Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfordulás várhat Oroszországra egy volt orosz ENSZ-diplomata szerint


Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én
Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én

Az ukrajnai háború következményei zűrzavart eredményezhetnek Oroszországban, aminek nyomán megbukhat a vezetés, polgárháború robbanhat ki, vagy akár az ország is széteshet – vélekedett egy, az invázió miatt lemondott orosz diplomata.

A korábban az ENSZ genfi irodájánál tanácsadójaként dolgozó Borisz Bondarev májusban mondott le, mondván, hogy még soha nem szégyellte annyira a hazáját, mint idén február 24-én.

A férfi élesen bírálta Vlagyimir Putyin politikáját, és hangsúlyozta, hogy az állam vezetése talpnyalókkal, bólogató Jánosokkal van tele, az elnök így saját propagandájának visszhangkamrájában egyedül hozhat meg hatalmas horderejű döntéseket is.

„Ha Putyint kirúgják hivatalából, mélységes bizonytalanságba kerül Oroszország jövője” – emelte ki a húszéves külügyi pályát maga mögött tudó diplomata a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban megjelent írásában.

„Abszolút lehetséges, hogy utódja meg fogja próbálni folytatni a háborút, különösen miután Putyin fő tanácsadói a biztonsági szolgálatoktól érkeztek. Oroszországban azonban senki nem rendelkezik hozzá hasonló befolyással, így az ország valószínűleg a politikai felfordulás időszakába lépne. Sőt akár még káoszba is süllyedhetne” – vélekedett.

A moszkvai külügyminisztérium egyelőre nem reagált a cikkre. A Kreml azonban korábban elutasította a hasonló álláspontokat, aláhúzva, hogy az elmúlt évek választási eredményei az elnök töretlen népszerűségét mutatják.

Putyin előző pénteken kijelentette, hogy nem bánta meg a „különleges katonai művelet” megindítását, erre szerinte elengedhetetlenül szükség volt, mert az „agresszív, arrogáns” Nyugat el akarta pusztítani Oroszországot.

Az orosz hadsereg azonban nem várt hevességű ellenállásba ütközött Ukrajnában, és a nemzetközi szankcióknak és katonai támogatásnak is köszönhetően számos területen visszavonulásra kényszerült. Amerikai hírszerzési értesülések szerint mindkét oldalon emberek tízezrei haltak már meg.

Bondarev, aki magát az „őrültség vonatáról” leugró, „száműzetésben lévő diplomatának” nevezte, arra is kitért, hogy rendre megjutalmazták azon kollégáit, akik az orosz propaganda állításait papagájként ismételgető jelentéseket küldtek haza.

„Az ilyen kitalációkat író diplomaták elismerést kaptak a főnökeiktől, és szépen felívelt a karrierjük – mutatott rá. – Moszkva azt akarta hallani, amiben reménykedett, hogy igaz, nem pedig azt, ami valójában történik” – tette hozzá.

Drónokkal támadták Kijevet
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:09 0:00

A korábban Mongóliában és Kambodzsában is külszolgálatot teljesítő férfi leszögezte, hogy bármiféle tűzszünettel csak időt nyerne az orosz elnök a katonai egységek újraszervezésére. „Csak egyetlen dolog van, ami tényleg megállíthatja Putyint, ez pedig a teljes vereség” – fogalmazott.

Ugyanakkor szerinte számolni kellene az esetleges összeomlás következményeivel is, minthogy így akár egy még keményvonalasabb személy is felemelkedhet, ami polgárháború vagy további külső agresszió veszélyével járna.

„Ha Ukrajna győz és Putyin megbukik, akkor a legjobb dolog, amit a Nyugat tehet, hogy nem alázza meg Oroszországot” – közölte, hozzátéve, hogy el kell kerülni a Szovjetunió szétesését követő időszak hibáit.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG