Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felnőtt a feladathoz: Ukrajna háborús vezetője táplálja a reményt


Volodimir Zelenszkij öltönyből zöld gyakorlóba bújt, a borotvált arcot felváltotta a szakáll, az orosz nyelvről pedig átváltott ukránra
Volodimir Zelenszkij öltönyből zöld gyakorlóba bújt, a borotvált arcot felváltotta a szakáll, az orosz nyelvről pedig átváltott ukránra

Egy évvel ezelőtt, amikor az orosz erők az ukrán főváros felé közeledtek, a nyugati vezetők féltették Volodimir Zelenszkij elnök életét, és azt tanácsolták, hogy meneküljön el. Az Egyesült Államok konkrétan menekülési lehetőséget ajánlott fel neki.

Ehelyett az elnöki hivatal előtti sötét utcán a négy legközelebbi tanácsadójával a háttérben dacos videót vett fel. „Mind itt vagyunk” – jelentette ki Zelenszkij, kinyilvánítva elhatározásukat, hogy Kijevben maradnak, és megvédik Ukrajna függetlenségét.

Ez hatásos politikai színház volt. A háború első napjaitól kezdve, amikor kevesen számítottak arra, hogy az ukrán hadsereg képes lesz ellenállni az orosz támadásnak, Zelenszkij harcra ösztönözte az ukránokat. Reményt adott nekik.

Estéről estére a közösségi médiában közzétett videókban szól a nemzethez. Képzett hangja megnyugtató vagy erőteljes tud lenni, ahogy emelkedik az átélt erkölcsi felháborodással, amikor elítéli a legutóbbi orosz atrocitásokat.

Beszél a dühről és a fájdalomról, amelyet az ország pusztulása és a megszámlálhatatlan haláleset vált ki. Megesküszik arra, hogy Ukrajna területi egysége egy nap helyre fog állni. Fáradhatatlanul köszönetet mond mindazoknak, akik a fronton vannak. A háború minden borzalma ellenére Zelenszkij hitet adott Ukrajnának, hogy győzhet.

Egyszer már eljátszotta az elnöki szerepet – egy sorozatban

Zelenszkij mindössze 41 éves volt, amikor 2019-ben elnökké választották, nagyrészt azzal az ígérettel, hogy ugyanolyan korrupcióellenes elnök lesz, mint akit olyan jól alakított a népszerű tévésorozatban, a Nép szolgájában. Az első években nehezen tudta meggyőzni az ukránokat arról, hogy megfelel a feladatnak, és népszerűségi mutatói mélyrepülésbe kezdtek.

A háború a vezetőkből vagy hőst, vagy bolondot csinál. Moszkva ukrajnai offenzívái semmit sem tettek azért, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt a világ szemében felemeljék, de Zelenszkij háborús vezetőként talált rá igazán a szerepére. Sokan Winston Churchillhez, a brit miniszterelnökhöz hasonlítják, aki a második világháborúban a náci Németország támadása alatt álló hazáját vezette.

Volodimir Zelenszkij – itt még standup-előadáson a 2019-es elnökválasztások előtt
Volodimir Zelenszkij – itt még standup-előadáson a 2019-es elnökválasztások előtt

„Kiváló abban, hogy egyfajta nagyobb nemzeti szellemet jelenítsen meg – mondta az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban Fiona Hill, a Brookings Institution Oroszország-szakértője, aki az elmúlt három amerikai elnök kormányzatában szolgált. Ő részben Zelenszkij színészi képzettségének tulajdonítja ezt. – Néha szó szerint azt mondjuk, hogy ez élete szerepe, mivel ott van benne ez az előadói elem.”

Hill megjegyzi, hogy Churchill „békeidőben nem volt olyan nagyszerű vezető, mint a háborúban. Ő maga is előadóművész volt, szerette az amatőr színjátszást, és azt is tudta, hogy szerepet játszik.”

Entellektüelből macsóba ment át

Háborús vezetőként Zelenszkij szinte azonnal elkezdett a szerepnek megfelelően öltözködni, lecserélve divatos öltönyeit katonai zöld ruhatárra. Kisfiús arcán sötét szakállt növesztett. Úgy tűnt, mintha egyik napról a másikra megöregedett volna.

Az invázió előtt úgy nézett ki, mint az a kedves fiatal történelemtanár A nép szolgája című tévésorozatból, amely egy olyan emberről szól, akit hihetetlen módon elnökké választanak, miután egy diák titokban lefilmezte a kormányzati korrupció elleni, káromkodással tűzdelt szónoklatát. A vígjátéksorozat, amely 2015-től a 2019 tavaszán tartott valódi választásokig futott, óriási népszerűségnek örvendett.

Michael Kimmage, aki az Obama-kormányzat idején az amerikai külügyminisztériumban az orosz és ukrán politikával foglalkozott, az ország egyesítésében elért sikereinek egy részét Zelenszkij 2019-es megválasztására vezeti vissza. Az elnök a szavazatok hetven százalékát besöpörve nyert a korábbi választásokon tapasztalt kelet–nyugati megosztottság nélkül.

Kimmage-et azonban meglepetésként érték Zelenszkij „kvázi churchilli jellemzői”.

Zelenszkij elnök Bucsában sétál 2022. április 4-én. A Kijevhez közeli városban tömeges kivégzésekkel és emberiség elleni bűnökkel vádolják az oroszokat
Zelenszkij elnök Bucsában sétál 2022. április 4-én. A Kijevhez közeli városban tömeges kivégzésekkel és emberiség elleni bűnökkel vádolják az oroszokat

„Zelenszkij volt szórakoztatóművész és komikus, így nem természetes, hogy katonai szerepbe helyezzük. De nagyszerűen illik bele – fejtette ki. – Nem tudom, honnan jött. Nyilvánvalóan óriási hatása van háborúra, de ez nem az a tulajdonság, amit a háború előtt megláttam volna benne.”

Jól tud kampányolni

Miközben egyesítette országát, Zelenszkij rendkívül hatékonyan vette rá a világot, hogy az ukránok mellé álljon, és biztosítsa a folyamatos pénz- és hadianyag-áramlást, ami harcban tartja őket.

Több tucat videókonferencia után Zelenszkij decemberben a háború kezdete óta először utazott el az országból, hogy találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban, és beszédet mondjon a kongresszusban. Ezt követően ebben a hónapban Londonba, Párizsba és Brüsszelbe is ellátogatott.

A múlt heti müncheni biztonsági konferencián Zelenszkij hajthatatlanul kérlelte a szövetségeseket, hogy továbbra is határozottan álljanak ki Ukrajna mellett, és ne vesztegessenek egy percet se. Oroszország a Góliát – mondta –, Ukrajna pedig Dávid, akinél a parittya van.

„A gyorsaságnak nincs alternatívája – közölte –, mert az élet a gyorsaságtól függ.”

Egyre erősebb fegyverekért esedezve folyamatosan győzte le az ellenállást. Nemrég kapott ígéreteket nagyobb hatótávolságú rakétákra, fejlett légvédelmi rendszerekre és modern harckocsikra, amelyek segíteni fogják hadseregét abban, hogy megkíséreljen területeket visszaszerezni a háború második évében.

Podoljak: Zelenszkij nem különleges, mert…

Zelenszkij nyilvánvaló sztársága ellenére tanácsadója Mihajlo Podoljak, a háború kezdetén a videón mögötte álló négy férfi egyike kissé finomítja a dicsérő szavakat.

„Kicsit kellemetlen helyzetbe hozott, mert egyrészt természetesen egy olyan elnököt látok, aki a helyén van – mondta Podoljak az AP hírügynökségnek. – Ez nagyszerű. Vasakarata van, fantasztikus felelősségvállalási hajlandósága, bátorsága és így tovább.”

De Podoljak szerint a háború megmutatta, hogy Ukrajnában sokan rendelkeznek ugyanilyen vasakarattal: „Ezt az országot nem lehet megtörni, mert sok olyan ember van, aki mindig ellenáll annak, hogy megtörjék, és aki soha nem fog letérdelni, mindig kész felelősséget vállalni.”

Hill arra is felhívta a figyelmet, hogy nem Zelenszkij az egyetlen, aki a háború alatt felemelkedett. Oroszországgal ellentétben, ahol a háborút felülről lefelé irányítják, Ukrajna számára ez egzisztenciális harc.

„Valójában úgy vélem, hogy minden ukrán nagyon kiemelkedően szerepel – folytatta. – Gondoljunk csak azokra az emberekre, akik a frontra mentek, azokra az emberekre, akiknek lényegében minden egyes nap ezzel a helyzettel kell szembenézniük. Ez nemzeti erőfeszítés.”

Mielőtt 2019-ben hivatalba lépett volna, Zelenszkij elutazott szülővárosába, Krivij Rihbe, hogy meglátogassa nagyapja sírját, aki a Vörös Hadsereg tisztjeként a második világháborúban a nácik ellen harcolt. A család egyik barátja, Olekszandr Krizsov 73 éves fogorvos a hírügynökségnek elmondta, hogy megkérdezte Zelenszkij apját, aki egyetemi tanár, hogy miért tette.

Krizsov azt mondta: „Fogadalmat tett a nagyapjának: Nem fogsz szégyenkezni miattam.”

Készült az AP tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG