Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették csalási ügyében Andrej Babišt Csehországban


Andrej Babiš
Andrej Babiš

A prágai városi bíróság ítélete értelmében nem nyert bizonyítást, hogy törvénysértést követett volna el a volt kormányfő, aki az e heti elnökválasztás egyik esélye.

A jelentős vállalatbirodalma miatt amúgy is összeférhetetlenséggel vádolt Andrej Babiš ellen európai uniós támogatások elcsalása miatt indult büntetőeljárás. Az ügyészség szerint az üzletember még pártja, az ANO 2011-es alapítása előtt jogtalanul nyert el egy közösségi kisvállalkozói támogatást ötvenmillió korona (körülbelül 825,5 millió forint) értékben egy Prágához közeli konferencia-központ építésére azáltal, hogy eltitkolták a pályázó cég tulajdonosi hátterét, a több ágazatot átfogó, hatalmas árbevételű Agrofert-csoport ugyanis nem lett volna jogosult.

A vád három év felfüggesztett szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbüntetés kiszabását kérte.

Jan Sott bíró azonban megalapozatlannak találta a vádakat, és kimondta, hogy a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben kifogásolt cselekmény törvénysértő lett volna.

A döntés nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van fellebbezni.

A Forbes 2021-es listája szerint az ország ötödik leggazdagabb emberének számító Andrej Babiš végig határozottan tagadta bűnösségét, többször is politikailag motiváltnak minősítette az eljárást.

„ÁRTATLAN! Nagyon örülök, hogy független az igazságszolgáltatásunk, s a bíróság megerősítette, amit kezdettől fogva mondok, hogy ártatlan vagyok és semmilyen törvénysértést nem követtem el” – húzta alá friss Twitter-üzenetében a milliárdos.

Ehhez kapcsolódóan: A csalással vádolt Andrej Babiš a cseh elnökválasztás egyik esélyese

Andrej Babiš az elmúlt évtized során megkerülhetetlen tényező volt az ország belpolitikájában, először befolyásos pénzügyminiszter, majd kormányfő volt, amíg a vele szemben egységre lépő ellenzék 2021-ben le nem váltotta, annak ellenére hogy az ANO nyerte a legtöbb helyet a parlamentben.

Több szakértő a most ellenzékben lévő, 68 éves politikus győzelmét várja az elnökválasztástól. Ha bejön a számításuk, ő léphet majd szövetségese, a második ciklusát márciusban lezáró Miloš Zeman helyébe.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott az Andrej Babiš vezette cseh kormány

A csehországi elnökválasztás első fordulója január 13–14-én lesz. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján nagyjából hasonló esélyekkel indul Andrej Babiš, Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Danuše Nerudová közgazdászprofesszor. A második, január végi szavazási körben legtöbben a volt kormányfő vereségét prognosztizálják.

Ugyan Csehországban az elnöki tisztség nem jár jelentős hatalommal, az államfő szerepe mégis fontos a közvélemény formálásában, az ország képviseletében, illetve a kormányfő, a jegybankelnök és az alkotmánybírók kinevezésében.

Babiš ellen korábban Franciaországban is vizsgálat indult, miután kiszivárgott iratokból kiderült, hogy még 2009-ben megvásárolt egy kastélyt 22 millió dollárért egy offshore-vállalaton keresztül.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG