Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feloldották a hatósági zárlatot, de telt ház van a Noéban, rengeteg kutyát adnak le


Egy visszavitt kutya a Noé Állatotthonban, Budapesten 2023. január 6-án
Egy visszavitt kutya a Noé Állatotthonban, Budapesten 2023. január 6-án

Madárinfluenza miatt több mint egy hónapig zárlat alatt volt a Noé Állatotthon gazdasági udvara. Sokáig kutyát sem lehetett örökbe fogadni, de az újabb negatív mintákat követően hétvégén a hatóság feloldotta a korlátozást. Helyzetük azonban tovább romlott az elmúlt hónapokban, többszörösére nőttek a rezsiszámláik, csökken az adakozási kedv, és egyre több a visszahozott kutya, újakat már nem is tudnak fogadni.

„Megtörtént, amitől minden madártartó retteg, a Noé Állatotthonban megjelent a madárinfluenza, valamilyen vadon élő madár hurcolta be. Tömegesen megbetegedtek a madarak, az állatorvos által beküldött mintából kimutatták a madárinfluenza jelenlétét” – írta január 12-én az állatotthon.

Pénteken azonban már jó híreket közöltek, megérkezett a malacok és a papagájok második mintavételének eredménye, az is negatív lett, ami alapján a hatóság feloldotta a Noé Állatotthon Alapítvány gazdasági udvar hatósági zárlatát.

„Ugyan soha nem lesz már semmi olyan, mint régen, de ennek a borzalomnak a hatósági részét nagyjából magunk mögött tudhatjuk. A madaraink nélkül csendes és színtelen a gazdasági udvar. De a malacoknak, kecskéknek és birkáknak már nagyon hiányzik a nyüzsgés és a látogatók” – írták.

Száznyolcvan madarat kellett megölni a vírus miatt, ami nagyon fájt nekik, mert maguk nevelték őket, szinte mindegyiknek volt neve – mondta a Szabad Európának Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője. Tyúkfélék, kacsák, némakacsák, ludak és pávák éltek a gazdasági udvaron, egy sem maradt – tette hozzá.

Egy teljesen zárt, üveges röpdében él nyolc papagájuk és három díszgalambjuk, ők kaptak esélyt, mintát vettek tőlük, ami negatív lett, ezért megmenekültek.

Ehhez kapcsolódóan: „Rezsis kutyák” árasztják el a túlélésért küzdő menhelyeket

Amikor kiderült, hogy madárinfluenzáról van szó, még aznap kiszállt hozzájuk a hatóság, helyi zárlatot rendelt el, másnap pedig az összes szabadon élő madarukat eutanizálták, a sertéseiktől pedig garat- és orrváladékmintát vettek. Ezek negatívak lettek – mondta Schneider Kinga.

Kétszer is volt hatósági fertőtlenítés az állatotthon területén, majd harminc nappal később újabb mintákat vettek, amelyek ismét negatív eredményt hoztak, ezért a hétvégén feloldották a hatósági zárlatot – mondta a szóvivő.

A zárlat alatt nem tudtak sétáltatást szervezni, nem fogadhattak látogatókat, hetekig az örökbefogadás sem volt lehetséges, a lezárt területet pedig csak védőfelszerelésben lehetett megközelíteni, vagyis sok nehézséget okozott a fertőzés, pedig amúgy is nagyon nehéz helyzetbe kerültek a többi menhelyhez hasonlóan.

Schneider Kinga szerint a menhelyek többségének nyolc-tízszeresére nőtt a rezsije, a villanyszámlák ötvenezerről négy-ötszázezerre drágultak. Náluk a napelem segített csökkenteni az áramköltséget, de néhány hete egy nagy viharban egy fa a napelemrendszerükre dőlt.

Ehhez kapcsolódóan: „Minden lehetséges módon ellehetetlenítenek” – bizonytalan a siófoki állatmenhely sorsa

Mint mondta, nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek növekedését, csak az állatok rovására lehet spórolni: nem jut annyi gyógykezelésükre, ellátásukra, és nem tudnak annyi állatot fogadni, mint korábban.

Októbertől októberig tart a gazdálkodásuk, az adó egy százalékok megérkezésétől a következőig. Normál esetben augusztusra jutottak el oda, hogy meg kellett húzni a nadrágszíjat, ez most hónapokkal korábban be fog következni szerinte.

Folyamatosan hozzák vissza a korábban örökbe adott kutyákat gazdasági okokra hivatkozva, ami korábban nem volt jellemző. Visszaestek az örökbefogadások, már a nagyon beteg állatokkal is pingpongoznak a menhelyek, mert sehol sem tudják fogadni őket, és fizetni az orvosi kezelést – vázolta a helyzetüket.

Ehhez kapcsolódóan: Menhelyre kerülnek az ukrajnai háborúban elveszett vagy magukra hagyott háziállatok

A szóvivő szerint fogadókapacitásuk gyakorlatilag már nincs. Mindig is telt házzal működtek, de volt egy puffer, ami a sürgős esetekre vonatkozott, most már ez sincs, sem férőhelyben, sem anyagilag nem tudják vállalni. Legutóbb is három hétig kóborolt az utcán egy kutya kifakadt daganattal, senki sem tudott rajta segíteni. Végül nagy nehezen, összefogással találtak neki helyet, de egyre több állat fog meghalni az utcán, a gyepmesteri telepeken pedig folyamatos lesz az altatás, nem tudnak mit tenni – mondta.

Hétvégétől azonban újra nyitva vannak, bárki ellátogathat hozzájuk ismerkedni mintegy ötszáz kutyájukkal, várják az örökbefogadó-jelölteket. A gyerekeknek jó program a találkozás a gazdasági udvaron élő disznókkal, kecskékkel, birkákkal és cicákkal. Szombatonként újraindulnak a kutyaséták, amikor önkéntesek vihetnek el kutyákat nagyobb sétára.

Tapasztalat nélkül is lehet elvinni olyan kutyát sétáltatni, akit könnyű kezelni. Tavasszal kezdődnek a programjaik, lesz rendezvényük húsvétkor, a Noé-nap április-május környékén lesz – ez már egy évtizedes hagyomány. Ezenkívül lesz még gyereknap, valamint külsős rendezvényekre is mennek majd – mondta Schneider Kinga.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG