Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai opioidválság: bíróság előtt a J&J és 3 másik gyógyszergyártó


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Megkezdődött április 19-én a bírósági tárgyalása annak a négy gyógyszergyártó cégnek – köztük a Johnson & Johnsonnak (J&J) is –, amelyeket azzal vádolnak, hogy megtévesztő reklámkampányuk során alulbecsülték az opioidfüggőség kockázatát, és így elősegítették az opioidválság kialakulását az Egyesült Államokban.

A három kaliforniai megye és Oakland városa által indított per során, a J&J, a Teva, az Endo és az Allergan cégeket azzal vádolják, hogy az eladások növelése érdekében minimalizálták az opioidtartalmú fájdalomcsillapítók hosszú távú használatának veszélyeit.

A felperesek dollármilliárdos összegű kártérítést követelnek a gyógyszergyártóktól az opioidkrízis miatt kialakult zavaró körülmények enyhítésére.

„A vádlottak az élettel szemben a nyereséget helyezték előtérbe és megtévesztették a lakosságot az opiátok valódi veszélyeivel kapcsolatbanmondta James Williams, Santa Clara megyei ügyésze.

Eddig félmillió amerikai halt meg az opioidválság során

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az elmúlt két évtized során az Egyesült Államokban csaknem félmillió ember halt meg vényköteles vagy tiltott opioidtartalmú gyógyszerek túladagolása következtében. Csak 2019-ben körülbelül 50 ezer ember vesztette életét opioidfüggőség miatt.

A felperesek – Santa Clara, Los Angeles és Orange megye, valamint Oakland városa – 15 millió embert, vagyis a legnépesebb amerikai állam 40 százalékát képviselik.

„Míg az opioidok használata óriási károkat okozott Kalifornia államnak és annak lakóinak, az alperesek nagy sikereket értek el. Csak 2014-ben az opioidok 11 milliárd dolláros bevételt termeltek az olyan gyógyszergyárak számára, mint az alperesek”​ áll a panaszban.

A károk megtérítése mellé a felperesek azt is követelik, hogy vezessenek be olyan intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a megtévesztő gyógyszermarketing gyakorlatok jövőbeni kialakulását.

A per különösen rossz időzítéssel bír a J&J számára

A gyógyszeripari óriást már igen megviselte a babapúderével kapcsolatos botrány is.

A cég abban reménykedett, hogy a koronavírus ellen kidolgozott vakcinájával helyreállíthatja majd a hírnevét, de annak használatát felülvizsgálás miatt felfüggesztették az Egyesült Államokban, mert hat nő esetében az oltás után vérrögképződés alakult ki.

Az opioidválsággal kapcsolatban több mint 3 ezer per folyik az Egyesült Államokban.

Egy oklahomai bíró 2019-ben 465 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte a J&J-t az opioidok kockázatának lebecsülése miatt.

A cég fellebbezett.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG