Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa jó erőben hagyta el a kórházat, már dolgozik is


Ferenc pápa elhagyja a római Agostino Gemelli Egyetem klinikáját kilenc nappal hasműtétje után, 2023. június 16-án
Ferenc pápa elhagyja a római Agostino Gemelli Egyetem klinikáját kilenc nappal hasműtétje után, 2023. június 16-án

Ferenc pápát péntek reggel, kilenc nappal hasi sérvműtétje után kiengedték a kórházból, orvosa szerint erősebb, mint korábban.

A 86 éves katolikus egyházfő tolószékben hagyta el a római Gemelli kórházat, mosolyogva integetett az újságíróknak és a jókívánságaikat hangoztató embereknek a főbejáratnál, miközben a rá várakozó autóhoz vitték.

„A pápa jól van. Jobb formában van, mint korábban” – mondta újságíróknak Sergio Alfieri, aki június 7-én megoperálta Ferencet.

A Vatikán közölte, hogy Ferenc vasárnap délben elmondja szokásos imáját a Szent Péter téren, és jövő héten folytatja a magánmeghallgatásokat is, de kihagyja a szerdai közös audienciát a téren „a műtét utáni felépülése érdekében”.

Ferenc kedden fogadja Miguel Mario Díaz-Canel kubai elnököt – közölték diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel.

Miközben az autóhoz vitték, Ferencet a legújabb migránstragédiáról kérdezték az újságírók. Görögország partjainál szerda hajnalban legkevesebb 79 ember megfulladt és több százan eltűntek, félő, hogy meghaltak.

„Olyan sok a fájdalom, olyan sok” – idézte az olasz sajtó Ferencet.

Mielőtt visszatért volna a Vatikánba, Ferenc megállt imádkozni a Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Madonna-ikonnál – ez szokásává vált, amikor utazásról vagy kórházi kezelésről tér haza.

A Vatikán kapujához érve rövid időre kiszállt az autóból, és egy percig állva külön köszönetet mondott olasz rendőri kísérete tagjainak.

Alfieri szerint a pápa elég jól van ahhoz, hogy utazzon. Ferenc augusztus elején Portugáliába, a végén pedig Mongóliába készül.

„Jobban tudja majd ellátni feladatait, mint korábban, mert nem lesz rossz a közérzete. Erősebb pápa lesz” – mondta az orvos.

„Már visszatért a munkához. Kértük, hogy pihenjen egy kicsit, és biztos vagyok benne, hogy ezúttal valamivel jobban fog hallgatni ránk, mert van néhány fontos kötelezettsége, amelyeket, mind mondta, tiszteletben fog tartani.”

„A pápa azt mondta: Köszönöm, imádkozzatok értem, még élek” – közölte Alfieri.

A pápa hagyományosan egész júliusban szabadságon van, a vasárnapi áldásosztás az egyetlen nyilvános szereplése, így a következő hónapot pihenéssel töltheti utazásai előtt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG