Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felgyorsult a kabuli evakuálás, de így is tovább maradhatnak az amerikai katonák


Amerikai katonák és evakuált civilek a kabuli repülőtéren augusztus 21-én
Amerikai katonák és evakuált civilek a kabuli repülőtéren augusztus 21-én

Hétfő este az eddigi legnagyobb utasszámú amerikai evakuációs járat szállt fel Afganisztánból, ám az erőszak fenyegetése miatt sokan nem jutnak be a repülőtérre. Eközben az óra ketyeg: a tálibok szerint augusztus végéig az utolsó külföldi katonának is távoznia kell, ezután megpróbálhatják leállítani a járatokat.

Hétfőn reggelig 24 óra alatt 28 amerikai katonai járat mintegy 10 400 embert juttatott biztonságba a tálibok által uralt Afganisztánból. A következő 12 órában 15 C–17-es járat további 6660 embert evakuált a Fehér Ház közlése szerint. Stephen Lyons hadseregtábornok, a kabuli légi szállítást végrehajtó katonai repülőgépeket irányító U.S. Transportation Command vezetője a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta: a mentésben már több mint 200 repülőgép vesz részt, beleértve a légi utántöltő gépeket is. A légierő célja, hogy az érkező gépek kevesebb mint egy órát töltsenek a kabuli kifutópályán, és amilyen gyorsan csak lehet, felszálljanak a menekültekkel együtt, és helyet adjanak a következő gépnek.

Lyons elmondása szerint a nonstop küldetés megviseli a repülőszemélyzetet. Elmondta azt is, hogy az evakuálást végrehajtó gépek fedélzetén három nő gyermeket szült.

A reptéren kívülről is vittek embereket

A Pentagon szóvivője, John Kirby szerint a gyorsabb ütemű evakuálás részben annak köszönhető, hogy a tálib parancsnokokkal összehangolták az evakuáltak repülőtérre juttatását. „Az evakuálás eddig és a továbbiakban is folyamatos koordinációt és egyeztetést igényel a tálibokkal – mondta Kirby. – Ez a konfliktusmegoldás jól működött a bejutás és az áramlás lehetővé tétele, valamint a repülőtéren kívüli tömeg méretének csökkentése szempontjából.”

Az amerikai hadsereg a repülőtéren kívülről is evakuált embereket. Hétfőn tizenhat amerikai állampolgár a reptéren kívül rekedt, értük helikopterrel mentek el. Ez legalább a második ilyen mentőakció volt, Kirby elmondása szerint múlt csütörtökön a hadsereg három helikoptere 169 amerikait vett fel egy szálloda közelében.

Vörös vonal

Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a Fehér Házban azt mondta, hogy folytatódnak a tárgyalások a tálibokkal, miközben a kormányzat további lehetőségeket keres arra, hogy további amerikaiakat és másokat biztonságban eljuttasson a kabuli repülőtérre.

„Naponta tárgyalunk a tálibokkal mind politikai, mind biztonsági csatornákon keresztül” – mondta, hozzátéve, hogy végső soron egyedül Biden döntése lesz, hogy folytatják-e a katonai vezetésű evakuálási műveleteket augusztus 31-e után.

Ezt a dátumot Biden tűzte ki a csapatkivonás befejezésére, de a tálibok is vörös vonalnak tekintik. Szuhail Sahín tálib szóvivő a Sky Newsnak adott interjújában azt mondta, „reakciót váltana ki”, ha az amerikai jelenlét e dátum után is folytatódna.

Hosszabbításra kérik Bident

Az amerikaiak tehát még ez előtt próbálják lezárni az evakuálást. Erre az elmúlt nap után lehet is esély, mivel a kimenekített emberek száma hétfőn első alkalommal meghaladta a kitűzött célt. A szám több mint kétszerese volt az előző 24 órában amerikai katonai repülőgépeken kihozott 3900 embernek. Az Afganisztánból érkező gépeket több katonai reptér fogadja, az evakuált embereket pedig ideiglenesen New Jersey-ben, Virginiában, Texasban és Wisconsinban lévő katonai támaszpontokon helyezik el. A bázisok összesen 25 ezer evakuáltat tudnak befogadni.

Biden ugyanakkor vasárnap azt mondta, nem zárja ki, hogy az evakuálást meghosszabbítják. Az Egyesült Államokban politikusok, veteránszervezetek és menekültügyi csoportok sürgetik Bident, hogy ameddig kell, folytassa az evakuációt, nemcsak az amerikai katonák, de az afgán szövetségesek és más, a tálibok által leginkább veszélyeztetett afgánok kimentése érdekében. Boris Johnson brit miniszterelnök, aki kedden találkozik Bidennel a G7 vezetőinek Afganisztánról szóló csúcstalálkozóján, várhatóan szintén a hosszabbítás mellett érvel majd, hogy a lehető legtöbb külföldi és afgán szövetséges kerüljön ki.

XS
SM
MD
LG