Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házi gyermekorvos: Az új ügyeleti rendszer legnagyobb kárvallottjai a gyerekek


Kozma János gyermekorvos megvizsgál egy gyereket hódmezővásárhelyi rendelőjében 2015. november 2-án (képünk illusztráció)
Kozma János gyermekorvos megvizsgál egy gyereket hódmezővásárhelyi rendelőjében 2015. november 2-án (képünk illusztráció)

Egy hónapon belül két gyermek, egy egyéves porcsalmai kisfiú és egy 13 éves nagyecsedi lány is meghalt egy nappal azt követően, hogy hazaküldték őket az orvosi ügyeletről a mátészalkai kórházból. Póta György házi gyermekorvos szerint az új ügyeleti rendszerben előfordulhat, hogy olyan felnőttháziorvos vizsgál gyereket, akinek nincs ilyen gyakorlata, ami magában hordozza a hasonló tragédiák kockázatát. Kérdéseinkre a megyei rendőr-főkapitányság és a mentőszolgálat is azt közölte, hogy mindkét estben folyamatban van az eljárás, ezért csak azok lezárulta után tudnak nyilatkozni.

Az új ügyeleti rendszer hiányosságaival kapcsolatban legutóbb egy váci esetről szóló hírek jelentek meg az RTL Híradó riportja nyomán. Februártól már Pest megyében is működik az új rendszer, összesen három helyen van gyermekorvosi ügyelet. Március 15-én a váci kórházba érkezett egy apuka fulladó gyerekével, de késett az asszisztens, az ügyeletes orvos pedig nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe, ezért nem tudta az esetet dokumentálni, és gyógyszert sem tudott felírni. A gyereket azért megvizsgálta, és felküldte a gyerekosztályra, ahol ellátták.

Az új ügyeleti rendszert működtető Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az RTL kérdésére azt írta: a nővér „elnézte a beosztását, késett”. Az OMSZ szerint a számítógépes rendszerbe az ügyeletes orvos „magától is képes belépni, nem szükséges hozzá asszisztencia”.

A Szabad Európának nyilatkozó házi gyermekorvos szerint a valóság ennél árnyaltabb: a háziorvosok a saját informatikai rendszerüket sem kezelik napi szinten, az az asszisztens feladata, kevés orvos használja rutinosan, de a váci esetben nem a háziorvos saját programjáról volt szó, hanem az új ügyeleti rendszer szoftveréről, amelyet még kevésbé ismernek a háziorvosok.

Ehhez kapcsolódóan: Hétszáz háziorvos hiányzik – Az új ügyeleti rendszer mentőöv vagy ballaszt lesz?

A saját programjukhoz ismerik a személyes belépési adataikat, de az ügyleti számítógépes rendszerbe más kódokkal kell belépni – mondta Póta György.

Szerinte az ügyeletes orvos szakmailag megtette, amit tehetett, megvizsgálta a gyereket, felküldte a gyerekosztályra. Sokkal nagyobb problémának látja az ország keleti végén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmán történt esetet.

„Ha ez Budapesten történik, a gyerek nem hal meg”

Az ATV számolt be arról, hogy meghalt egy egyéves kisfiú, miután előző este hazaküldték a mátészalkai kórház ügyeletéről, ahová február végén hasmenéses-hányásos tünetekkel vitték be a szülei.

Póta György szerint az új ügyeleti rendszerben vidéken gyakorlatilag megyénként mindössze egy gyerekorvosi ügyelet van, a megyei kórház gyermekosztályán. Korábban egy megyén belül több helyen volt olyan ügyelet, ahol gyermekgyógyászatban is rutinos háziorvosok dolgoztak.

Akik csak felnőtteket látnak el, azoknak nincs gyakorlati tapasztalatuk a gyerekellátásban, és miután a mostani beosztásokban főleg felnőttháziorvosok vannak, könnyen előfordulhat, hogy a megyei kórházon kívüli ügyeleten olyan orvos van, akinek nincs rutinja a gyerekek ellátásában – mondta a házi gyermekorvos.

Korábbi cikkünk a témában: A felnőtt háziorvosi ügyeletek nyolcvan százaléka megszűnik Pest megyében

Póta György szerint a porcsalmai is ilyen eset lehetett. A szülők nyilván a legközelebbi ügyeleti helyre vitték a gyereket, a 24 kilométerre lévő mátészalkai kórházba. A fővárosból ez nem tűnik soknak, de autó nélkül, rossz utakon nem olyan egyszerű szegény családok esetében – mondta.

„Ha ez az eset Budapesten történik, akkor a gyerek nem hal meg” – jelentette ki Póta György, hozzátéve, hogy a pontos körülményeket nem ismeri, de nagy valószínűséggel kiszáradás okozta az egyéves kisfiú halálát.

Minél kisebb egy gyermek, annál gyorsabban kerül a folyadékhiányból intenzív ellátást igénylő, keringés-összeomlást okozó állapotba, ezért úgy véli, ilyen esetekben számít, hogy van-e az ügyeletes orvosnak tapasztalata a gyerekellátásban.

„Szerintem egy gyerekorvos nem küldte volna haza, hiszen tudja, hogy ilyen esetben egyik óráról a másikra bekövetkezhet egy hirtelen rosszullét. A háziorvosi gyakorlatban azt is mérlegelni kell, hogy hova küldik haza a gyereket, hogy ha romlik az állapota, milyen gyorsan jut újra ellátáshoz. Ilyen esetben még Budapesten is inkább bent tartják megfigyelésre, pláne egy olyan helyen, ahol nagyobbak a távolságok, és lassabban jut segítséghez” – fogalmazott Póta György.

Szerinte az új ügyeleti rendszer legsérülékenyebb része a gyerekellátás, az ismertté vált esetek is azt mutatják, hogy a legtöbb probléma a gyerekek ügyeleti ellátásával van.

Vidéken, ügyeleti időben, miután megyénként csak egy gyermekorvosi ügyelet van, előfordulhat és elő is fog fordulni, hogy olyan felnőttháziorvos vizsgál gyereket, akinek nincs ilyen gyakorlata. Ez nyilván magában hordozza a porcsalmai tragikus eset rizikóját – tette hozzá.

Egy hónapon belül két haláleset

Február elején szintén a mátészalkai kórházban működő orvosi ügyeletről küldtek haza egy 13 éves nagyecsedi lányt hát- és mellkasi fájdalmakkal, lázasan. Az RTL Híradó információi szerint két óra múlva a kislány vért hányt és fájt a szíve, ezért a szülei újra bevitték a mátészalkai kórházba, de a gyerekosztályra. Onnan mentő vitte a nyíregyházi kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét.

A porcsalmai eset miatt rendőrségi eljárás indult. Megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy lehet-e már tudni valamit az ügyben, elkészült-e a boncolás, felmerült-e az orvos felelőssége, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Kérdéseket küldtünk az új ügyeleti rendszert működtető Országos Mentőszolgálatnak és a Belügyminisztériumnak is. Tőlük azt is megkérdeztük, biztosított-e az új ügyeleti rendszerben, hogy gyerekorvosi gyakorlattal rendelkező ügyeletes háziorvos vizsgálja meg ügyeleti időben a gyerekeket, és amennyiben nem az, terveznek-e változtatást ezen a területen. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés - Cikkünk megjelenését követően válaszolt a megyei rendőr-főkapitányság és a mentőszolgálat is, ezeket szó szerint idézzük:


"Elektronikus úton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által hivatkozott mindkét estben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságon folyamatban van a büntetőeljárás. A nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni."

"Jelenleg mindkét tragikus esetet az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezete és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja. A vizsgálat eredményeinek ismereteiben lehet majd a felmerülő kérdésekre választ adni.

Az alapellátási ügyeletben a gyermekek és felnőttek ellátása az általános orvosi ismeretek birtokában történik. Amennyiben gyermekgyógyász szakorvosi szintű, illetve akár ettől is magasabb szintű ellátási igénnyel rendelkező gyermek jelenik meg az ügyeletünkön, elsősorban szakorvosi telekonzultáció vehető igénybe, illetve a beteg gyógyintézeti elhelyezése, szakrendelésre történő továbbirányítása, vagy mentőellátás igénybevétele jelent az elsődleges ellátáson túl megoldást. Az új ügyeleti rendszerben a 2023. február 1-jei indulás óta már 175 ezer gyermek kapott ügyeleti ellátást. A működési adatokat és a betegellátás szakmaiságát is folyamatosan elemezzük, az indokolt, szükséges változtatásokat végrehajtjuk."

A porcsalmai esetről korábban egy momentumos képviselő is kérdezte a belügyminisztert, végül akkor is az OMSZ válaszolt, amelyet közölt a Magyar Hang:

„Kérjük, hogy felelős társadalmi szereplőként különösen tartózkodjon a megalapozatlan következtetésektől és kijelentésektől, várja meg a szakértői, hatósági vizsgálat eredményét. Ugyancsak kérjük, hogy amennyiben válaszunkat nyilvános közlései során felhasználni tervezi, azt teljességében, tartalmi változtatás, rövidítés nélkül szíveskedjen megtenni. A tragédia ügyében rendőrségi eljárás is indult, így érdemi tájékoztatást csak annak lezárása után adhatunk. Az új alapellátási ügyeleti rendszerben a korábban éveken, évtizedeken át működött ügyeletekhez képest jóval több szabály, eszköz és kontroll szolgálja a betegbiztonságot, a működőképességet pedig az elmúlt időszakban ellátott több mint 400.000 ügyeleti beteg, köztük 150.000 gyermek esete bizonyítja.”

A MOK szerint is problémás a gyerekek ügyeleti ellátása

A Népszava cikke szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvoscsoportja tavaly áprilisban jelezte az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatos aggályait, ám nem kaptak hivatalos választ rá, ezért február végén, a Porcsalmán történt eset után ismét a Belügyminisztériumhoz fordultak. Azt írták: a MOK sajtóhírek és egyéb információk begyűjtése után úgy véli, felmerül a rendszerhiba lehetősége. 25 pontba szedték össze javaslataikat.

Levelük szerint a korábbiaknál harmadával kevesebb ügyeleti pont működik, ez több helyen megnövekedett várakozást, hosszú betegsorokat vagy indokolatlan mentőküldést okoz.

A MOK szerint sokszor akár két órát is kénytelenek várni lázas gyermekükkel a szülők, mire találkozhatnak az orvossal. Csak tavaly január óta mintegy kétszáz praxisból állt fel orvos, mostanra a 6431 alapellátási körzetből már 879 üres, vagyis a nappali ellátás hozzáférése is romlott. Megoldásként azt javasolja a szakmai szervezet, hogy ünnepnapokon több ügyelet működjön párhuzamosan dolgozó orvosokkal és teljes személyzettel.

Az orvosi kamara is hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint gyakran okoz problémát, hogy a gyermekellátásban járatlan szakemberek kényszerülnek gyermekek ellátására.

Kvíz: Változó ügyeleti rendszer – Vészhelyzet vagy Dr. Bubó?

Kvíz: Változó ügyeleti rendszer – Vészhelyzet vagy Dr. Bubó?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG