Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nyilvános kivégzés Iránban


Tüntetés az iráni elnyomás ellen Isztambulban 2022. december 10-én
Tüntetés az iráni elnyomás ellen Isztambulban 2022. december 10-én

A toronydarura felakasztott férfit amiatt ítélték halálra, mert állítólag meggyilkolta egy paramilitáris egység két tagját a hatóságok által vérbe fojtott, őszi tüntetéshullám idején.

Madzsidreza Rahnavard már a második, akit a legalább 488 halálos áldozatot követelő, szeptember közepén kezdődött megmozdulásokkal összefüggésben kivégeztek.

Az ítélet szerint a férfi novemberben az északkelet-iráni Meshedben késelt meg több embert, tette után megpróbált külföldre menekülni. A történtekről videófelvétel is készült, amelyet az állami média lejátszott.

Aktivisták szerint tucatnyi embert ítéltek halálra zárt ajtók mögött bírósági tárgyalásokon. Körülbelül 18 ezer embert őrizetbe vettek.

Ehhez kapcsolódóan: Kiskorúakat is halálra ítélhetnek Iránban

Az iráni Mizan hírügynökség fényképeket is közzétett a kivégzésről, amelyeken Rahnavard holtteste látható egy toronydaruról lógva, összekötözött kezekkel és lábakkal, fején egy fekete zsákkal.

A hétfő reggeli akasztásra sokan összegyűltek, a fémkorlátok mögé szorított tömeget maszkot viselő biztonsági őrök tartották szemmel.

Az áldozatok a Bászidzs nevű önkéntes félkatonai szervezethez tartoztak, amelynek tagjai részt vettek a tiltakozások leverésében, a demonstrálók őrizetbe vételében.

Rahnavard azzal magyarázta tettét, hogy így akart bosszút állni az ártatlan civilek megöléséért és megveréséért. A férfit a helyi forradalmi bíróság ítélte el. Több nemzetközi szervezet is bírálta a hasonló törvényszékeket, amiért a vádlottak nem választhatják meg saját ügyvédjüket, sőt még az ellenük felhozott bizonyítékokat sem láthatják.

Ehhez kapcsolódóan: Irán kivégezte az első tüntetőt, hiába tiltakozott a Nyugat és a jogvédők

Jogvédők és nyugati kormányok óva intették Teheránt attól, hogy halálos ítéletet hozzon tüntetők ellen olyan, sebtében megtartott tárgyalások után, amelyeket egyesek színlelt igazságszolgáltatásnak neveztek.

A megtorlás brutalitása arra késztette Badri Hosszeini Hámeneit, az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah elhidegült nővérét, hogy levelet tegyen közzé december 6-án. Ebben együttérzését fejezze ki azokkal az anyákkal, akik az elmúlt négy évtizedben azért vesztették el szeretteiket, mert szembehelyezkedtek az iszlám köztársasággal, és kijelentette, hogy ellenzi azt, amit a fivére csinál.

Az iszlám köztársaságban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

Ehhez kapcsolódóan: Irán fokozza a tiltakozások véres leverését a kurdisztáni térségben

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG