Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fekete ruhás szélsőjobboldali csoport tartott erődemonstrációt Polgáron egy romák lakta utcában


Polgár városa Hajdú-Bihar vármegyében
Polgár városa Hajdú-Bihar vármegyében

Két szomszéd közötti vitát követően jelentek meg a Miskolc és Debrecen között félúton elhelyezkedő Polgáron a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai, egy több roma család által lakott utcában. A szeptember eleji eset során a rendőrség is kivonult a helyszínre. A település polgármestere szerint a fekete ruhás emberek megjelenése félelmet keltett a roma lakosok körében. Információink szerint a szélsőjobboldali aktivisták még mindig a városban lehetnek, és úgy tudjuk, hogy sor került több incidensre is, de ezt mostanáig nem erősítette meg a rendőrség.

A helyi roma önkormányzati vezető elmondása szerint az akció célja provokáció lehetett, a helyiek félnek, hogy megismétlődhet a 2008–2009-es, romák elleni gyilkosságsorozat.

Felbolydult a város közélete, miután a Mi Hazánk Mozgalomhoz köthető Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) nevű szélsőjobboldali félkatonai szervezet emberei szeptember 6-án kivonultak a Hajdú-Bihar vármegyei Polgár egy többségében romák lakta utcájába. A szervezet egy videót is feltöltött YouTube-csatornájára, amelyben azt állítják: négy nappal korábban egyesek „ostrom alá vették” egy helyi család házát, a rendőrség pedig – az érintettek elmondása szerint – nem nyújtott nekik hatékony segítséget.

A közösségi médiában terjed egy helyi lakos videója, amelyen látható, hogy a szélsőségesek megjelenését követően a roma lakosság az utcára sereglik, és a rendőrség is kivonul a helyszínre.

Esélyegyenlőségi referens: Érezhető a politikusok némasága

A történtek miatt másnap a helyszínre érkezett Aba-Horváth István, a debreceni székhelyű EU-Roma Országos Egyesület elnöke, a debreceni önkormányzat esélyegyenlőségi referense, aki azt kérte a helyiektől, hogy a jogszabályoknak megfelelően, a rendőrséggel és az igazságszolgáltatással együttműködve vegyenek elégtételt az őket érő sérelmekért. „Semmilyen más utat nem javaslok nektek, csak azt, hogy a békés egymás mellett élést keressétek” – fogalmazott.

Aba-Horváthot kerestük telefonon, de cikkünk megjelenésééig nem tudtuk elérni. Közösségi oldalán szeptember 11-én egy hosszú bejegyzésben figyelmeztetett a MÖM országos szervezkedésére. Többek között azt írta, a politikusok hangja – akik szerinte „élet-halál urai” – nélkülözhetetlen a roma közösség társadalmi elfogadásához és beágyazásához. „Ezen a területen is érezhető a némaság vagy a rossz személyi döntések, ami nem erősíti a cigány közösség összetartozását!” – hívta fel a figyelmet.

A kialakult helyzet miatt szeptember 9-én lakossági fórumot tartottak Polgáron, amelyen részt vett Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökhelyettese, valamint Tóth József (DK), a település polgármestere is.

Rossz emlékeket idéztek a roma lakosokban

Tóth szeptember 11-én közleményt adott ki a város közösségi oldalán, amelyben azt írta: egy szomszédvita fajult odáig, hogy fekete ruhás emberek egy csoportja érkezett Polgárra, akiknek a jelenléte félelmet keltett körükben. A történteket a település közbiztonsági egyeztető tanácsának ülésén, a rendőrség, a polgárőrség és a kisebbségi önkormányzat helyi vezetőivel értékelték, és – állítása szerint – a fontosabb kérdésekben közös álláspontra jutottak.

Mégpedig abban – írja a polgármester –, hogy nem tartják indokolhatónak a fekete ruhások megjelenését, akik rossz emlékeket idéztek a roma lakosokban. Viszont károsnak tartják egyes polgári roma személyek ténykedését is, akik „a történést felnagyítva és eltorzítva indulatokat korbácsoltak a közösségi felületen”. Mint írta, a rendőrség megerősítette a településen a járőrözést, és megvizsgálják azt is, történt-e szeptember 6-án este garázdaság.

Tóth József a közleményben arra is kitért, hogy – mint a lakossági fórumon hangsúlyozta – az ott élők biztonságának megőrzése mindenekfelett álló közérdek, aki a város nyugalma ellen tesz – akár valótlan információkkal –, az ellen minden törvényes eszközzel fel fog lépni.

A Gyomaendrődi Összefogás Egyesület még az eset előtt, szeptember 3-án tette közzé közösségi oldalán, hogy szeptember 16-án demonstrációt szervez a rasszizmus ellen Polgáron. Nekik Tóth József azt üzente, ne tartsanak a városban semmilyen demonstrációt. A polgári romákat közben arra kérte, „ne üljenek fel önző egyéni érdekeknek, s ne vegyenek részt a politikai hangulatkeltő rendezvényen”.

A Szabad Európa a szervezőktől úgy értesült, hogy a múlt heti incidenst követően kialakult feszült helyzet miatt, esetleges erőszaktól tartva egyelőre elhalasztják a tervezett demonstrációt.

Kamerázták és fényképezték a romák házait

Balogh Gusztáv, a polgári roma nemzetiségi önkormányzat elnöke is arról beszélt a Debrecinernek, hogy egy rossz szomszédi viszony eredményezte a történteket. Mint mondta, a MÖM tagjai kamerázták és fényképezték a romák lakta házakat, ami nagy felháborodást keltett a körükben. Balogh a helyszínre érve megkérdezte a szélsőségeseket, miért csinálják ezt, akik azt válaszolták: jöttek segíteni, mert a rendőrség szerintük nem végzi a dolgát. A roma önkormányzati vezető úgy látta, a MÖM megjelenésekor nem történt olyan incidens, amely miatt fel kellett volna lépnie a rendőröknek. „Itt mi, cigányok és magyarok békésen élünk, senkinek sem hiányzik, hogy a fekete ruhások elkezdjenek igazságot tenni” – fogalmazott.

Balogh Gusztáv elmondta: a helyiek még másnap is tapasztalták a szélsőségesek jelenlétét, akik drónfelvételt készítettek a területen. Emlékeztetett rá, hogy a 2008–2009 között zajló, romák elleni gyilkosságsorozat miatt már önmagában a MÖM által viselt ruházat is félelmet kelt a körükben, és az autópálya-lehajtó is csak három percre van az érintett utcától. Az akkori debreceni elkövetők is jellemzően az autópályát használták támadásaik során. „A lakások mögött van egy nagy gyep. Ha ott lejönnek, észrevétlenül bejöhetnek. Reméljük, hogy nem lesz folytatás” – mondta. Arra a kérdésünkre, hogy mit tud tenni a roma önkormányzat a lakosok biztonsága érdekében, Balogh Gusztáv azt felelte: együttműködnek a rendőrséggel és a polgárőrséggel, valamint segítenek a bejelentések megírásában.

Kezdeményezték a szélsőjobbos szervezet feloszlatását

Balogh elmondta: úgy gondolják, a MÖM azért jelent meg a városban, hogy provokálja a helyi romákat. „A szemükbe nevettek, kamerázták őket, azt mondták nekik, »el fogtok pusztulni« – sorolta, hozzátéve, hogy az üzengetések oda-vissza zajlottak a szélsőségesek és egyes romák között. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helybéli romák döntő többsége a békés egymás mellett élés pártján van. – Itt születtünk, itt szeretnénk meghalni, ez a mi hazánk” – magyarázta.

A Népszava szeptember 12-én írta meg, hogy az ORÖ azt kérte az ügyészségtől, hogy indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a MÖM-öt fenntartó Magyar Önvédelmi Egyesület ellen, valamint kezdeményezze a szervezet feloszlatását.

Még feszült a helyzet a városban

A Szabad Európa egy helyi forrása szerint a MÖM – máshonnan – Polgárra érkező tagjai továbbra is a településen tartózkodnak (a mozgalom helyi tagjainál vannak elszállásolva). Információink szerint a szervezet tagjai esténként csoportosan járják az utcákat. Helyi forrásunk egy komolyabb incidensről is beszámolt. Ezeket az információkat mostanáig nem erősítette meg a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányságnak feltettünk több kérdést a múlt heti esettel és a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, de egyelőre csak annyi választ kaptunk, hogy a kérdéseinket a rendőrség területileg illetékes szervezetének továbbították.

Frissítés:

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodája a cikkünk megjelenése után arról tájékoztatott, hogy

"a kialakult konfliktus kezelésére megfelelő rendőri erő érkezett az adott utcába, melynek köszönhetően a kedélyek lecsillapodtak, tettlegességre nem került sor, személyi sérülés nem történt. Az egyenruhások a helyszínen 14 személyt igazoltattak, az elmérgesedett szomszédi viszony kapcsán pedig a Hajdúnánási Rendőrkapitányság garázdaság és rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A lakosság nyugalmának biztosítása, az esetleges jogsértések megelőzése érdekében a településen folyamatos rendőri jelenlét van."

A sajtóiroda szerint nem igaz, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) tagjai esténként a település utcáin csoportosan járják és a helyi roma lakossággal szemben fenyegetően viselkednek. A rendőrség birtokában nincs olyan információ, ami alátámasztaná, hogy a MÖM nem Polgáron lakó tagjai közül is többen továbbra ott lennének a településen. A rendőrség tájékoztatása szerint a múlt heti incidens óta és ehhez kapcsolódóan nem volt konfliktus a településen.

Polgár Tóth Tamás írása
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG