Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid után – Nem voltak súlyos tünetei, mégis tenyérnyi folt van a tüdején


A fotó illusztráció, egy koronavírusos és egy egészséges tüdő látható rajta egy németországi röntgenfelvételen
A fotó illusztráció, egy koronavírusos és egy egészséges tüdő látható rajta egy németországi röntgenfelvételen

„Hetekkel a sikeresen, enyhe tünetekkel átvészelt koronavírus-fertőzés után derült ki, hogy még távolról sem vagyok túl a betegségen. A Covidra nem kaptam gyógyszert, arra, amit maga után hagyott, viszont hetekig antibiotikumot kell szednem, és lehet, hogy ezzel még nincs is vége.”

Fürgén lépdel kistestű kutyája mellett a 71 éves Magda. Senki sem mondaná meg róla, hogy alig egy hónapja még koronavírusosan feküdt otthon. Sportosan, jó tempóban sétál, ha kedve tartja, akár órákig. Két Pfizerrel a szervezetében fertőződött meg november második felében, nem sokkal azelőtt, hogy a harmadik dózist beadatta volna. Azt is sejti, hol találta meg a vírus.

„Nem volt jó érzésem, de azt gondoltam, oltva vagyok, csak megúszom”

Két barátjával volt meccsen, egy fedett sportcsarnokban, ahová minden ellenőrzés nélkül engedték be az embereket, se igazolványt, se maszkviselést nem kértek. Azt mondja, nem volt jó érzése, de bízott az oltásokban, és maszkban volt. Egy hétre rá betegedett meg, éppen a harmadik oltást adatta volna be magának, de a megfázásos tünetei miatt azt tanácsolták neki, inkább várjon a megerősítő lövéssel.

„Nem voltak nagyon súlyos tüneteim, influenzaszerű állapotban voltam. Nem voltam lázas, nem köhögtem. Mérhetetlen levertség, fáradtság, lepusztultság volt ez inkább. Aztán amikor a két barátom is lerobbant, és a tesztjük pozitív lett, már gyanítottam, hogy baj van. Amikor pedig elment a szaglásom és az ízlelésem, már biztos voltam benne, hogy én is covidos lettem.”

Magda szólt a háziorvosának, karanténban maradt, és aggódva figyelte, mi történik, különösen azok után, hogy a másik két barátnál súlyosabbak voltak a tünetek, sőt egyikük, három oltása ellenére, tüdőgyulladást kapott.

Egy hónappal később jött a pofon

Magda nem szedett gyógyszert, vitaminokat fogyasztott, sok folyadékot ivott, nem nagyon evett, mert semminek sem volt íze. Mint mondja, a kutya sokat segített, nem hagyhatta el magát, naponta le kellett vinni a levegőre, legalább két rövid sétára.

Lassan jött rendbe, de egyre jobban érezte magát, ezért egy kicsit meg is lepődött, amikor a háziorvosa felhívta, hogy poszt-Covid-szűrésre küldené, első körben tüdőgyógyászhoz, majd teljes laborra és EKG-ra.

„Nagyon alapos, lelkiismeretes tüdőgyógyászhoz kerültem, részletesen kikérdezett, a mellkas-átvilágításnál pedig jött a hideg zuhany. Gyermektenyérnyi folt van a tüdőmön. Ezt hagyta hátra a Covid, annak ellenére hogy aránylag enyhe lefolyású volt a betegség, és szinte egyáltalán nem köhögtem. Most, amikor azt hittem, már túl vagyok az egészen, két hét antibiotikum-kúra vár rám, és lehet, hogy ezzel nincs is vége, januárban kell visszamennem kontrollra.”

Légzési nehézségek, szívritmuszavar, vérnyomásproblémák

Magdának arról beszélt a tüdőgyógyásza, hogy nagyon sok problémát hagyhat hátra a betegség. Nincs benne a köztudatban, de mindenkinek el kellene mennie poszt-Covid-szűrésre, akkor is, ha enyhe tünetei voltak, mert alattomos vírusról van szó, amely súlyos szövődményeket, maradványtüneteket produkál. Légzési nehézségek, ízületi fájdalmak, bőrelváltozások, kiütések, szívritmuszavar, vérnyomásgondok – és még folytathatnánk a sort.

Mint mondta, jelezték ezt a háziorvosok és a döntéshozók felé is, ennek ellenére nem általános gyakorlat a szűrés. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek is tisztában legyenek ennek a szükségességével, éljenek ezzel a lehetőséggel, kérjék a poszt-Covid-ellátást. Itt nagy hangsúlyt kap az egyéni figyelem, mert annak, akit kórházban kezeltek koronavírus miatt, az utógondozása megoldott. Annak viszont, aki otthon vészelte át a betegséget, nem fogják a kezét, noha náluk is, mint Magda példája mutatja, lehetnek maradványtünetek.

A járvány negyedik hullámában jár az ország, százezrek fertőződtek meg a delta-variánstól. A szakemberek szerint mindenkinek, aki átesett a betegségen, életkortól, nemtől, a betegség lefolyásának súlyosságától függetlenül egy-másfél hónappal később érdemes beutalót kérnie a háziorvostól poszt-Covid-szűrésre.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG