Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa elfogadta a minszki érsek lemondását


Tadeusz Kondrusiewicz érsek karácsonyi szentmisét celebrál egy minszki katedrálisban, Belaruszban, a megérkezését követően 2020. december 24-én.
Tadeusz Kondrusiewicz érsek karácsonyi szentmisét celebrál egy minszki katedrálisban, Belaruszban, a megérkezését követően 2020. december 24-én.

A Vatikán szerint Ferenc pápa elfogadta a minszki római katolikus érsek lemondását, akit korábban megakadályoztak abban, hogy visszatérjen Belaruszba, mert bírálta Lukasenka kormányának az ellenzéki tüntetőkkel szembeni kemény fellépését.

Lemondott Tadeusz Kondrusiewicz belarusz érsek, aki a múlt hónapban térhetett vissza Belaruszba, miután egy lengyelországi útját követően augusztusban megakadályozták, hogy visszatérjen hazájába.

A hónapokig tartó kitiltás oka az volt, hogy Kondrusiewicz Lengyelországban kritizálta az Aljakszandr Lukasenka vitatott újraválasztását követő tiltakozások elleni erőszakos fellépéseket.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy várható volt-e Kondrusiewicz lemondása.

Mindenesetre létezik egy olyan szabályzat, amely lehetővé teszi a püspökök nyugdíjba vonulását 75 évesen – áll a Vatikán rövid közleményében.

Lengyel rádióinterjúban követelte Lukasenka lemondását

Lengyelországban Kondrusiewicz, aki belarusz állampolgár, egy rádióinterjúban felszólította a tüntetők elleni rendőri erőszak beszüntetését és egyben követelte Lukasenka lemondását is.

Lukasenka, akinek uralma ellen folyamatosan tartanak a tiltakozások, novemberben azzal vádolta Kondrusiewiczet, hogy „az ország elpusztítását" tervezi.

Hónapokon át több tízezer ember vonult utcára, akik kiálltak amellett, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelölt az ország vitatott augusztusi elnökválasztásának az igazi nyertese.

A tüntetések során több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe a rendőrök.

Minszkben és másutt január 3-án számos kisebb tüntetésről számoltak be. Ezek a kis csoportok próbálják fenntartani a Lukasenkára és kormányára mért nyomást. Letartóztatásokról azonban nem érkezett jelentés.

A Belaruszból menekült piros-fehér menyasszonyi ruhás nő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Cihanouszkaja méltatta az érsek munkásságát

„A belaruszok számára valóságos áldás volt, hogy ebben a nehéz időszakban" az ő irányítása alatt lehettek - írta Cihanouszkaja január 3-án a Twitteren.

Az ellenzéki vezető a választások után elmenekült Fehéroroszországból és egyelőre továbbra is Litvániában marad.

A katolicizmus a keleti ortodoxia után a második legnagyobb vallási felekezet Belaruszban.

Készült a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének, az AFP és a Reuters tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG