Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fel kell sorolni a ritka mellékhatások között a vérrögképződést a Janssen vakcinánál


A Johnson & Johnson Janssen vakcina (Képünk illsuztráció)
A Johnson & Johnson Janssen vakcina (Képünk illsuztráció)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleménye szerint a vérrögképződést a Johnson & Johnson Magyarországon is alkalmazni tervezett koronavírus elleni vakcinájánál "nagyon ritka" mellékhatásaként kell felsorolni. Az oltóanyag előnyei ugyanakkor még mindig felülmúlják a kockázatokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerbiztonsággal foglalkozó bizottsága az Egyesült Államokban bekövetkezett nyolc ilyen esetet vizsgálva talált "lehetséges kapcsolatot". Valamennyi ilyen rögösödés hatvan évesnél fiatalabbaknál következett be az oltás beadását követő három héten belül, és az egyik halálos kimenetelű volt.

Alapbetegségről egyik érintettnél sem tudnak.

A Janssent vizsgálva "az EMA nagyon ritka esetekben talált kapcsolatot a rögösödés és az alacsony vérlemezkeszám kialakulása között" – áll az amszterdami székhelyű ügynökség közleményében, hozzátéve, hogy a vakcina alkalmazásának előnye továbbra is sokkal nagyobb mint a kockázata.

Vérrögképződést okoz a Janssen-vakcina?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

Ugyanakkor az alacsony vérlemezkékkel járó vérrögösödésre vonatkozó figyelmeztetésnek szerepelnie kell vakcináról szóló információk között, mint nagyon ritka mellékhatás.

Korábban ugyanilyen állásfoglalást adott ki az EMA az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának esetében. Ott is vérrögképződéses eseteket vizsgáltak és végül arra jutottak a szakemberek, hogy nagyon ritka mellékhatásként annak az oltóanyagnak a tájékoztatójában is szerepelnie kell a figyelmeztetésnek.

Az EMA vizsgálatának eredménye miatt késett a Johnson & Johnson egylövéses vakcinájának európai bevezetése.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG