Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feltartóztatták a kanadaihoz hasonló szabadságkonvojt Belgiumban


Tömegoszlatás Párizs belvárosában 2022. február 12-én
Tömegoszlatás Párizs belvárosában 2022. február 12-én

Feltartóztatták a járványügyi intézkedések ellen tiltakozó, a kanadaihoz hasonló szabadságkonvojt Belgiumban. A hatóságok több mint harminc, Brüsszel felé tartó járművet állítottak meg.

Philippe Close polgármester arról számolt be, hogy a demonstrálók a tiltás ellenére mintegy négy-ötszáz autóval és mikrobusszal megpróbáltak eljutni a belga fővárosba.

„Körülbelül harmincat megállítottak, a többi felszívódott” – mondta.

Hogy a konvoj tagjai ne tudják kikerülni az ellenőrzést, a rendőrök a Brüsszelbe vezető főutak egyikének egy szakaszát lezárták.

A város szélén többtucatnyi jármű áll jelenleg is egy parkolóban, a rendőrség oda irányította a tüntetőket, akik gyalog folytathatják útjukat a központba.

„Nem hagyjuk, hogy túszul ejtsék a fővárost” – jelentette ki Close.

Belgiumhoz hasonlóan Franciaországban is betiltották a megmozdulást a közrend megzavarására hivatkozva. Ennek ellenére szombaton több mint száz jármű összegyűlt a Champs-Élysées sugárúton. A rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tüntetést, és többeket őrizetbe vettek.

Az akciót a kanadai kamionsofőrök demonstrációja inspirálta, amely több mint két hete kezdődött Ottawában egy több száz teherautóból álló konvojjal. A sofőrök az ellen a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kell árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott, a karaván több ezer teherautónyira duzzadt. A törvényhozás épülete előtt táborozó tüntetők azt akarják elérni, hogy az élet térjen vissza a normális kerékvágásba.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a demonstrálók fellépését, és azt hangoztatta, hogy a kormány továbbra is a tudományra fog hallgatni.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG