Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felajánlotta lemondását a jogsértésekkel vádolt Frontex igazgatója


Fabrice Leggeri a Frontex éves jelentését ismerteti Brüsszelben 2020. január 17-én
Fabrice Leggeri a Frontex éves jelentését ismerteti Brüsszelben 2020. január 17-én

Fabrice Leggeri azon jelentések hatására nyújtotta be a lemondását, amelyek szerint az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének munkatársai jogtalanul fordítottak vissza menedékkérőket az Égei-tengeren.

Az Európai Bizottság szóvivője arról számolt be, hogy a Frontex igazgatótanácsa fog dönteni arról, hogy elfogadja-e a szervezetet 2015 óta vezető tisztségviselő lemondását.

Maximilian Kall, a német belügyminisztérium szóvivője megerősítette a történteket, és kijelentette, hogy azok lehetőséget nyújtanak egy új kezdetre az ügynökségnél: a vádak tisztázására, a teljes körű átláthatóság megteremtésére és az európai jog maradéktalan tiszteletben tartásának biztosítására.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a nyomás Leggerin, miután az EU csalás elleni hivatala (OLAF) tavaly vizsgálatot indított a Frontex ügyében, amelyet kötelezettségszegésekkel és migránsok illegális visszaküldésével vádoltak, egyes munkatársait pedig zaklatással.

Botrányt okozó jelentés

Az igazgató azt követően nyújtotta be a lemondását pénteken, hogy előző nap napvilágot látott egy új, oknyomozó újságírók és civil szervezetek által összeállított jelentés, miszerint a Frontex legkevesebb 957 menedékkérőt fordított vissza jogellenesen az Égei-tengeren 2020 márciusa és 2021 szeptembere között.

Ez a gyakorlat szakértők szerint több nemzetközi menekültügyi egyezményt is sért, amelyek kimondják, hogy tilos visszatoloncolni hazájukba olyan embereket, akiknek ott veszélyben van az életük. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is kimondta, hogy a dokumentumokkal nem rendelkező migránsokat tájékoztatni kell, el kell látni, menedékjogi kérelmüket pedig meg kell vizsgálni.

Több európai törvényhozó kezdeményezte, hogy függesszék fel a Frontex költségvetésének egy részét, amíg nem tapasztalható javulás a működésében.

Birgit Sippel szociáldemokrata európai parlamenti képviselő úgy vélekedett, hogy Leggerinek már rég távoznia kellett volna, ugyanis évek óta folyamatosak a menedékkérők visszaküldésével és emberijog-sértésekkel kapcsolatos vádak.

Karl Kopp, a Pro Asyl nevű német NGO európai részlegének vezetője üdvözölte a lépést, és botrányosnak nevezte, hogy az EU egyik ügynökségének vezetője „éveken át titkolta a jogsértéseket, bizonyítékokat hamisított meg és hazudott a parlamentnek”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG