Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz ellenzék átvette a Szaharov-díjat


Veranika Capkala belorusz politikus, a Szaharov-díj egyik győztese beszél 2020. december 14-én Brüsszelben.
Veranika Capkala belorusz politikus, a Szaharov-díj egyik győztese beszél 2020. december 14-én Brüsszelben.

Az elcsalt belarusz választások után a belarusz ellenállók vehették át az EU Szaharov-díját. De nem mindegyikük, többen ugyanis még börtönben vannak.

Szvjatlana Cihanouszkaja több más belarusz ellenzéki politikussal együtt vehette át szerdán az EU 2020-as Szaharov-díjat, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Beszédében Szvjatlana Cihanouszkaja kijelentette: minden fehérorosz hős, aki részt vesz az erőszak és a törvénytelenségek ellen szervezett békés tüntetéseken.

"Mindegyikük a bátorság, az együttérzés és a méltóság egy példája. Szabad Fehéroroszország nélkül Európa sem lehet teljesen szabad" - fogalmazott az MTI összefoglalója szerint a politikus.

Szaharov-díj

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben egy olyan ember vagy társaság kapja, aki vagy amely sokat tett az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért. A díjjal 50 ezer euró (nagyjából 18 millió forint) is jár.

Andrej Szaharov atomfizikus a szovjet hidrogénbomba egyik atyja volt, de munkájának társadalmi és politikai következményei az 1960-as évektől fordulatot hoztak a gondolkodásában, életét utána az emberi jogok védelmére és nukleáris fegyverkezés ellen szentelte.

"Szeretnék gratulálni a belaruszi ellenzék képviselőinek a bátorságukért, kitartásukért és eltökéltségükért. Egy sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene. De olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság. Tehát, kedves díjazottak, az üzenetem a következő: tartsatok ki, és ne adjátok fel a harcot. Mi mellettetek vagyunk."

- mondta a díj odaítélésekor David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

A mostani díjazottak között a belarusz ellenzéki tanács számos tagja szerepel, így Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Capkala és Marija Kalesznyikava, Volha Kavalkova, Szerhej, Gyeluszki, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, Cihanouszkaja bebörtönzüött férje, Szerhej Cihanouszki, a NEXTA Telegram csatorna alapítója, Sztyjepan Pucila, Ales Bjalatszkij a Vyasna emberi jogvédő szervezettől vagy épp Mikolaj Sztatkevics 2010-es ebelarusz elnökjelölt, aki jelenleg szintén politikai okokból van börtönben.

Az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések a Belarusz Köztársaságban, a híradások szerint a hatóságok zaklatják az ellenzék tagjait, vezetőket rabolnak el és toloncolnak ki. Mások, például Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki jelölt, maguktól menekültek el az országból.

Beszámolók szerint az elfogott tüntetőkkel kegyetlenül bántak a hatóságok, sokan azt állítják, hogy súlyosan megverték, megalázták őket a rendőrök, többeket állítólag meg is öltek. A tüntetők és a független megfigyelők szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka csalással nyerhetett a választásokon. Az ellenzék a lemondását és tiszta választásokat követel.

Az országban zajló eseményekről szóló anyagiankat itt találja egy helyen.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG