Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fejtágításra hívták be Németh Szilárd irodájába a kerületi iskolaigazgatókat


Kampányfejtágításra a Fidesz alelnökéhez berendelt iskolaigazgatók Csepelen, elnémított ellenzék Hajdúnánáson, és az immár hivatalos jelölt Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely főpolgármester pengeváltásai – beindult a választási kampány. Heti kampány-összefoglalónk.

Mivel múlt hét végén előbb Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be, hogy ő lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, majd nem sokkal ezután – ahogyan várható volt – Vitézy Dávid is közölte, hogy elindul az LMP támogatásával, a héten már szinte teljes fordulatszámon pörgött a választási kampány. Pontosabban Vitézy Dávidé és Karácsony Gergelyé biztosan, hiszen Szentkirályi Alexandra eddig meglehetősen passzív: a március 14-i, indulását bejelentő minimalista videó után csak március 22-én jelentkezett újra kampányanyaggal, ismét egy rövid videóval Karácsony Gergely be nem váltott, öt évvel ezelőtti ígéreteivel és egy Kamuméter elindításával.

Annál aktívabb volt Vitézy Dávid. Ő kapásból minden főpolgármester-jelöltnek (az illem kedvéért soroljuk fel a többieket is: Brenner Koloman, Jobbik és Grundtner András, Mi Hazánk) levelet küldött, amelyben azt kérte, írjanak alá közös nyilatkozatot arról, hogy tisztességesen fognak kampányolni – például nem fogadnak el készpénzes „mikroadományokat”, hanem csak bankkártyás befizetéseket egy kampányszámlára. Ez egyértelmű utalás az ellenzék 2024-es kampányfinanszírozási botrányára, arra, hogy máig nem adtak elfogadható magyarázatot a résztvevők nagy összegű támogatások forrására.

Vita: egyelőre elhalasztva

Vitézy ezután nyilvános vitára is kihívta ellenfeleit, amire Karácsony Gergely úgy reagált, hogy mivel a közlekedési szakember úgyis „a Fidesz jelöltje”, előbb döntsék el Szentkirályi Alexandrával, hogy ki lép vissza a másik javára, és az állva maradó indulóval leül vitázni.

A főpolgármester kedden Belgrádba utazott, hogy megnézze az ott már megépült mini-Dubajt. (Mint ismert, Budapesten a Rákosrendező vasúti pályaudvar helyén akar Mohamed Alabbar befektető egy új városnegyedet felépíteni. A kormány teljes mellszélességgel támogatja a tervet, a fővárosnak nem osztottak egyelőre lapot a beruházásban, amely ellen nemcsak Karácsony Gergely, de az LMP is tiltakozik.) A közölt képek alapján valóban roppant nyomasztó lakótelepről azt írta: az épületek kivitelezése silány, a Duna partja megközelíthetetlenné vált, a rengeteg beton és kevés zöld miatt nyaranta két-három fokkal magasabb a hőmérséklet a környéken, mint korábban.

A felmérések szerint Karácsony Gergely abszolút esélyes
A felmérések szerint Karácsony Gergely abszolút esélyes

Vitézy Dávid ezután a Telexnek adott interjúban azt mondta: nem tartja sikeres építési és közlekedési miniszternek Lázár Jánost, mire a Fidesz politikusa azt nyilatkozta, hogy szerencsére ezt nem a főpolgármester-jelölt dönti el. Ezek után azért mindenkit megnyugtatott, hogy bárkit választanak is meg a budapestiek júniusban, tárgyalni fog vele, mint tette Karácsony Gergellyel.

Ha már kampány: sajnos megszokott jelenség, hogy a helyi sajtót gyakran bedarálja az adott településen regnáló vezetés. A héten Hajdúnánásról közöltünk egy esetet a Debreciner nyomán. Ott a Fidesz egyetlen képviselővel van többségben a képviselő-testületben, de a kisvárost a párt tagja, Szólláth Tibor vezeti. A polgármester nemrég a képviselő-testület üléseiről készített közvetítés korlátozásáról döntött azzal az indokkal, hogy az ellenzékiek „színészkednek”.

Irányba állított önkormányzati sajtó

Hajdúnánáson Bódi Judit lesz az ellenzék jelöltje. Amióta ez kiderült, nem hívják meg az önkormányzati televízióba. Ezt követően leváltották az önkormányzati lap főszerkesztőjét is, az új lapvezető a Fidesz helyi újságjának is a főszerkesztője. Uri Dénes Mihály március 8-án a Fidesz aktivistájaként osztogatott virágot a helyi nőknek. A legnépesebb helyi Facebook-csoport is új adminisztrátorokat kapott: az önkormányzat dolgozóit, akik azóta rendre a Fidesz üzeneteit közvetítik.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere jó előre gondoskodott arról, hogy a helyi közmédia kampányszócső legyen
Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere jó előre gondoskodott arról, hogy a helyi közmédia kampányszócső legyen

Sajátosan zajlik a kampány Csepelen is. Borbély Lénárd polgármestert korábban kizárták a Fideszből, mert nem volt hajlandó feltétlen hűséget fogadni Németh Szilárdnak, a párt alelnökének. Ezután bejelentette, hogy függetlenként indul a választáson; erre a helyi Fidesz megpróbált egyezséget kötni vele, amire a polgármester nem volt hajlandó. Most a Népszava írta meg, hogy március 25-re, hétfőre minden csepeli iskola igazgatóját berendelték a Németh Szilárhoz tartozó Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány épületébe „választási eligazításra”. A helyi Csepel.info szerint vélhetően arra kérik majd őket, hogy segítsék Dudás Zoltán fideszes jelölt kampányát.

Pénteken közölt felmérést a Republikon Intézet. E szerint Karácsony Gergely most abszolút többséget szerezne a főpolgármester-választáson, Vitézy Dávid 22, Szentkirályi Alexandra 17 százaléknyi szavazatra számíthatna. Ez lényegében akkor sem változna, ha Szentkirályi Alexandra visszalépne Vitézy Dávid javára – ahogy sokan biztosra veszik. A Republikon szerint ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlésben csak akkor lenne többsége a főpolgármesternek, ha a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is beállna mögé, ami jelenleg nem egyértelmű.

Cikkünkben szándékosan nem foglalkoztunk Magyar Péter ügyeivel, mivel az jelenleg nem tartozik a 2024-es helyhatósági, illetve európai parlamenti választási kampányhoz.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG