Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa arra kérte Szűz Máriát, hogy mentse meg a világot a háború őrületétől


Ferenc pápa audienciája a Vatikánban 2022. február 23-án
Ferenc pápa audienciája a Vatikánban 2022. február 23-án

Ferenc pápa szerdán kijelentette, hogy az ukrajnai háborús fenyegetés nagy fájdalmat okoz neki, illetve Oroszországra utalva elítélte „a nemzetek együttélését destabilizáló és a nemzetközi jogot hiteltelenítő” cselekedeteket.

A katolikus egyházfő heti általános audienciája végén arra szólította fel a politikusokat, hogy tetteik következményeivel kapcsolatban „vessék komoly vizsgálat alá lelkiismeretüket Isten színe előtt”.

„Nagy fájdalom van a szívemben az ukrajnai helyzet súlyosbodása miatt. Minden felet felszólítok, hogy tartózkodjon az olyan cselekedetektől, amelyek tovább fokozhatják a lakosság szenvedését, destabilizálhatják a nemzetek együttélését és hitelteleníthetik a nemzetközi jogot” – mondta.

„Jézus azt tanította, hogy az erőszak ördögi esztelenségével szemben Isten fegyvereivel, imával és böjtöléssel szálljunk szembe” – fogalmazott, arra kérve a „béke királynőjét”, Szűz Máriát, hogy „mentse meg a világot a háború őrületétől”.

Ferenc pápa emellett az idén március másodikára eső hamvazószerdát a békéért való imádkozás és böjtölés napjává nyilvánította.

Fokozódik a feszültség

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy elismeri a két kelet-ukrajnai szakadár régió, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, és „békefenntartókat” vezényel a térségbe. Az intézkedést a Nyugat, Ukrajna, az ENSZ, illetve számos más ország és nemzetközi szervezet is elítélte.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Japán is szankciókat jelentett be Oroszország ellen az ukrajnai fellépés miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG