Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felakasztottak két embert Iránban istenkáromlás miatt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Bűnösnek találták istenkáromlás vádjában, majd halálra ítélték a két férfit az iszlám köztársaságban, ahol az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a kivégzések száma a tömegtüntetéseket követően.

Irán rendre az első helyezettek között van a legtöbb kivégzést végrehajtó országok világranglistáján. A perzsa államban csak az idei év kezdete óta legkevesebb 203 embert végeztek ki az oslói székhelyű Iráni Emberi Jogok nevű szervezet szerint. Az istenkáromlás miatti halálos ítélet azonban így is ritkának számít.

Juszef Mehrád és Szadrollah Fazeli Zare életét a közel-keleti ország középső részén lévő Arak börtönben oltották ki. A két férfit 2020 májusában tartóztatták le, amiért részt vettek egy valláskritikus Telegram-csatorna működtetésében.

A vádlottakat magánzárkában tartották fogva, nem léphettek kapcsolatba családtagjaikkal – közölte az amerikai törvényhozás kétpárti alapon működő nemzetközi vallásszabadsági bizottsága (USCIRF).

Ehhez kapcsolódóan: Irán színésznők ellen indított pert, amiért hidzsáb nélkül vettek részt egy eseményen

Az iráni igazságszolgáltatás hírügynöksége, a Mizan arról számolt be, hogy az elítélteket istenkáromlás, az iszlám vallás és Mohamed próféta megsértése, illetve ateista nézeteik terjesztése miatt végezték ki.

A kiadott közleményben azzal is megvádolták őket, hogy felgyújtották az iszlám vallás szent könyvét, bár azt nem tudni, hogy tényleg megtették-e, vagy csak képeket osztottak meg egy Korán-égetésről az üzenetküldő alkalmazáson.

Az Iráni Emberi Jogok vezetője hangsúlyozta, hogy a történtek jól mutatják az ország teokráciájának „középkori természetét”.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nyilvános kivégzés Iránban

„A nemzetközi közösségnek demonstrálnia kell a reakciójával, hogy nem tűrhető el emberek kivégzése pusztán azért, mert kinyilvánították a véleményüket” – szögezte le.

Hozzátette, hogy amennyiben nem születik határozott válaszlépés, az felbátorítja Iránt és a hozzá hasonló rezsimeket világszerte.

Nem tudni, hogy mikor végeztek ki utoljára valakit istenkáromlás miatt az iszlám köztársaságban. Más közel-keleti muszlim országokban is kiszabható halálbüntetés hasonló „bűncselekmény” ügyében, így például Szaúd-Arábiában is.

Iránban tavaly legalább 582 embert végeztek ki, szemben az egy évvel korábbi 333-mal. Ennél egyedül Kínában oltották ki több ember életét a hatóságok.

A számok a tavaly ősszel kezdődött, mintegy ötszáz halálos áldozattal és emberek tízezreinek őrizetbe vételével járó tiltakozáshullámot követően ugrottak meg.

A közösségi médiát meghódító táncvideó hatására egyre több nő dacol a rezsimmel Iránban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG