Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggeszti az amerikai kormány a halálos ítéletek végrehajtását


A halálbüntetés ellen tiltakozó tüntetők Indiana államban, 2021 januárjában
A halálbüntetés ellen tiltakozó tüntetők Indiana államban, 2021 januárjában

Moratóriumot vezetett be a szövetségi kivégzésekre az Egyesült Államok kormánya. A döntés részben a halálbüntetések jogosságával kapcsolatos kételyek miatt született, de szerepet játszik benne az is, hogy a büntetés-végrehajtás nem jut hozzá a méreginjekcióknál használt vegyszerekhez.

Az amerikai Igazságügy-minisztérium július 1-jén közölte, hogy ideiglenesen felfüggesztik a halálos ítéletek végrehajtását, amíg megvizsgálják, hogyan lenne érdemes átalakítani a halálbüntetésekre vonatkozó protokollokat.

„Az Igazságügy-minisztériumnak biztosítania kell, hogy mindenkinek tiszteletben tartják az alkotmányos jogait, és azt is, hogy tisztességes és emberséges bánásmódban részesül – mondta Merrick Garland főügyész. – Az államnak ez a kötelezettsége különösen erős a halálbüntetés esetében.”

A Trump-adminisztráció végén felgyorsultak a kivégzések

Az Egyesült Államokban, ahol egyes államok mellett szövetségi szinten is legális a halálbüntetés, az előző elnöki ciklus végén váltak igazán vitás politikai kérdéssé a kivégzések. Utolsó elnökként töltött hónapjaiban Donald Trump arra utasította a Börtönügyi Hivatalt (Bureau of Prisons), hogy sürgessék meg a folyamatban lévő halálbüntetések végrehajtását, szakítva a korábbi szokásjoggal, ahol az ítélet kihirdetése és végrehajtása között akár évtizedek is eltelhettek. Trump elnökségének végén 13 szövetségi siralomházban ülő elítéltet végeztek ki, többet, mint az elmúlt húsz évben összesen, és többet, mint az elmúlt 120 évben bármelyik elnök hivatala alatt.

Garland szerint, „országszerte komoly aggályok merültek fel a halálbüntetéssel kapcsolatban”. Mint mondta, sokak szerint a halálbüntetések kiszabása és végrehajtása sokszor önkényes, részlehajló a kisebbségekkel szemben, máskor pedig a kegyelmek jogosságát vitatták.

Nem asszisztálnak kivégzésekhez a gyógyszergyártók

Az ilyen kritikák mellett praktikus oka is van a kivégzések leállításának. Az amerikai szövetségi siralomházakban a halálos ítéleteket méreginjekcióval hajtják végre. Ilyenkor háromféle vegyületet fecskendeznek az elítéltbe. Az első kettő arra szolgál, hogy fájdalommentessé tegye a halálos méreg beadását. Ám a közelmúltban a gyógyszergyárak etikai okokból felfüggesztették a kivégzéseknél használt érzéstelenítők eladását az államnak. Az anyaghiány több esetben ahhoz vezetett, hogy a kivégzéseket helytelenül, fájdalmas módon hajtották végre.

Az előző főügyész, Bill Barr engedélyezte, hogy a korábbi hárominjekciós protokoll helyett egyetlen anyagból, a pentobarbitálból adjanak be egy halálos dózist. A pentobarbitál alapvetően görcsoldó és nyugtató gyógyszer, de az egészségügyben ma már nem használják, mivel nagy dózisban halált okozhat. Barr szerint a vegyülettel szenvedéssel nem járó kivégzéseket lehet végrehajtani, ám ezt több jogász és halálbüntetés-ellenes aktivista vitatja.

Vitatott alternatíva

Az Associated Press tudósítói végignéztek tizenhárom, pentobarbitállal végrehajtott kivégzést, és tudósításuk szerint a kivégzettek reakciói alapján nem igaz, hogy a halálos adag beadása nem okoz szenvedést. Az új legfőbb ügyész, Garland szintén azt mondta, meg kell vizsgálni, mennyire humánus a pentobarbitál használata.

A most bevezetett moratórium egybevág az elnök, Joe Biden választási programjával, aki a szövetségi kivégzések felfüggesztését ígérte. Ez a változtatás azonban csak ideiglenes, mivel egy következő elnök vagy akár már maga Biden is feloldhatja a moratóriumot. Emellett a tiltás csak a szövetségi törvényszékeken elítélt bűnözők kivégzésére vonatkozik (jelenleg 46 ilyen elítélt várakozik a siralomházakban), maga a halálbüntetés nem kerül ki a szövetségi törvénykönyvekből, azt az ügyészek továbbra is kérhetik a vádlottakra.

Az állami jogrendeket nem érinti

Szintén nem vonatkozik a moratórium az egyes államokban végrehajtandó halálos ítéletekre. Az amerikai államok közel felében, 24 szövetségi államban legális a halálbüntetés, és a legtöbb halálos ítéletet az állami bíróságok hozzák: jelenleg a különböző államok siralomházaiban 2500 elítélt vár kivégzésre.

A szövetségi szintű jogszabályok nagyrészt szabad kezet adnak az államoknak a saját hatáskörükben végrehajtható kivégzések protokollját illetően. A gyógyszerhiány azonban őket is érinti, emiatt több helyen már újra engedélyeztek olyan kivégzési módokat, mint a villamosszék vagy a golyó általi halál. Az állami bíróságok akkor ítélhetnek el valakit, ha csak az adott állam területén követ el bűncselekményt, míg ha több állam is érintett, akkor a szövetségi bíróság lehet illetékes.

XS
SM
MD
LG