Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szijjártó szerint amerikaiak nehezítik a kabuli magyar mentőakciót


Emberek próbálnak meg bejutni a kabuli nemzetközi repülőtérre 2021. augusztus 23-án.
Emberek próbálnak meg bejutni a kabuli nemzetközi repülőtérre 2021. augusztus 23-án.

Egyre kaotikusabb a helyzet Kabul repülőterén, ahová több tízezren próbálnak bejutni, hogy felférjenek valamelyik nyugati gépre. A magyar kormány szerint vannak köztük magyarok és olyan afgánok is, akik az elmúlt években az ottani magyar kontingenst segítették.

Magyarország 173 embert evakuált Afganisztánból Üzbegisztánon keresztül - erősítette meg a külgazdasági ás külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a hétfőre virradóra Budapestre érkező gép utasainak jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hozták el. Cserében azt várják, hogy szövetségeseik, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak ne gátolják a magyarok által kihozandó emberek bejutását a repülőtérre, mert ez számos esetben fordult elő az elmúlt napokban. A magyar kormánynak van még tudomása néhány magyar állampolgárról, aki szeretne bejutni a kabuli repülőtére, és vannak még százas nagyságrendben afgánok, akik a magyar kontingenst segítették személyesen Afganisztánban az elmúlt években.

Közben egyre kaotikusabb a helyzet Kabul repülőterén, ahová több tízezren próbálnak bejutni, hogy felférjenek valamelyik nyugati gépre. A napokban a Pentagon elrendelte, hogy az evakuációban a légierőn kívül civil légitársaságoknak is részt kell venniük. Ehhez eddig tizennyolc utasszállítót rekviráltak olyan légitársaságoktól, mint a United, az American Airlines és a Delta Airlines. A civil gépek nem repülnek be Kabulba, hanem közelebbi, biztonságos repülőtereken veszik fel a menekülteket.

Videónkon drámai felvételeket láthatnak a kabuli repülőtérről, ahol csecsemőket és kisgyerekeket adnak át a katonáknak az emberek, hogy legalább ők megmenekülhessenek.

Menekülés Kabulból - drámai felvételek a repülőtérről, ami az egyetlen kiút Afganisztánból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

A MOK szerint fölösleges a vakcinaregisztráció

A hivatalos adatok szerint Magyarországon az elmúlt 24 órában 82 új Covid-fertőzöttet igazoltak, két ember veszítette életét a járvány miatt. Jelenleg 81 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma átlépte az 5,7 milliót.

„Az oltásregisztráció most már olyan fölösleges adminisztrációs teher, amire valójában semmi szükség. Ha van elég oltóanyag, mi értelme a regisztrációnak? Miért nem elég, hogy valaki elmegy oltatni?" – tette fel a kérdést a Magyar Orvosi Kamara titkára a Szabad Európának. Nagy Marcell szerint nagyon sok valós aggodalom van, és azoknak, akik még nem oltatták be magukat, a nagy része nem oltásellenes, csupán nem kapott választ a kérdéseire.

A járvány és a gazdasági nehézségek ellenére idén feltartóztathatatlanul emelkedtek az albérletárak. Budapesten júliusig egy év alatt csaknem tizedével lett drágább bérelt lakásban lakni. 2015-höz képest például egy pesti külső kerületi albérlet átlagosan másfélszeresére drágult. Cikkünkből kiderülnek az okok és megmutatjuk azt is, mi a helyzet a nagyobb vidéki városokban.

Az Európa közepén „szabadon garázdálkodó bűnöző”

Kijev mindent megtesz az Oroszország által hét évvel ezelőtt elcsatolt Krím félsziget visszaszerzéséért – jelentette ki az ukrán elnök egy csúcstalálkozón amerikai és EU-vezetők jelenlétében. A félszigetet a nyugati országok nagy része továbbra is Ukrajna részeként ismeri el; az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta Oroszország és a NATO kapcsolatai a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedtek.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető erőteljesebb kiállásra szólította fel az európai politikusokat Belarusz ügyében, mondván, Aljakszandr Lukasenka autokratikus rendszere Európa-szerte káoszt terjeszthet. „Amíg Európa közepén szabadon garázdálkodhat egy bűnöző, egyetlen európai sincs biztonságban” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Végül egy kellemesebb téma: az amerikai NPR mutatja be Németország utolsó sörfőző apácáját. A 72 éves Doris Engelhard napja fél 6-kor kezdődik imával, a sörfőzdében 7 órakor kezd. A cikkben remek képeket is láthatnak.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG