Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felpörgette a járványt az omikron, máris jönnek a szigorítások


Dán kutatók szerint el kell felejteni azt a feltételezést, hogy ez a variáns a koronavírus enyhébb változata.
Dán kutatók szerint el kell felejteni azt a feltételezést, hogy ez a variáns a koronavírus enyhébb változata.

Londonban veszélyhelyzetet hirdettek, Ausztria szigorította a beutazási feltételeket, Hollandia pedig zárlatot rendelt el a karácsonyi ünnepek idejére az omikron miatt. Az új, minden korábbi variánsnál gyorsabban terjedő vírusváltozat közben Ukrajnában is felbukkant.

Dániában hasonló arányban kerülnek kórházba az omikron vírussal fertőzöttek, mint a korábbi variánsok, ezért az ottani esetén járványügyi szakemberek szerint el kell felejteni azt a feltételezést, hogy ez a variáns a koronavírus enyhébb változata. Úgy látják, hogy a minden korábbinál gyorsabban terjedő variáns okozhat legalább olyan súlyos, sőt, akár súlyosabb járványhullámot, mint az eddigiek. Egyre több országban vezetnek be azonnali szigorításokat.

Ausztria december 20-tól szigorította a beutazási feltételeket

Nyugati szomszédunknál életbe lépett a 2G-szabály, csak az oltottak vagy a fertőzésen átesettek utazhatnak be az országba. Ők is csak friss, negatív PCR-teszttel, vagy a harmadik oltást igazoló irattal, ellenkező esetben karantén vár rájuk. A karantént a beutazás után végzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

Vannak persze kivételek, például a várandós nők, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek és azok, akik igazolni tudják, hogy egészségügyi okokból nem oltathatták be magukat. Az iskolás korú gyermekeknél elég a rendszeres tesztelési igazolás. Az ingázók is engedményt kaptak, a friss negatív vírusteszttel rendelkező oltatlanok is beutazhatnak.

Ukrajnában is megjelent az omikron

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétvégén a Facebookon jelentette be, hogy a variánst egy olyan betegnél mutatták ki, aki az Egyesült Arab Emírségekben járt és ott fertőzöttekkel érintkezett. Jelenleg azonosítják azokat, akikkel Ukrajnában kontaktusba került.

Ukrajnában az ünnepek alatt, azaz december végén és január elején szigorítják a járványügyi intézkedéseket, ez azt jelenti fognak a járványügyi intézkedéseken. Nem fújják le a tömegrendezvényeket, de azokat körbekerítik, a bejáratoknál pedig ellenőrzik a látogatók oltási, gyógyultsági igazolásait, illetve PCR-tesztjeinek eredményét. Ukrajnában jelenleg az ország 24 megyéjéből nyolc van vörös, a többi sárga járványügyi besorolásban, utóbbiak közé tartozik Kárpátalja és a főváros, Kijev is.

Londonban veszélyhelyzetet hirdettek

Sadiq Khan polgármester azután jelentette be a döntését, hogy pénteken 24 óra alatt több mint 26 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Ez a koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb szám. A kórházakban került betegek száma 30 százalékkal nőtt az előző héthez képest.

A polgármester a BBC tudósítása szerint úgy fogalmazott, hogy az omikron, dominánssá vált a brit fővárosban, városszerte egyre nagyobb a nyomás a kórházakon, miközben az ott dolgozók jelentős része kiesig a rendszerből, mert megbetegszik. A súlyosbodó brit járványhelyzet miatt a német hatóságok járványügyi szempontból a legkockázatosabb területek közé sorolták szombaton Nagy-Britanniát, és december 20-i hatállyal jelentősen megszigorították az Egyesült Királyságból érkezőkre vonatkozó beutazási szabályokat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól egyelőre január 3-ig a légi-, vasúti és hajózási társaságok lényegében csak német állampolgárokat, illetve Németországban élő személyeket szállíthatnak haza az Egyesült Királyságból. Minden visszaérkezőre, így a beoltottakra és a gyógyultakra egyaránt kéthetes karanténkötelezettség vonatkozik, amely negatív koronavírus-teszttel lerövidíthető.

Hollandia is zárlatot rendelt el az ünnepekre

A BBC beszámolója szerint, a nem létfontosságú nyilvános helyek, üzletek, bárok, edzőtermek, szolgáltatók, például fodrászatok, kozmetikák január közepéig zárva tartanak. Háztartásonként az ünnepek alatt négy, egyénként csak két vendéget lehet fogadni. A intézkedés vasárnap életbe lépett.

Berobbant a járvány New Yorkban

New York államban pénteken 21.027 pozitív esetet jelentettek, ez a legtöbb, egy nap alatt regisztrált megbetegedést a járvány kezdete óta.

Az ismét fellángoló járvány ellenére a CNN beszámolója szerint ugyanakkor jó hír, hogy bár a fertőzöttek száma rohamosan nő, a kórházi kezelést igénylők száma ehhez képest viszonylag alacsony.

XS
SM
MD
LG