Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fél órán át tartott a norvégiai mészárlás


A rendőrség lezárta a támadás helyszínét a norvégiai Kongsbergben, ahol egy íjjal felfegyverzett férfi több embert megölt 2021. október 13 -án
A rendőrség lezárta a támadás helyszínét a norvégiai Kongsbergben, ahol egy íjjal felfegyverzett férfi több embert megölt 2021. október 13 -án

Egy 37 éves dán állampolgár a gyanúsított, öt embert ölt meg, kettőt megsebesített, amikor íjjal kezdett lövöldözni szerda este a norvégiai Kongsberg városában. A rendőrök szerint egyedül követte el a támadást, az indítékról egyelőre semmit sem tudni.

Ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság az országban 2011 óta, mikor a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik 77 embert, többségében fiatalokat ölt meg egy ifjúsági táborban. A mostani támadást az új miniszterelnök, Jonas Gahr Stoere hivatalba lépésének előestéjén követték el. A politikus a múlt hónapban megnyerte az általános választásokat Norvégiában.

Egyelőre annyit tudni, hogy a szerda esti támadások közül többet íjjal és nyíllal hajtottak végre, bár a rendőrség azt is vizsgálja, hogy használtak-e más fegyvert. A gyanúsított, akit elfogtak, öt embert megölt, kettőt, köztük egy szolgálaton kívüli rendőrt megsebesített az Oslótól 68 km-re délnyugatra fekvő város különböző részein elkövetett támadásban.

Az Aftenposten rendőrségi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a támadások több mint fél órán keresztül tartottak és Kongsberg "nagy területét" érintették, beleértve egy Coop Extra élelmiszerboltot is.

Egy nő, aki az üzlet közelében lakik, arról számolt be, hogy hazafelé tartott a támadás idején, és rendőröket látott, akik közül egy nyilakat tartott a kezében.

"Ez a nagyon súlyos helyzet természetesen mélyen megrendítette a 28 ezer lakosú Kongsbergben élőket"mondta a Reuters beszámolója szerint Oeyvind Aas kerületi rendőrfőkapitány.

"Fontos, hogy a valós történetet ismerjük meg": egy túlélő lány a Breivik-merényletről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:29 0:00

Együttműködik a rendőrséggel

A nyomozók egyelőre mérlegelik, hogy a támadások terrorcselekménynek minősültek-e. Kihallgatták a gyanúsítottat, aki a védője szerint együttműködő, és részletes vallomást tett a történtekről.

A támadásokat követően a rendőrségnél országszerte elrendelték az állomány felfegyverzését. A norvég rendőröknél általában nincs lőfegyver, ahhoz csak a tisztek férnek hozzá, ha a helyzet ezt szükségessé teszi.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

XS
SM
MD
LG