Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titkosszolgálati vezető lett a 34 éves Farkas Örs kormányzati szóvivő


Farkas Örs az ATV-ben 2020. október 28-án
Farkas Örs az ATV-ben 2020. október 28-án

Kocsis Máté és Rogán Antal bizalmi embere, a 34 éves Farkas Örs vezető posztot kapott a polgári titkosszolgálatok felügyeleténél. Az eddigi szóvivő tapasztalatlan az új területen, de mellette ott lesz államtitkárként Papp Károly korábbi rendőrfőkapitány is.

Farkas Örs lett a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vezetője – vette észre a 444.hu a kabinetiroda honlapján. A 34 éves Farkas egyetemi alapszakának elvégzése évétől már politikai pályára igyekezett, itt olvashatja el az önéletrajzát.

A férfinek semmilyen ismert tapasztalata nincs általában semmilyen rendvédelmi terepen, különösen nem titkosszolgálati. Új feladata a szolgálatok és a miniszter közötti kapcsolatok fenntartása és ápolása lesz. Farkas Örs helyettes államtitkár felett lesz államtitkárként Papp Károly volt rendőrfőkapitány, Pintér Sándor bizalmasa. Az egész terület Rogán Antal alá tartozik az új kormányban.

Farkas Örs 2017-től Kocsis Máté akkori VIII. kerületi polgármester kabinetfőnöke volt, majd stratégiai tanácsadóként alkalmazták az Országgyűlés Hivatalában. 2020 óta volt Rogán Antal alatt kormányzati tájékoztatásért felelős miniszteri biztos és szóvivő.

Farkas Örs első hosszabb ATV-s fellépése rögtön ismertebbé tette, miután szóvivő létére nem nagyon tudott válaszolni a feltett kérdésekre. A következő években pedig már nem vagy alig nyilatkozhatott kormányzati kérdésekben.

Pikóék részben rajta keresztül találták meg az álprofilt

A neve egyébként előkerült még annak kapcsán is, hogy Pikó András jelenlegi VIII. kerületi polgármester kampányába 2017-től álnéven beépült a Facebookon egy meg nem nevezett Fidesz-aktivista is.

Az aktivista az azóta megjelentek alapján 2019-ig várt, hogy valami kompromittálót találjon Pikóék kampányában, de nem talált. Végül Kocsis Máté és a kormányzati médiabirodalom személyes adatokkal való visszaéléssel kezdte el vádolni Pikóékat, mint később kiderült, teljesen alaptalanul.

Pikóékra mindenesetre lecsapott a rendőrség a 2019-es kampány alatt, többórás házkutatást tartottak. A polgármesterjelölt eddigi munkájuk elismerésének tudta be, hogy a rendőrséggel zaklatják őket, viszont elutasította, hogy politikai célokra használják a rendőröket.

Az álaktivistánál ezután hamar furcsa lett, miért követi a tordasi Fideszt és a Tordas SE-t a közösségi médiában. A Tordas SE elnöke volt egyébként Farkas Örs, előtte önkormányzati képviselő a településen. Emellett kizárólag józsefvárosi ellenzéki közszereplőket figyelt a profil.

Udvarhelyi Tessza, Pikó András akkori kampányfőnöke szerint valószínűleg a józsefvárosi Fidesz egy meg nem nevezett „prominens tagja” volt a profil kezelője az évek során.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG