Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztett börtönre ítélték a volt osztrák alkancellárt


A hírhedt ibizai videóból készült képkivágás a Spiegel magazinban és a Süddeutsche Zeitungban jelent meg először 2019. május 18-án
A hírhedt ibizai videóból készült képkivágás a Spiegel magazinban és a Süddeutsche Zeitungban jelent meg először 2019. május 18-án

Heinz-Christian Strachét, Ausztria korábbi alkancellárját korrupcióban találták bűnösnek, amiért törvénymódosítást ajánlott fel, hogy ezzel állami finanszírozáshoz segítse egyik adományozójának, egy barátjának a magánkórházát.

Az ORF közszolgálati műsorszolgáltató augusztus 27-én arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPOe) volt vezetője 15 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott két nagy összegű, összesen 12 000 euró kenőpénz elfogadása miatt.

Strache és a másik vádlott, Walter Grubmüller tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az eset az úgynevezett Ibiza-gate-botrányból fejlődött ki, amelyet egy 2017-es, a spanyol üdülőszigeten tartott találkozóról neveztek el. Ezen Strache és egy orosz oligarcha unokahúgaként bemutatkozó nő vett részt.

Videóra vették, ahogy Strache állami szerződéseket ígér a nőnek, ha cserében segít pártjának a 2017-es választásokon. Megvitatták annak a lehetőségét is, hogy a nő megvásárolja Ausztria legolvasottabb bulvárlapját, a Kronen Zeitungot, hogy annak tartalma közelebb álljon az FPOe-hez.

Az alkancellár nem tudta, hogy a találkozó fedett művelet volt, és filmre vették. Később azt mondta, hogy részeg volt, és valószínűleg kábítószert is fogyasztott.

Amikor a videó 2019 májusában felbukkant a német médiában, az FPOe és Sebastian Kurz kancellár konzervatív Néppártja (OeVP) koalíciós kormányának összeomlásához vezetett. Az FPOe azóta elveszítette politikai tőkéjét.

A videó nyomán vizsgálódni kezdtek a korrupcióellenes ügyészek, akik lefoglalták Strache és több más politikus mobiltelefonját, ezzel megnyitották az utat több, jogsértés gyanújával indított nyomozás előtt.

Kurz kezdetben sértetlenül került ki a botrányból, és visszatért az OeVP Zöldek-koalíció élére.

Májusban azonban az ügyészek bejelentették, hogy nyomoznak ellene, a gyanú szerint ugyanis hamis tanúvallomást tett az Ibiza-ügyet és más korrupciós ügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt. Kurz tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el.

Készült az AFP, a dpa és a Kronen Zeitung beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG