Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felbecsülhetetlenek az ukrajnai háború környezeti kárai


Egy orosz rakéta által eltalált üzemanyagraktár rendbetételén dolgozó munkások Kalinivka városában, Kijev közelében 2022. október 27-én
Egy orosz rakéta által eltalált üzemanyagraktár rendbetételén dolgozó munkások Kalinivka városában, Kijev közelében 2022. október 27-én

Szakértők a fegyveres konfliktus hosszú távú negatív következményeire figyelmeztettek, egyebek mellett arra is kitérve, hogy már több mint 280 ezer hektár erdő megsemmisült a harci cselekmények során.

A nyolc hónapja tartó háború egyre súlyosabb kihatással van környezeti szempontból is a megtámadott Ukrajnára. Erre példa, hogy az üzemanyagraktárak elleni orosz támadások nyomán mérgező anyagok jutottak a levegőbe és a talajvízbe, ami veszélyezteti a biodiverzitást, a klímastabilitást és az emberek egészségét.

Az invázió miatt immár az ország több mint hatmillió lakosa számára vált elérhetetlenné a tiszta ivóvíz, nagyjából 280 ezer hektár erdő pedig megsemmisült a Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint.

Egy helyi civil szervezet arról számolt be, hogy a környezeti károk értéke mára meghaladja a 37 milliárd dollárt.

„A háború okozta szennyezés nem fog eltűnni. Ezt utódainknak kell majd megoldaniuk erdőtelepítések és a szennyezett folyók megtisztítása útján” – mondta Dmitro Averin, a svájci székhelyű Zoi Környezeti Hálózat munkatársa.

Míg a fontos ipari központnak számító, keleti Donyeck és Luhanszk régió a leginkább érintett, ahol már 2014 óta harcok zajlanak, a környezeti károk máshol is jelentkeznek.

„A harctéri veszteségek mellett a háború pokoli hatással van az emberek egészségére is, fizikailag és lelkileg egyaránt” – jelentette ki Rick Steiner amerikai kutató.

Hozzátette: évekbe is telhet, amíg jelentkeznek a szennyezett víz és a mérgező anyagoknak való kitettség egészségügyi következményei.

Oroszország az utóbbi hetekben nagy erőkkel támadta a kritikus infrastruktúrát Ukrajnában, így számos erőmű és vízmű megsemmisült. Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége ugyanakkor már júliusban arra figyelmeztetett, hogy jelentős károk keletkeztek az ivóvíz- és szennyvízrendszerben.

A Zoi Környezeti Hálózat készülő jelentésében mások mellett arról írnak, hogy szennyezetté vált egy tó Kijevtől harminc kilométerre, miután orosz rakétatalálat ért egy üzemanyagtárolót Kalinivkában.

Egy másik csoport a nitrogén-dioxid megnövekedett szintjéről számolt be az ukrán fővárostól nyugatra és délnyugatra lévő területeken, ami bőrirritációt, súlyosabb esetben pedig légzési nehézségeket okoz, illetve károsítja a növényzetet.

Mindez a mezőgazdasági szektort is negatívan érinti. A tüzekben számos állat elpusztult és szántóföld megsemmisült, több tízezer hektárnyi erdő égett le. Szerhij Zibcev erdész professzor rámutatott, hogy sok gazda mindent elvesztett, amiért dolgozott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG