Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fertőzött kormányhivatalnok ellenőrzött maszk nélkül a gyermekintenzíven


Beteg újszülött a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában 2019. március 20-án
Beteg újszülött a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában 2019. március 20-án

Vizsgálódik a rendőrség, miután a fővárosi kormányhivatal egyik járványügyes munkatársa egy hete – annak ellenére, hogy köhögött – maszk nélkül végzett ellenőrzést az országos kardiológiai intézet (Gokvi) gyermekintenzív osztályán. Itt főként szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett újszülöttek vannak. Két nappal később ő maga közölte, hogy szamárköhögés miatt kezelik.

A történtek után azonnali intézkedéseket rendelt el Budapest Főváros Kormányhivatala, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (Gokvi), valamint a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikája, miután az utóbbiban is járt, bár ott csak egy irodában tartózkodott, betegekkel nem találkozott a kormányhivatal fertőzött munkatársa.

Feltárták, hogy kikkel került kapcsolatba a beteg járványügyes hivatalnok, oltást rendeltek el, és elkülönítették azokat a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek – írta meg először a Népszava.

A lap próbálta kideríteni, miért nem szóltak rá a láthatóan beteg hivatalnokra, hogy vegyen fel maszkot. Állítólag többször kérték, de ő újra meg újra lehúzta az arcáról, mondván, nem kap levegőt.

A szamárköhögés rendkívül fertőző, a betegség fogékonysági indexe kilencvenszázalékos, a lappangási ideje kettő–négy hét. A csecsemők immunrendszere még kialakulatlan, két hónapos korban kapnak először szamárköhögés elleni oltást. A Portfolio írt arról pár napja, hogy nagyon gyorsan terjed Magyarországon is a szamárköhögés, a hivatalos, heti fertőzési jelentés alapján 76 gyanús esetet azonosítottak, miközben a korábbi években 0 és 15 között volt a kumulált esetszám az első 24 hétben.

Feljelentés nem érkezett, a sajtóban megjelent eset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálja – írta a BRFK a Magyar Hang kérdésére a történtekkel kapcsolatban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG