Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legyetek nyitott kapuk! – kérte Ferenc pápa budapesti szentmiséjén


Ferenc pápa a Kossuth Lajos téri szentmisén. Budapest, 2023. április 30.
Ferenc pápa a Kossuth Lajos téri szentmisén. Budapest, 2023. április 30.

Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni azok előtt, akik idegenek, mások, szegények, és szomorú látni az egyház zárt kapuit is – mondta a katolikus egyházfő a híveknek a magyar fővárosban, és arra szólított fel, hogy nyissuk ki a kapukat. Ukrajna szomszédjában beszélt az ukrajnai háborúról is.

A kezdés előtt már fél órával begördült a nyitott pápamobil Budapesten a Parlament előtti Kossuth Lajos térre. A hívők a katolikus egyházfőnél is korábban érkeztek: reggel 7-kor már tolongás volt a beléptető pontoknál az apostoli látogatás fő eseményére, a fél 10-kor kezdődött pápai szentmisére. Körülbelül 25.000 ember fért el a téren, akik nem jutottak be, azok a környező utcákon kivetítőn nézhették az istentiszteletet.

A katolikus egyházfőnek az elmúlt napokban sűrű programja volt a magyar fővárosban. Találkozott többek között politikusokkal, jezsuita rendtársaival, más keresztény egyházak képviselőivel, vak gyermekekkel, fiatalokkal, hajléktalanokkal és menekültekkel. Az utóbbi eseményen egyebek közt arról is beszélt, hogy „az igazi hit... az, ami kényelmetlen. Ami kockáztat. Ami kilép a világba, hogy találkozzon a szegényekkel.”

Kossuth téri szentmiséjén ezt a gondolatot folytatta Ferenc pápa. Beszélt arról, hogy mindannyian Isten meghívásával születtünk. "Arra hívott, hogy szeretetét befogadjuk és jó pásztorként továbbadjuk, hogy az ő nyáját befogadóvá tegyük és sohasem kirekesztővé" - mondta.

Jézus arra buzdít, hogy menjünk ki és találkozzunk testvéreinkkel. Ezt jegyezzük meg mindannyian, senkit sem kizárva. Erre kaptunk meghívást, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára - fogalmazott a pápa.

"Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni, önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett. Individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány, a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit, a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények. Végül pedig egyházi közösségeink zárt kapuit, bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, azok előtt, akik nincsenek rendben... Kérlek benneteket, nyissuk ki a kapukat! ...próbáljunk olyan kapuk lenni, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet."

Kitért arra is, hogy a jó pásztor nem él vissza a szerepével, nem nyomja el a rábízott nyájat, nem gyakorol merev tekintélyt. "Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni" - mondta.

Ferenc pápa a Szűzanyára, a magyarok nagyasszonyára bízott minden magyart, akárcsak Európa hitét és jövőjét, különösképpen a béke ügyét. "Tekints különösen a szomszédos meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre... öntsd az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, egy testvérekkel és nem falakkal teli világot" - kérte.​

Isten, áldd meg a magyart! – zárta a magyar himnusz kezdőszavaival magyarul budapesti szentmiséjét a katolikus egyházfő. Ferenc pápa pénteken kezdett magyarországi látogatása vasárnap délután ér véget.

XS
SM
MD
LG