Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felszámolták az utolsó kormánykritikus orosz rádiót


Alekszej Venediktov, az Eho Moszkvi főszerkesztője interjút ad a rádió moszkvai szerkesztőségében 2019. június 10-én
Alekszej Venediktov, az Eho Moszkvi főszerkesztője interjút ad a rádió moszkvai szerkesztőségében 2019. június 10-én

Beszünteti működését a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás, miután a médiahatóság az ukrajnai háborúról szóló tudósításai miatt korlátozta a foghatóságát.

„Az Eho Moszkvi igazgatótanácsa többségi szavazással úgy döntött, hogy felszámolja a rádiócsatornát és a honlapot” – jelentette be csütörtökön Alekszej Venediktov főszerkesztő Telegramon.

Az orosz hatóságok hétfőn lekapcsolták a társaságot az éterből, és blokkolták weboldalának elérését is, mondván, hogy „szándékosan hamis információkat” terjeszt az ukrajnai háborúról.

Venediktov tájékoztatása szerint az Eho Moszkvi alkalmazásának törlését is kezdeményezték a Google-nél.

Az utóbbi évben az orosz kormány példa nélküli támadást indított a független sajtó megmaradt része ellen, ami csak még magasabb fokozatba kapcsolt, amióta Oroszország előző héten megtámadta Ukrajnát.

A médiában gyakorlatilag kizárólag hivatalos forrásból származó információkat lehet közzétenni, amelyekben katonai műveletnek nevezik az inváziót.

Pénteken a moszkvai törvényhozás elé kerül az a jogszabálytervezet, amelynek értelmében akár tizenöt év börtönbüntetéssel sújthatók a hadsereggel kapcsolatos „álhírek” terjesztői.

A Gazprom többségi tulajdonában lévő Eho Moszkvit 1990-ben alapították, a csatorna a Szovjetunió összeomlását követő korszak szabadabb sajtójának szimbóluma volt sokak szerint.

XS
SM
MD
LG