Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa sem Áderrel, sem Orbánnal nem találkozna Magyarországon


Ferenc pápa általános heti audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2021. június 2-án
Ferenc pápa általános heti audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2021. június 2-án

Sajtójelentések szerint diplomáciai feszültséget okozott, hogy Ferenc pápa szeptemberi, magyarországi látogatásán nem tervez találkozni sem Áder János köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktor kormányfővel, és mindössze három órát kíván eltölteni az országban.

A National Catholic Register (NCR) című amerikai katolikus lap cikke szerint az egyházfő világossá tette, hogy bár többször is meghívták állami látogatásra, egyedül a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson vesz részt, amelynek ő celebrálja a zárómiséjét szeptember 12-én, így mindössze három órát tölt az országban, kihagyva az udvariassági vizitet az államfőnél és a miniszterelnöknél.

Vatikáni és magyarországi források szerint a diplomácia dolgozik azon, hogy meggyőzzék a pápát látogatása meghosszabbításáról, illetve arról, hogy ne hagyja ki a találkozót Áderrel és Orbánnal.

„Politikai feszültség várható a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, ideértve a Sándor-palotában tett látogatást is, amely pedig a program része kellene hogy legyen” – mondta egy bennfentes budapesti forrás az NCR-nek.

„Valami itt nem stimmel, legalábbis a diplomácia és a protokoll szempontjából” – írta Luis Badilla, a Pápai Államtitkárság által működtett, Il Sismografo című blog szerkesztője.

Három és fél nap Szlovákiában

A legfrissebb programterv szerint Ferenc pápát a repülőtérről egyenesen a Hősök terére, a kongresszus helyszínére szállítják, azt követően pedig rögtön Szlovákiába utazik, ahol – értesülések szerint – három és fél napot tölt el.

Az egyházfő március 8-án azt mondta újságíróknak, hogy „nem az országba látogat, hanem a misére”. Hozzátette: „De Budapest mindössze két órára van Pozsonytól, akkor pedig miért ne látogathatnánk el a szlovákokhoz?”

A National Catholic Register szerint „hatalmas arculcsapás” lenne Orbán Viktor számára, ha végül tényleg ezek a tervek valósulnának meg.

„Felháborító lenne. Olyan lenne, mintha fél napot töltene Izraelben, aztán három és fél napot Iránban, vagy fél napot Lengyelországban, aztán több napot Oroszországban. Ezt mindenki elfogadhatatlannak tartja” – hangsúlyozta egy névtelenséget kérő magyar egyházi tisztségviselő.

„Eszeveszett” diplomáciai erőfeszítések

A lap arról számolt be, hogy Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt héten Rómába utazott, hogy a programtervezet módosításáról tárgyaljon. A bejelentést eredetileg május 26-ra várták, ám az „eszeveszett” magyar diplomáciai erőfeszítések miatt ez még mindig nem történt meg.

A cikk szerzője azt is megjegyezte, hogy a látogatásra nem sokkal a jövő évi magyarországi választás előtt kerül sor, amelynek eredményére akár a pápai vizit is befolyással lehet. Az emiatti aggodalmak csillapítása érdekében a magyar kormány azt javasolta, hogy az egyházfő kormányzati és ellenzéki vezetőkkel is találkozzon.

Példa nélküli, hogy a katolikus egyház feje ellátogat valamely ország fővárosába, és ott nem találkozik állami vezetőkkel. Az is ritka ugyanakkor, hogy a pápa részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, ilyen utoljára húsz éve történt.

„Egyelőre várunk. Reméljük, hogy a héten vagy a jövő héten kapunk valami visszajelzést” – mondta egy magyar kormányzati forrás.

Magyarország másodszor ad majd otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Az 1938 májusában Budapesten tartott rendezvény zárómiséjén félmillió hívő vett részt.

Készült a National Catholic Register tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG