Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feloszlatnák a Lungo Dromot roma politikusok, átláthatatlan gazdálkodást emlegetnek és Farkas Flóriánt


Orbán Viktor és Farkas Flórián sajtótájékoztatója 2014-ben
Orbán Viktor és Farkas Flórián sajtótájékoztatója 2014-ben

Átfogó vizsgálat elrendelését kezdeményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnél az a Népszava birtokába került beadvány, amely szerint a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését.

Az öt aláíró a Lungo Drom Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség „felszámolását, törlését, jogutód nélküli megszüntetését” indítványozza az ügyészségnél. Az egyik aláíró Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik elnökhelyettese, aki papíron – mivel elmondása szerint formailag nem történt meg a kizárása – most is tagja a Lungo Dromnak. Más aláírók azt kérték, hogy nevük ne szerepeljen a Népszava cikkében. Ketten közülük jelenleg is a Lungo Drom képviselői az ORÖ-ben.

A beadvány megfogalmazói szerint a Lungo Drom működése és gazdálkodása átláthatatlan. A szervezet 2017-től kezdődően nem nyújtott be pénzügyi beszámolót, a bíróság honlapján elérhető legutóbbi beszámoló a 2016-os évre vonatkozik, ez is csak 2021 őszén érkezett meg, és Farkas Flórián egy személyben hozza meg az egyesületet érintő döntéseket.

A beadványban felsorolják azokat a százmilliós tételeket, amelyek felhasználásáról az aláírók szerint nincs érdemleges információk. Az egyik ilyen tétel az a 150 millió forint, amit a Lungo Drom még 2012-ben kapott józsefvárosi székházának felújítására és működési támogatásra, ám az összeg nem szerepel a pénzügyi beszámolókban.

A beadvány aláírói azt is kifogásolják, hogy ha a Lungo Drom éveken keresztül nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, hogyan lehetséges, hogy a 2019-es roma önkormányzati választáson egyáltalán jelölteket és listát állíthatott?

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG