Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felpörgetnék a szakadárok a népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról


A referendumot népszerűsítő óriásplakát a harkivi területen 2022. szeptember 19-én
A referendumot népszerűsítő óriásplakát a harkivi területen 2022. szeptember 19-én

Ukrajna oroszok által megszállt területein a hatóságok láthatóan megpróbálják felgyorsítani az úgynevezett népszavazásokat a csatlakozásról Oroszországhoz, miközben az ukrán csapatok továbbra is heves ellenállást tanúsítanak Moszkva indokolatlan inváziójával szemben.

Az orosz hírügynökségek szeptember 20-án arról számoltak be, hogy a március óta nagy részben Moszkva katonai ellenőrzése alatt álló ukrajnai, herszoni terület úgynevezett Köztanácsa azt sürgette az Oroszország által kinevezett hatóságoknál, hogy azonnal tartsanak népszavazást a régió egyesüléséről az Orosz Föderációval.

Moszkva azt tervezte, hogy a megszállt luhanszki, donyecki, harkivi, herszoni és zaporizzsjai területen referendumot tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

FRISSÍTÉS
September 23-án és 27-én népszavazás a kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaságba (DPR) oroszok által telepített szeparatisták a terület Oroszországhoz való csatlakozásról - jelentette kedden az Interfax hírügynökség helyi tisztségviselőkre hivatkozva.
Ugyanekkor a szomszédos Luhanszki Népköztársaságban (LPR) is népszavazást kívánnak tartani ugyanerről, vagyis, hogy csatlakozzon-e a terület Oroszországhoz.


Egy nappal ezelőtt a magukat Köztanácsnak nevező csoportok arra biztatták az Oroszország által támogatott szakadárokat, akik 2014 óta irányítják Ukrajna keleti részének, Donyecknek és Luhanszknak egyes részeit, hogy tartsanak népszavazást a csatlakozásról Oroszországhoz.

Oroszország hivatalosan is elismerte független államként a szakadárok ellenőrzése alatt álló területeket, amelyeket Moszkva és a szeparatisták Donyecki Népköztársaságnak és Luhanszki Népköztársaságnak neveztek el néhány nappal azelőtt, hogy február végén megkezdték az ukrajnai inváziót.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, szeptember 20-án Telegramon azt írta, hogy a népszavazások Ukrajna megszállt területeiről fontosak „a történelmi igazságszolgáltatás helyreállításához”.

„Miután a népszavazások lezajlanak, és az új területek Oroszország részévé válnak, a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlan jelleget fog ölteni” – írta Medvegyev, hozzátéve, hogy a betolakodási kísérletek Oroszország területére bűncselekménynek minősülnek, és Oroszország felhasználhatja „minden önvédelmi eszközét”, miután az ukrán területek Oroszország részévé váltak.

A múlt héten sajtóhírek olyan forrásokat idéztek, amelyek szerint Moszkva úgy döntött, hogy elhalasztja a népszavazást Ukrajna megszállt régióiban az annektálásukról.

Noha Moszkva nem jelentette be a referendumok pontos dátumát, Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja azt javasolta, hogy november 4-én tartsák meg a népszavazást, hogy az egybeessen a nemzeti összetartozás orosz ünnepével.

Ukrajna a hónap elején ellentámadást indított északkeleten és délkeleten, kiszorítva az orosz erőket a harkivi terület nagy részéből, miközben területet szerzett vissza Donyeckben és Herszonban is.

Kijev és nyugati szövetségesei közölték, hogy nem fogják elismerni semmilyen népszavazás eredményét az oroszok által megszállt térségekben.

Készült a RIA Novostyi és az Interfax jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG