Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felravatalozták XVI. Benedeket a Vatikánban


XVI. Benedek felravatalozott holtteste a római Szent Péter-székesegyházban 2023. január 2-án
XVI. Benedek felravatalozott holtteste a római Szent Péter-székesegyházban 2023. január 2-án

Felravatalozták a nyugalmazott pápát hétfő reggel a római Szent Péter-székesegyházban, ahol ezrek állnak sorba, hogy búcsút vegyenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől.

Az óév utolsó napján, 95 évesen elhunyt pápa ravatalát reggel 9 órakor nyitották meg a hívek előtt. A nap folyamán legalább 25 ezer embert várnak, de kedden és szerdán is tömegekre készülnek.

A 35 éves, Velencéből érkező Filippo Tuccio kijelentette: „Nagyon fontos volt számomra, aki vagyok, a gondolkodásom, az értékeim szempontjából. Ezért szerettem volna ma búcsút mondani neki.”

„Azt hiszem, legfőbb öröksége az, hogy megtanította, hogyan legyünk szabadok. Amikor elhunyt, arra gondoltam, hogy olyan szabad szeretnék lenni, mint ő volt” – mondta a 62 éves Marina Ferrante.

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger temetésére csütörtökön kerül sor. A Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban XXIII. János pápa, 2005 és 2011 között pedig II. János Pál nyugodott.

Ferenc pápa újévi miséjében „az evangélium és az egyház hű szolgájaként” jellemezte XVI. Benedeket, aki 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat. Hasonló lemondásra nagyjából hatszáz éve nem került sor.

Készült az AP és az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG