Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felborította a vírusok szezonalitását a Covid


A Philadelphiai Állatkert rendszeres oltási központot működtet. Az oltás után a családok megnézhetik az állatkertet.
A Philadelphiai Állatkert rendszeres oltási központot működtet. Az oltás után a családok megnézhetik az állatkertet.

Ötezernél is több fertőzöttet regisztráltak szerda óta, 144 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. A kormány a korábbi oltási akcióhetek sikerével és az omikron vírus magyarországi megjelenésével indokolja, hogy újabb oltási akciót indít. Zajlik az 5-11 éves korosztály oltása is.

Szerda óta 5298 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.213.318 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A kormányzati járványportál szerint 144 ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírussal, velük az elhunytak száma 37.376 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 159.853. Kórházban 6109 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány a korábbi oltási akcióhetek sikerével és az omikron vírus magyarországi megjelenésével indokolja, hogy újabb oltási akciót indít. December 16. csütörtök és december 18. szombat között a kórházi oltópontokon előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet oltást kérni.

Az alábbi időpontokban lehet menni az oltópontokra előzetes időpontfoglalás nélkül:

  • december 16. csütörtökön 14-18 óra között,
  • december 17. pénteken 14-18 óra között,
  • december 18. szombaton 10-18 óra között.

Szerdától megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása is, ehhez 69 ezer oltás beadására elegendő Pfizer-vakcina érkezett kedden Magyarországra. Ennek a korosztálynak az oltásáról részletesen írtunk az alábbi cikkben.

Felborította a vírusok szezonalitását a Covid

A koronavírus-világjárvány miatti lezárások, korlátozások, a jelenléti oktatás szüneteltetése az elmúlt másfél évben nemcsak a mindennapokban okoztak nagy változást, hanem a vírusokéban is: az online oktatás, a személyes kapcsolatok elmaradása megakadályozta a kórokozók szokásos terjedését, és így felborította szezonális egyensúlyukat – írja közleményében a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Mint írják, a gyermekek felsőlégúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedéseinek évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott volt a menetrendje, és az egyes vírusok a sorrendet általában betartva követték egymást hónapról hónapra. Idén ősszel azonban több vírus szinte egyszerre jelentkezett, és október közepe óta a gyermekorvosok soha nem látott számban találkoznak vírusos megbetegedésekkel az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban is.

Gárdos Lászlót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke elmondta, hogy idén az RSV vírus kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemőknél, kisgyermekeknél, többször előfordult, hogy több vírus egyidejű támadása miatt intenzívre kerültek a gyerekek.

A szakember szerint félő, hogy idén az influenza is súlyosabb fertőzéseket okoz majd, ha más vírusokkal egy időben támadja meg a gyermekek szervezetét, ezért az óvintézkedések, maszkhasználat, fertőtlenítés, mellett a Magyar Gyermekorvosok Társasága javasolja a szülőknek az 5 év felettieket oltását a koronavírus és az influenza ellen.

XS
SM
MD
LG