Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Covid-19 kamionblokád miatt leállt Kanadában a Ford-gyár


Ottawa belvárosában is tiltakoznak a kamionosok a koronavírus-intézkedések miatt. 2022. február 8.
Ottawa belvárosában is tiltakoznak a kamionosok a koronavírus-intézkedések miatt. 2022. február 8.

A Ford egyik kanadai gyára kénytelen volt leállni szerdán, miután a Kanada és Detroit közt ívelő hídat blokád alá vették a kanadai Covid-19 korlátozások megszüntetését követelő tiltakozók. A blokád egyre nagyobb hatást kezd gyakorolni az észak-amerikai autóiparra.

Közben Justin Trudeau miniszterelnök határozottan kiáll a kanadai Covid-19-korlátozások enyhítése ellen, jóllehet az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomást gyaoroltak rá a tiltakozók, akik a korlátozások mellett személy szerint őt is célba vették.

Harmadik napjába lépett a többnyire kisteherautókkal folyó tiltakozás a Detroit és az Ontario állambeli Windsor között ívelő Ambassador hídnál. A forgalom leállt Kanada irányába, míg az Egyesült Államok felé továbbra is halad.

A megbénított hídon megy át a kétoldalú kereskedelem negyede

A hídon át bonyolítják a két ország közötti kereskedelem 25%-át, és a kanadai hatóságok egyre inkább aggódnak a gazdasági hatások miatt.

A Ford szerdán este közölte, hogy alkatrészhiány miatt le kellett állítania a windsori motorgyárat, és az ontariói Oakville-ben működő összeszerelő üzem is csökkentett kapacitással működik.

A blokád következtében fellépő hiány miatt a General Motors-nál is törölni kellett a második műszakot a michigani Lansing melletti, közepes méretű terepjáró-gyárban. Dan Flores szóvivő elmondta, hogy várhatóan csütörtökön indulnak újra, és egyelőre nem számítanak további hatásra.

A Toyota is leállt

Szerdán délután a Toyota szóvivője, Scott Vazin közölte, hogy a cég a hét hátralévő részében nem tud semmit gyártani három kanadai gyárban az alkatrészhiány miatt. Egy közlemény az ellátási láncnak, az időjárásnak és a járványhoz kapcsolódó kihívásoknak tulajdonította a problémát, de a leállások néhány nappal a blokád hétfői kezdete után jöttek.

"Nagyon szoros figyelemmel kísérjük ezt" – mondta korábban Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a hídblokádról.

"A blokád kockázatot jelent az autóipar ellátási láncaira, mivel a híd kulcsfontosságú útvonal a gépjárművek és az alkatrészek számára, és a késlekedések azzal a kockázattal járnak, hogy zavarokat okozhatnak az autógyártásban."

A tartományok lazítanak, Trudeau hajthatatlan

Egyre több kanadai tartomány oldotta fel óvintézkedései egy részét, ahogy az omikron hullám lejtmenetbe ért. Trudeau azonban megvédte a szövetségi kormány hatáskörébe tartozó intézkedéseket, beleértve azt is, amely sok teherautó-sofőrt feldühített, mert január 15-től megköveteli a Kanadába érkező kamionosoktól, hogy teljes körűen be legyenek oltva.

„A valóság az, hogy a kötelező oltás, valamint a tény, hogy a kanadaiaknak sikerült csaknem 90%-ban beoltatniuk magukat, biztosította, hogy ez a járvány ne sújtsa olyan súlyosan Kanadát, mint a világ más részeit” – mondta Trudeau a parlamentben.

Kanadában a kamionosok körülbelül 90%-a be van oltva, és a kamionosok egyesületei és számos nagy szállítócég üzemeltetője elítélte a tiltakozásokat. Az Egyesült Államokban ugyanaz az oltási szabály érvényes az országba belépő kamionosokra, így nem számítana sokat, ha Trudeau feloldaná a korlátozást.

Máshol is bevetették a blokádot

A tiltakozók másfél hete blokkolják az albertai Coutts melletti határátkelőt is, szerdán körülbelül 50 teherautót hagytak ott. És több mint 400 teherautó bénította meg Kanada fővárosának, Ottawának a belvárosát is a múlt hónap végén kezdődött tiltakozás során.

Miközben a tüntetők Trudeau eltávolítását követelik, a legtöbb korlátozó intézkedést országszerte a tartományi kormányok léptették életbe. Ezek közé tartozik az a követelmény, hogy az embereknek fel kell mutatniuk az oltást igazoló "vakcina-útlevelet”, ha be akarnak jutni az éttermekbe, edzőtermekbe, mozikba és sporteseményekre.

Alberta, Saskatchewan, Quebec, Prince Edward Island és Nova Scotia a héten bejelentette, hogy néhány vagy az összes óvintézkedés visszavonását tervezi. Alberta, Kanada legkonzervatívabb tartománya azonnal lemondott az oltási igazolványról és arra készül, hogy a hónap végén eltörli a maszkviselést is.

"Illegális blokád diktál közegészségügyi intézkedéseket"

Az albertai ellenzék vezetője, Rachel Notley azzal vádolta a tartomány miniszterelnökét, Jason Kenneyt, hogy hagyta, hogy egy „illegális blokád diktáljon közegészségügyi intézkedéseket”.

Annak ellenére, hogy Alberta intézkedései eltörlését tervezi, a tiltakozás ott folytatódott.

"Vannak itt olyan fickók, akik mindent elvesztettek ezek miatt a kötelezettségek miatt, és nem adják fel, és hajlandók kitartani és folytatni, amíg ez meg nem történik" – mondta John Vanreeuwyk tüntető, aki egy takarmánytelepet üzemeltet az albertai Coaldale-ben.

"Amíg Trudeau mozog" – mondta –, "addig mi nem mozdulunk".

Alábecsülik

Benjamin Dichter, a tiltakozás egyik szervezője úgy vélte egy ottawai sajtótájékoztatón, amelyről kizárták a hagyományos hírszolgáltatókat: „Azt hiszem, hogy a kormány és a média durván alábecsülik a kamionosok elszántságát és türelmét.”

„Hagyjanak fel a kötelező intézkedésekkel. Hagyjanak fel a vakcina-útlevelekkel" – mondta.

Trump szélsőbalos őrültnek nevezte Trudeaut

A „szabadság teherautó-konvojt” a Fox News személyiségei népszerűsítették, és számos amerikai republikánus támogatását nyerték el, köztük Donald Trump volt elnökét, aki Trudeau-t olyan „szélsőbalos őrültnek” nevezte, aki „elmebeteg Covid-kötelezettségekkel pusztította el Kanadát”.

A pandémiával kapcsolatos korlátozások sokkal szigorúbbak Kanadában, mint az Egyesült Államokban, de a kanadaiak jórészt támogatják őket. Kanadában a Covid-19 halálozási aránya a harmada az Egyesült Államokénak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG