Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feloldják a maszkviselési kötelezettséget az európai repülőjáratokon


Maszkot viselő utas a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. március 23-án

Jövő héttől nem lesz kötelező a védőmaszk viselése a repülőtereken és a légi járatokon az Európai Unióban – jelentette be szerdán a közösség repülésbiztonsági ügynöksége (EASA).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC) közösen meghozott döntés nagy lépést jelent a légi közlekedés normalizálódása felé az utasok és a dolgozók számára is – közölték.

A tájékoztatás szerint az új előírások megalkotása során figyelembe vették a koronavírus-járvány friss fejleményeit, az oltottsági és a természetes immunizációs szintet, illetve a számos európai országban látható lazításokat.

„Az utasoknak ettől függetlenül felelősségteljesen kell viselkedniük, tiszteletben tartva a körülöttük lévőket. Azoknak az utasoknak, akik köhögnek és tüsszögnek, erősen fontolóra kellene venniük a maszk viselését a közelben ülők biztonsága érdekében” – hangsúlyozta Patrick Ky, az EASA vezetője.

Nem minden járatra vonatkozik

Az új ajánlások május 16-án lépnek hatályba, az egyes légitársaságok azonban az indulási helytől és a célállomástól függően továbbra is előírhatják a maszkviselést.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója arra is kitért, hogy továbbra is határozottan ajánlott a fokozott kézmosás és a fizikai távolságtartás.

Immár mintegy két éve vannak életben a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályok, amelyek egyes esetekben vitás helyzeteket eredményeztek az utasok és a légitársaságok között. A német Lufthansa például előző héten nem engedte fel budapesti járatára haszid zsidók egy 170 fős csoportját, ugyanis néhányan közülük nem voltak hajlandók felvenni a maszkot. A diszkriminációval vádolt légitársaság azóta elnézést kért az incidens miatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG