Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

FARE: Az MLSZ a Nagy-Magyarország mellett az erdélyi zászlót is betiltotta


Jósa Bálint, a FARE magyarországi képviselője
Jósa Bálint, a FARE magyarországi képviselője

A legtöbb büntetést az MLSZ intézkedéseinek hibájából kaptuk – mondta a Szabad Európának adott interjúban a FARE nevű nemzetközi civil szervezet egyik magyar képviselője. Jósa Bálinttal arról is beszélgettünk, mit nem csinál a FARE, és hogyan tudnak jól együttműködni Kubatov Gáborral és a Fradival.

Magukat okolják azért, mert az MLSZ kitiltotta a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat a stadionokból, Szijjártó Péter pedig lemunkásőrözte a FARE-t. Röviden mondja el, kérem, mivel foglalkoznak pontosan.

Bármilyen rosszul is hangzik ez Magyarországon, a Football Against Racism in Europe, vagyis FARE egy nemzetközi hálózat. Nagyjából 135 tagja van olyan országokban, ahol az Európai Labdarúgó-szövetség meccseket rendez. Én a Szubjektív Értékek Alapítvánnyal vagyok a FARE tagja. A szervezetnek nagyon sokrétű a tevékenysége, a női labdarúgás népszerűsítésétől kezdve a menekültek, etnikai kisebbségek integrálásáig a foci segítségével.

De támogatunk kisebb szervezeteket is, akik például iskolai focival foglalkoznak és tanácsokat is adunk kluboknak (idehaza például a Fradinak), hogyan működjenek együtt a saját szurkolói csoportjaikkal.

És persze van a megfigyelői rendszer.

Igen, sajnálatos módon itthon emiatt vagyunk ismertek, pedig ez csak egy résztevékenységünk. Én is szívesebben foglalkozom más ügyekkel, például a roma fiatalok sportolási lehetőségeinek bővítésével.

Idehaza hány tagjuk van?

Nyolc.

És mit csinálnak konkrétan? Kint vannak a stadionokban, és nézik, hogy szurkol a kemény mag?

Én már nem járok meccsre, pont azért, mert a személyem körül olyan ellenséges hangulat alakult ki, hogy nem akarom a biztonságomat kockáztatni. A megfigyelői rendszert egyébként is a szervezet központjából irányítják, nekem arról nincs információm. A FARE akkor van ott a stadionban, ha az UEFA ezt kéri.

Minden meccs előtt készül egy kockázatelemzés: nyilván más a rizikója egy magyar–norvég és egy magyar–román meccsnek. Az utóbbin több mint valószínű, hogy kint van a FARE. Az UEFA megfigyelője a VIP-szektorból nézi a meccset, ott nyilván teljesen mást lát és hall, mint a FARE anonim megfigyelői, akik elvegyülnek a tömegben, ott ülnek a kemény magnál.

Ehhez kapcsolódóan: A rasszista incidensek mérhetően rontják az érintett focisták teljesítményét.

Ha incidens történik, akkor az UEFA minden létező felvételt bekér egy meccsről, ilyenkor van jelentősége a FARE-megfigyelők munkájának. Illetve bárki tehet bejelentést, akár egy néző vagy sportoló is, amelyet az UEFA kivizsgál vagy a döntéséihez felhasznál, így minden rázós meccs után komoly adatgyűjtés kezdődik, és párbeszéd a FARE, a szövetség és az UEFA között.

Akkor tegyük helyre: a Nagy-Magyarország mint jelkép tiltott az UEFA-nál, vagy sem?

A kérdésnek három vetülete van: mit mond az UEFA, mit mond a FARE és mit mond az MLSZ. Mindhárom egy kicsit más. A FARE mindenhol összegyűjtötte azokat a szimbólumokat az UEFA számára, amiket gyűlöletkeltésre is használnak. Magyarországról a nyilaskereszt és a Nagy-Magyarország került bele az UEFA hivatalos útmutatásába. Ez nem azt jelenti, hogy ez alapján bármit be kell tiltani, hanem azt, hogy ezekre érdemes figyelni. De mindig hangsúlyozom, hogy nagyon fontos a kontextus.

Akkor mi a helyzet a Nagy-Magyarországgal?

Erről érdemes a szlovén, a szlovák vagy a román miniszterelnök reakcióját figyelembe venni. Nem engem zavar, hogy kint van egy Nagy-Magyarországot ábrázoló zászló, hanem a környező országokat. Innentől kezdve pedig az UEFA azt mondja, hogy mivel ez nem egy hivatalosan bejegyzett jelkép, zászló, és nem is egy, mondjuk, klubé, ezért politikai jelképnek minősül.

A kérdés pedig az, hogy ez a jelkép alkalmas-e arra, hogy szurkolók egy csoportjában a rasszizmus vagy a diszkrimináció érzetét keltse. Ők pedig valószínűleg úgy döntöttek – nem véletlenül Orbán Viktor nagy-magyarországos sálja okán is –, hogy ez politikai szimbólum, és nincs helye a stadionokban. De én erről nem kaptam értesítést, a FARE sem, mert ez az európai szövetség belső döntése.

Ehhez kapcsolódóan idézzük vissza a hírhedt „sálas incidenst”.

Valószínűsítjük, hogy ez a döntés született, és erről minket az UEFA értesít, és az ellenőreink szigorúbban nézik majd a magyar meccseken, hogy kint van-e a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászló. De ha a magyar meccsen kint van egy izraeli vagy esetleg kínai zászló, akkor azt is lefotózzák, mert nem a magyar válogatott hivatalos jelképe. Ha az UEFA ebből azt a következtetést vonja le, hogy a kínai zászló alkalmas a diszkrimináció érzetének felkeltésére, akkor felrója az MLSZ-nek. Ha a Nagy-Magyarországot találja ilyennek, akkor azt.

De ez az UEFA döntése, nekem, a FARE-nak nincs köze hozzá. Ami pedig fontos, hogy az MLSZ az erdélyi zászlót is betiltotta, ami nem szerepel semmilyen FARE-füzetben, tehát nem miattunk döntött így. Viszont az UEFA ebbe az irányba megy, mert tiltja a Nagy-Albánia-zászlót is, és tény, hogy a környékbeli országok szövetségei szóvá teszik, hogy az ő szurkolóikat úgymond provokálja, ha Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlót látnak, amivel akár jogos, akár nem, de sokak szerint kezdeni kell valamit.

És mit mond az MLSZ?

Az MLSZ félszívvel igyekszik megfelelni az UEFA előírásainak, miközben a FARE-t igyekszik kitúrni a rendszerből – amit egyébként valahol meg is értek, mert úgy érzik, sértjük az érdekeiket. De ettől még a környező országokban sérelmezni fogják a Nagy-Magyarországot, és az UEFA sem fogja engedni, pont azért, mert elegük van már az ilyen vitákból, hogy ha ezt használom, akkor ez ennek számít, ha azt, akkor meg annak.

Simán el tudom képzelni, hogy előbb-utóbb minden ilyen jelképet kitiltanak majd, és azt is, hogy ennek első áldozata a Nagy-Magyarország, de azt is, hogy ezt követi majd a szivárványos zászló, mert azzal is voltak problémák akár Katarban, akár legutóbb az Európa-bajnokságon. De még egyszer: ez nem a FARE „összeesküvésének” köszönhetően lesz így.

És mi a helyzet a sállal?

Ez egy nagyon faramuci helyzet, hiszen az MLSZ szerint a zászló tiltott, de a tetoválás vagy a sál nem. Ez az MLSZ értelmezése, még az is elképzelhető, hogy előtte megkérdezték az UEFA-t. De eddig az volt a gyakorlat, hogy ha valami tiltott, akkor minden formában az. Horogkeresztet sem lehet bevinni semmilyen formában. Persze egy sálat sokkal nehezebb észrevenni.

Milyen a kapcsolatuk az MLSZ-szel?

2020-ban még tárgyaltam az MLSZ kommunikációs stábjával, és megbeszéltük, hogy együtt készülünk fel az Eb-re. Én elmondtam, hogy mire lesz majd érdemes figyelniük, hogy mi a FARE. A Covid miatt csúszott az Eb, így a munka félbeszakadt, aztán nem is indult újra.

Majd amikor jöttek a 2022-es hazai Eb-meccsek, jeleztem nekik, hogy időközben a magyar parlament elfogadta az eléggé vitatott, gyermekvédelminek nevezett törvényt, aminek a nemzetközi közvélemény szerint is vannak homofób elemei, emiatt előkerülhet ez a meccseken is, ezért érdemes lenne egy komoly prevenciós kampány csinálni a témában. Majd a FARE-t és az UEFA-t is megkérdeztem, hogy a letérdelés kifütyülése diszkriminációnak számít-e.

Mi volt a válaszuk?

Az, hogy nem. Ezért ez később be sem került a jelentésekbe, vagyis nem emiatt kaptunk büntetést, bárki bármit is állít utólag. Erről nyilatkoztam az MLSZ felé is, meg anno a Népszavának, így kapott nagyobb nyilvánosságot a dolog. Aztán amikor voltak a molinók, a kifütyülés és az egyéb ismert szabálytalanságok, kaptunk büntetést – de nem a letérdelés kifütyülése miatt, még egyszer mondom –, akkor én lettem a fő bűnös mindenért az MLSZ szemében is. Innentől nyilván nem vagyunk jó viszonyban.

A magyar szurkolók nemzetközi összehasonlításban mennyire renitensek?

Ha a büntetések gyakoriságát nézzük, akkor a válogatottal jelenleg az élbolyban vagyunk. A klubfociban más a helyzet. A nemzeti válogatottak szintjén elsősorban ez egy kelet-európai probléma, az angol válogatott szurkolói például mostanában alig okoznak bajt a stadionokon belül, ellenben a kluboknál más a helyzet.

De ne feledjük, hogy a pénzbüntetések háromnegyedét vagy a zárt kapus büntetések kétharmadát rendezési hiányosságok miatt kaptuk: berohanás miatt, fáklya miatt, a vendégszurkolók kijáratának eltorlaszolása miatt. Ehhez a FARE-nak semmi köze, még csak nem is monitorozzuk ezeket. És az, hogy valaki berohanhat-e a pályára, bevihet-e tiltott pirotechnikát, az csak az MLSZ-en mint szervezőn múlik.

Ehhez kapcsolódóan: minden, amit a „gyermekvédelmi” törvényről tudni szeretne.

A legtöbb büntetést az MLSZ biztonsági intézkedéseinek hibájából kaptuk. Tudomásom szerint az angoloknál a stadionon belüli esetekért ők is kaptak két zárt kaput, és a játékosokat gyalázó Twitter-üzenetekért négyszáztól négyezer fontig terjedő pénzbüntetéseket szabtak ki. Én nem tudok róla, hogy nálunk egy stadionbezárás után elmarasztaltak volna szurkolókat. De az MLSZ azt is elmulasztja, hogy világosan elmagyarázza, hogy ezekkel az ügyekkel mi a baj. Legalább utólag már elkezdték azért.

A Fradival milyen volt az együttműködésük?

A Fradi részéről a legfelsőbb vezetés és Kubatov Gábor klubelnök maga keresett meg engem, amikor a csapat rendszeres szereplője lett az európai tornáknak. Az volt a kérése, hogy dolgozzunk ki közösen egy olyan programot, ami a klubot megvédi a büntetésektől. Első körben lefordítottuk nekik magyarra az útmutatónkat, amiben nagyon egyszerűen le van írva, hogy mit miért ne csinálj. Ezt tízezres nagyságrendben terjesztik azóta is a szurkolók között.

Vannak tájékoztatók, amikor a szurkolói csoportok vezetőivel ülünk le beszélgetni. A szurkolók képviselőivel ugyanis lehet tárgyalni, mert szeretik a csapatot, és ha el tudod nekik magyarázni, hogy mi a klub érdeke, meg fogják érteni. Most az MLSZ és a szurkolók között nagyon rossz a kapcsolat, amit az MLSZ furcsán próbál megoldani. Én is ültem egy asztalnál olyan emberrel, akinek ott volt a horogkereszt-tetoválás az alkarján, mégis lehetett vele párbeszédet folytatni.

Ezen kívül milyen lépéseket tett a klub a balhék elkerülésére?

A Fradinál például fehér pólót húzatnak azokra a szurkolókra, akik olyan ruhában mennek ki, amin tiltott jelkép van. Fontos, hogy a Fradi oktatja a saját biztonsági személyzetét is. Elmondja nekik, hogy ha ez egy UEFA-meccs, és ha valaki „nácul”, vagyis megszegi a szabályokat, akkor arra szóljanak rá vagy emeljék ki. Kubatov Gábor beleállt ebbe, és saját közösségi oldalán, a Fradi médiájában rendszeresen magyarázza a szurkolóknak, hogy mit miért ne tegyenek. De ott a „szívtől az égig” köszöntés ügye is.

Ezt azért magyarázzuk el egy kicsit az olvasóknak.

Ez ugye azt jelenti, hogy a szurkoló mindkét kezét az égnek emeli. De volt, aki például telefont tartott a bal kezében közben, ezért az UEFA ellenőre náci karlendítésnek minősítette, és jött is a bejelentés. Mi a Fradival közösen addig rágtuk az UEFA illetékeseinek a fülét, amíg megértették, hogy ez a Fradi szurkolói számára egy teljesen más dolog. És az UEFA megértette. De a biztonság kedvéért Kubatov Gábor csinált egy videót, és kérte a szurkolókat, hogy UEFA-meccseken inkább ne csinálják.

Az MTK-t is azért nem büntették meg a 1888-as molinó miatt (a 88-as ugye a Heil Hitlert is jelentheti, mert a H az angol ábécé nyolcadik betűje, és gyakran alkalmazott kód a neonáci mozgalmakban), mert ugyan volt bejelentés, de megkérdeztek minket, mi meg elmagyaráztuk, hogy akkor alakult a klub. Annyit még hadd tegyek hozzá, hogy én ezért a tevékenységemért sem a Fraditól, sem az MLSZ-től, sem mástól soha egy fillért nem kaptam. Azért csinálom, mert szeretem a focit, és azt hittem, tudok segíteni a kapcsolatommal a FARE-hoz, értem, miről és miért beszélnek, és talán le tudom fordítani „magyarra”.

Hasonlókat kellene az MLSZ-nek is csinálnia?

Ezek rém egyszerű dolgok. Például ha van egy magyar–szlovák meccs, legyen szlovák nyelvű bemondó is. Ehhez képest amikor legutóbb a szlovákokkal játszottunk, a vendégszurkolók közé ültették be a Dunaszerdahely kemény magját. És mindenki csodálkozott, hogy balhé volt. Ilyenkor pedig szintén minket büntetnek meg. Ez a tipikus házhoz megyünk a pofonért esete, amit utólag az MLSZ is megbánt, mégse mondták, hogy bocs, tényleg hallgatni kellett volna rád.

Romániában lefújták a Sepsi Craiova elleni meccsét magyarellenes rigmusok miatt. Erről mit gondol?

Nagyon helyes. Ha a bíró másként nem látott lehetőséget a magyarellenes rasszista megnyilvánulások megszüntetésére, akkor ezt kellett tennie. Nálunk is ez a szabály – elvileg. Gyakorlatilag egyetlen alkalommal történt ilyen, még 2013-ban a Nógrád megyei másodosztályban, hogy cigányozásért lefújta a bíró a meccset. Ehhez képest az illető játékvezetői karrierje tört ketté.

Amikor pedig tavaly Zalaegerszegen huhogtak a Honvéd ultrái, és a játékvezető nem tett semmit, majd Ricardo Moniz vezetőedző lehívta csapatát a pályáról, az MLSZ először őt vonta felelősségre. Ezek után az MLSZ csodálkozik, hogy büntetnek minket.

És még egy tévhitet hadd oszlassak el a végén: bár elterjedt a hír, hogy a FARE monitoroz majd NB I-es meccseket is, de ez nem igaz, erre se jogköre, se kapacitása nincs. Ha viszont történnek súlyosabb esetek, azokról nyilván értesül, ahogy az UEFA is, ami persze szintén hatással van az általános megítélésünkre, amin nem ártana javítani minden lehetséges módon.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG