Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

“A Facebook monopólium, fel kell darabolni”: a közösségi óriás eddigi legfontosabb pere


A Facebook alkalmazottja a „like” jelzés mellett sétál a Facebook központjában, Kaliforniában, 2019. október 23-án
A Facebook alkalmazottja a „like” jelzés mellett sétál a Facebook központjában, Kaliforniában, 2019. október 23-án

Negyvennyolc amerikai állam főügyésze perelte be és vádolta meg a Facebookot azzal, hogy illegális lépéseket tett a riválisok felvásárlása és a verseny elfojtása érdekében. Ezzel egy időben az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is pert indított a cég ellen. A vádak között szerepel, hogy a felhasználók megsínylették a felvásárlásokat. Változások egyelőre nem várhatók a Facebook alkalmazások működésében.

Letitia James, New York-i főügyész szerdán elindította az eddigi legjelentősebb monopóliumellenes pert a Facebook ellen, azt állítva, hogy a közösségi médiaóriás károsította a versenyt azáltal, hogy felvásárolta a számára veszélyt jelentő kisebb vállalatokat, mint az Instagramot vagy a WhatsApp-et. Negyvennyolc további állami és regionális főügyész csatlakozott eddig a perhez.

Az államok és az FTC által indított perek központjában az áll, hogy a Facebook 2012-ben potom összegért - egymilliárd dollárért - felvásárolta az Instagramot, majd 2014-ben a WhatsAppot is.

Beszerzési stratégiája mellett az ügyészek kifogásolják még, hogy a Facebook pozícióját arra használta, hogy elfojtsa a konkurencia felhasználói számának növekedését.

„Majd egy évtizede a Facebook erőfölényét és monopóliumát a kisebb riválisok bezúzására és a verseny elfojtására használja…A Facebook hatalmas összegeket használt fel a potenciális riválisok felvásárlására, még mielőtt azok veszélyeztethették volna a vállalat dominanciáját"

- mondta James a sajtótájékoztatóján.

A New York-i főügyész szerint „egyetlen vállalatnak sem szabadna ekkora ellenőrizhetetlen hatalommal rendelkeznie személyes és társadalmi interakcióink felett”.

Az FTC a versenyt akarja normalizálni

Hasonló vádakkal külön pert indított az FTC is a Facebook ellen, amelyet az állami főügyészekkel egy időben jelentették be. Az FTC azonban egyértelműen felszólította a bíróságot, hogy darabolja fel a Facebookot; az Instagramot és a WhatsApp-ot pedig nyilvánítsa újból független vállalatokká.

„Célunk a Facebook versenyellenes magatartásának visszaszorítása és a verseny helyreállítása, annak érdekében, hogy az innováció és a szabad verseny erősödhessen" – tette közzé Ian Conner, az FTC Versenyhivatalának igazgatója egy nyilatkozatban.

A Facebook óriássá nőtte ki magát

Az FTC érvei szerint a Facebook azért uralhatta ezt a rendkívül jövedelmező szektort, mert illegális versenyt folytatott.

Az elmúlt évtized során a vállalat közösségi médiaóriássá nőtte ki magát.

A Facebook alkalmazásait - a Facebookot, a Facebook Messengert, a WhatsApp-et és az Instagramot – naponta több mint 2,5 milliárd ember használja.

A közel 800 milliárd dollár értékűre becsült cég több mint 56 ezer embert foglalkoztat világszerte, és tavaly több mint 18 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el.

A Facebook válasza: ez „revizionista történelem”

A Facebook szerint a vizsgált ügyleteket az FTC évekkel ezelőtt jóváhagyta. Egy sajtóközleményben kifejtették, hogy mindkét akvizíciót engedélyezték a szabályozó ügynökségek, és ezek visszamenőleg történő megsemmisítése veszélyes precedenst teremthet.

„A kormány most ezt ’vissza akarja csinálni’ és így fagyos figyelmeztetést küld az amerikai üzleti vállalkozásoknak, miszerint soha egyetlen felvásárlás sem végleges" - mondta Jennifer Newstead, a Facebook általános tanácsosa.

A Facebook azzal érvel, hogy ezeket a cégeket még akkor vásárolták fel, amikor sokkal kisebbek voltak – ezért nem lehetett tudni, hogy sikeresek lesznek-e vagy sem.

Newstead szerint milliókat fektettek be abba, hogy az Instagramot és a WhatsAppot sikeressé tegyék, és ezért „erőteljes" védekezésre számítsanak majd tőlük.

A Twitteren a cég - amely úgy érzi, hogy azért kap büntetést, mert egy erős amerikai vállalatot épített - azt írta, hogy az egész per nem más, mint „revizionista történelem”.

„Jobb felvásárolni, mint versenyezni"

Zuckerberg korábban beismerte, hogy az Instagram a Facebook versenytársa volt. A Facebook meg is vette.

A WhatsApp 2014-ben is hihetetlen sebességgel növekedni kezdett. A kérdés felmerült, hogy vajon fenyegetni fogja-e a Facebook Messenger szolgáltatását? A Facebook inkább felvásárolta a WhatsApp-ot is.

A jogi beadványokban szerepelnek Mark Zuckerberg belső levelezései is. Egy 2008-as e-mailben a Facebook főnöke azt írta, hogy egy céget „jobb felvásárolni, mint versenyezni" vele.

Előkerültek a Képviselőház trösztellenes albizottságának ezen a nyáron megtartott meghallgatásain bemutatott emailek is, amelyekben Zuckerberg David Ebersmannak, a Facebook akkori pénzügyi vezetőjének jelzi, hogy szeretné felvásárolni az Instagramot, főleg azért, hogy „időt nyerjenek”. Ez „egy évet adhat nekünk vagy még annál is többet, hogy integráljuk dinamikájukat, mielőtt bárki meg tudná közelíteni az ő méretüket” - írta Zuckerberg.

A felhasználók megsínylették a felvásárlásokat

Az államok monopóliumellenes perének másik pillére az, hogy a Facebook felvásárlásával a termékek minősége romlott a fogyasztók szempontjait tekintve - különösen a magánélet védelmére nézve.

Az ügyletek versenyellenes mivoltának kivizsgálása során felmerült, hogy a Facebook a WhatsApp felvásárlása során és a WhatsApp felhasználói adatainak későbbi felhasználására vonatkozó döntésével károsíthatta a felhasználókat és elfojthatta a versenyt a jobb adatvédelmi gyakorlattal rendelkező riválisokkal szemben.

Érdekes tény az is, hogy mind az Instagram, mind a WhatsApp alapítói később kiléptek a Facebooktól, mert nem értettek egyet azzal az iránnyal, amelyet a Facebook vett főleg a magánélet védelmét illetőleg.

A közeljövőben még nem várható a Facebook feldarabolása

A bíróságok fognak dönteni arról, hogy az Instagram és a WhatsApp kiválnak-e a Facebookból, azonban az antitrösztös perek általában hosszú ideig elhúzódnak.

A fellebbezésre is bőven lesz lehetősége a Facebooknak, így a közeljövőben nem várható a Facebook feldarabolása.

A perek inkább jelzésértékűek, hogy merre halad a politika és a törvénykezés.

A monopóliumellenes politikusok ünnepelnek

Amerikában az elmúlt évben többször is a hatóságok elé kerültek az úgynevezett „Big Tech” technológiai vállalatok.

Idén nyáron a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple vezetői is kénytelenek voltak vallomást tenni a kongresszus előtt a piaci befolyásukkal kapcsolatos átfogó vizsgálatok részeként.

Októberben az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte a Google-t, azzal vádolva a keresőprogramot birtokló céget, hogy megsértette az amerikai versenytörvényeket az internetes keresések és az online hirdetések monopóliumának fenntartásával.

Az Open Markets Institute agresszívabb álláspontra szólította fel az amerikai hatóságokat a technológiai óriáscégek ellen. A washingtoni agytröszt szerint a perek „fontos lépést" jelentenek.

„Van még tennivaló, de ez óriási dolog"

- írta a szervezet a Twitteren.

Az amerikai Képviselőház trösztellenes politikusai is örömmel fogadták az FTC és a főügyészek által indított pereket.

“A Facebook monopólium…A Facebook megszegte a törvényeket. Fel kell darabolni” – írta nyilatkozatában David Cicilline amerikai képviselő, aki a júliusi trösztellenes meghallgatásokat vezette.

Készült a BBC és a The Verge tudósításai alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG