Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felvonták a svéd zászlót a NATO brüsszeli központjánál


Az immár harminckét tagállam lobogója a NATO brüsszeli központjánál 2024. március 11-én
Az immár harminckét tagállam lobogója a NATO brüsszeli központjánál 2024. március 11-én

Svédország hivatalosan is az észak-atlanti szövetség 32. tagállamává vált, miután csatlakozását másfél év késlekedés után, utolsóként nemrég Magyarország is jóváhagyta.

A ceremónián többek között Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, Viktória királyi hercegnő, illetve Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára vett részt Brüsszelben.

„Az Ukrajna elleni brutális, totális orosz invázió egyesítette Svédországot a következtetés mellett, hogy az egyetlen észszerű választás a teljes jogú NATO-tagság” – hangsúlyozta a kormányfő, akit a kormány több minisztere mellett ellenzéki pártvezetők is elkísértek, demonstrálva a nemzeti egységet.

Svédország évszázados semlegességével szakítva csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez, ahogy a szomszédos Finnország is tette tavaly. A két ország egyszerre nyújtotta be tagsági kérelmét, azonban Magyarország és Törökország ellenállása miatt Stockholmnak csaknem egy évvel tovább kellett várnia.

A finn védelmi tárca a korábban még Twitterként ismert X-en üdvözölte „bajtársaikat és bajtársnőiket”, új korszak kezdetét emlegetve.

Az ukrajnai háború megindítását követően a korábban elutasító közvélemény mindkét északi államban gyorsan átfordult, így három hónappal az invázió kezdetét követően már be is adták a tagsági kérelmet.

„Amikor Putyin elnök megindította teljes körű invázióját két évvel ezelőtt, kevesebb NATO-t akart, és erősebb ellenőrzést a szomszédai felett. El akarta pusztítani Ukrajnát szuverén országként, de kudarcot vallott” – mutatott rá Stoltenberg.

„A NATO most nagyobb és erősebb. Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha, és a bátor ukránok továbbra is harcolnak a szabadságukért, mi pedig mellettük állunk” – tette hozzá.

Svéd belépés, Ukrán háború és Trump – a NATO idén megváltozhat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:30 0:00

„Mi önöket választottuk és önök minket választottak. Egy mindenkiért, mindenki egyért!” – jelentette ki Kristersson, ígéretet téve a szervezet alapértékeinek fenntartására.

Sok szakember szerint Svédország belépésével a Balti-tenger gyakorlatilag NATO-tóvá válik, az országra pedig ezentúl vonatkozni fog az észak-atlanti szerződés kollektív védelmi garanciája, ahogyan az összes többi szövetségesre is.

Ehhez kapcsolódóan: „NATO-tóvá” teszi a svéd csatlakozás a Balti-tengert?

Eközben Finnország, Norvégia és Svédország északi részén hadgyakorlat zajlik közel két héten keresztül tucatnyi tagállam több mint húszezer katonájának részvételével. Ez is része az utóbbi évtizedek messze legnagyobb, kilencvenezer főt megmozgató, hónapokon át tartó NATO-gyakorlatának.

Ehhez kapcsolódóan: A frissen kibővült NATO hadgyakorlatot tart Észak-Európában

„Szerények vagyunk, de büszkék is. Tudjuk jól, hogy magasak az elvárások Svédországgal szemben, de a saját elvárásaink is magasak magunkkal szemben (…) Osztozni fogunk a terhekben, a felelősségben és a kockázatokban is szövetségeseinkkel” – szögezte le a svéd miniszterelnök.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG