Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre leállt a betonozás a Fertő-tó partján


A 34 ezer négyzetméteren elindult szállodafejlesztés a Fertő-tó partján 2021 júniusában
A 34 ezer négyzetméteren elindult szállodafejlesztés a Fertő-tó partján 2021 júniusában

Régóta küzdenek a természetvédők azért, hogy az állam ne építsen a saját természetvédelmi területére vitorlásklubos luxusszállodát a Fertő-tó partján. Most úgy néz ki, hogy egy időre sikerült leállítani az építkezést, visszavonták a vonatkozó közbeszerzést.

A környezetvédők számára kisebb sikeres fordulat állt be a Fertő-tavi állami óriásberuházás ügyében. Az építkező állami vállalat ugyanis egyelőre visszavonta a közbeszerzését, vette észre nemrég a 444.hu. A hivatalos indoklás szerint azért, mert túl sok kérdés érkezett be hozzájuk.

Az állam a saját környezetvédelmi területe ellen

A Fertő-tó partján, Fertőrákos mellett az állam luxusüdülőt, 880 parkolót, vitorláskikötőt, sportközpontokat és más szórakoztatási célú építményeket akar felhúzni mintegy 34 ezer négyzetméteren durván harmincmilliárd forintból. A folyamat nagyjából két éve indult, a megvalósító az állami SFTFN Zrt. (Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.).

Eddig nem azért nem építették be a területet, mert senkinek nem jutott eszébe, hanem mert ez az egyik legerősebben védett természetvédelmi terület. Épp december 13-án lett húsz éve az UNESCO-világörökség része. Más nemzetközi egyezmények is védik, többek között a magyar szabályozás szerinti Natura 2000-es besorolású nemzeti parkban szeretne az állam óriási szórakoztató központot felhúzni.

A természetvédelmi hatóság szerepét jelenleg itt is a megyei kormányhivatal tölti be. A kormányhivatal pedig mindezek ellenére engedélyezte az építkezést.

A beruházás ellen régóta tiltakoznak különböző környezetvédő csoportok. Az Európai Unió és az UNESCO tiltakozását is kiváltotta az ötlet, írta meg az Átlátszó.hu. A Greenpeace be is perelte a kormányhivatalt.

A korábbi hivatalos tervek bemutatása során egyébként rendre elhangzott, hogy bizonyos környezetvédelmi szempontokat majd figyelembe vesz az állam, de azt jellemzően nem részletezték, hogy a tervezett kisvárosnyi üdülőközpontnál ez miképp lenne lehetséges.

„Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ökológiai és klímaválság ilyen súlyos szakaszában, szárazodó országunkban államfőnknek, Áder Jánosnak folyamatosan hangoztatott, a vizes élőhelyeink kiemelt védelméről szóló nyilatkozatai ellenére a gyakorlatban a természetes élőhelyek ilyen pusztítása zajlik. Szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei felül tudják írni egész nemzetünk, élővilágunk fennmaradásának érdekeit, és ehhez a kormányhivatal határozatával hozzájárul” – mondta tavasszal Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

A beruházás egyébként azzal indult, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége megnyerte a kilencmilliárdos vitorláskikötő-tendert. Ehhez gyorsan lebontották az ikonikus cölöpházakat és letarolták a környező nádast.

Az állam a Balatonnál egyébként erősen privatizálja a még megmaradt part menti területeit, kikötőit. A Fertő-tónál viszont pont az ellenkezőjét, az állami üdülőfejlesztést tartják célszerűnek.

Zavarja a beton az állatokat és a növényeket?

Külön furcsa volt, hogy a kormányhivatal egy korábbi határozatában arra hivatkozott, hogy az állatok már úgyis elmentek arról a területről, mert zavarták őket az SFTFN addigi megvalósított földmunkái. Ez a határozat ahhoz kellett, hogy a cég egész évben építkezhessen, ne kelljen figyelembe vennie az ottani állatok vegetációs költési időszakát. Pontosabban az

„intézkedések hatására a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő (…) a hüllők és a kétéltűek a munkaterületet elkerülték”

– állt a hivatal érvelésében.

A legújabb közbeszerzési kiírásában viszont az állami cég épp attól tartott, hogy esetleg visszajönnek az állatok, ha leáll az építkezés. Azaz erre hivatkozva akartak gyorsított közbeszerzésen szerződni a kivitelezőkkel. Szerintük ugyanis ha

„valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Ebben a közbeszerzésben szállások és más tervezett ingatlanok kivitelezőjét keresték volna. A kiírást azonban a Greenpeace megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és most pedig vissza is vonták a kiírást. Hivatalosan azért, mert túl sok kérdés érkezett az állami megbízóhoz a pályázni vágyó építési cégektől.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG