jelentés: a Pfizer-vakcina sokkal veszélyesebb, mint az AstraZeneca? címmel, amely ugyanazon a hamis adatokat tartalmazó anyagon alapult, amely alapján az oroszok által felbérelt közösségimédia-influenszerek is posztoltak.

A Facebookot – más közösségi médiákhoz hasonlóan – korábban komoly bírálatok érték többek között Joe Biden amerikai elnöktől is, amiért hazugságokat terjesztett az oltásokról, akadályozva a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Fiókfarmok és mémek

A Facebook szerint az Oroszországhoz köthető Fazze-műveletet 2020-ban létrehozott hamis fiókokkal indították el. Ezek az álfiókok valószínűleg pakisztáni és bangladesi „fiókfarmokról” származnak.

Mémeket és kommenteket is bevetettek, köztük egy olyat is, amely szerint az egyik nyugati vakcina majommá változtatja az embereket.

A Facebook szerint több egészségügyi és életmódtémában aktív influenszer megosztotta a hamis állításokat.

A Reuters sem a Fazzét, sem az AdNow-t nem tudta elérni, hogy reagáljanak a történtekre.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG