Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra sem állítja le az AstraZenecát az Európai Gyógyszerügynökség


Egy adag AstraZeneca-vakcina a koszovói Pristinában, a fertőző betegségek klinikáján
Egy adag AstraZeneca-vakcina a koszovói Pristinában, a fertőző betegségek klinikáján

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleménye szerint nagyon ritka a vérrögképződés lehetősége az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina alkalmazásánál. Sokkal több az előnye, mint a kockázata.

Az EMA állásfoglalása szerint az Európai Gyógyszerügynökség biztonsági bizottsága (PRAC) arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony vérlemezkékkel járó szokatlan vérrögöket a Vaxzevria (korábban Covid-19 Vaccine AstraZeneca) nagyon ritka mellékhatásaként kell felsorolni. Következtetéseinek levonásakor a bizottság figyelembe vette az összes jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékot, ideértve az ad hoc szakértői csoport javaslatát is.

Az EMA ugyanakkor felhívja az egészségügyi szakemberek és az oltást kapók figyelmét arra, legyenek tisztában azzal, hogy nagyon ritkán előfordulhat vérrögképződés az oltást követő két héten belül. Eddig a jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő 14 napon belül. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szakemberek konkrét kockázati tényezőket nem erősítettek meg.

Az EMA közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy azoknak, akiket ezzel a vakcinával oltottak vagy oltanak be, azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha az oltást követően az alábbi tünetek jelentkeznek:

  • légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • duzzanat a lábban
  • tartós hasi fájdalom
  • neurológiai tünetek, beleértve a súlyos és tartós fejfájást vagy homályos látást
  • apró vérfoltok a bőr alatt az injekció helyén túl

A PRAC hangsúlyozza az azonnali szakorvosi kezelés fontosságát. A vérrögök és az alacsony vérlemezkék jeleinek felismerésével és korai kezelésével az egészségügyi szakemberek segíthetnek az érintettek gyógyulásában, és elkerülhetik a szövődményeket.

A szakemberek szerint a vérrögök és az alacsony vérlemezkék kombinációjának egyik elfogadható magyarázata az immunválasz lehet, amely hasonló állapothoz vezet, mint ami néha a heparinnal kezelt betegeknél tapasztalható. A PRAC új tanulmányokat és a folyamatban lévő vizsgálatok módosítását kérte, hogy még több információhoz jussanak.

A bizottság a közlemény szerint mélyrehatóan megvizsgálta az EU kábítószer-biztonsági adatbázisában (EudraVigilance) 2021. március 22-i állapot szerint regisztrált 62 agyi vénás sinus trombózisos és 24 splanchnicus vénás trombózisos esetet, amelyek közül 18 halálos volt. Az eseteket főleg az Európai Gazdasági Térség és az Egyesült Királyság spontán jelentési rendszereiben regisztrálták, ezeken a területeken összesen már körülbelül 25 millió ember kapott oltást.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a koronavírusos megbetegedés a kórházba kerülés és halál kockázatával jár. A jelentett vérrögök és alacsony vérlemezkék kombinációja ugyanakkor nagyon ritka, és a vakcina általános előnyei a koronavírus okozta megbetegedések megelőzésében felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

XS
SM
MD
LG