Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feszültség és megosztottság az orosz hadvezetésen belül


Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök Moszkvában 2022. december 16-án
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök Moszkvában 2022. december 16-án

Az inváziós erők súlyos veszteségek árán, házról házra próbálnak előrenyomulni Kelet-Ukrajnában, ezzel párhuzamosan azonban egy másik harc is zajlik, méghozzá a moszkvai hadvezetésen belül, ahol rivális csoportok küzdenek Vlagyimir Putyin elnök kegyeiért.

A keleti Donyecki területen található Szoledar és a közeli Bahmut város hetek óta tartó intenzív ostroma rávilágított a fennálló feszültségekre az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoportot alapító és vezető Jevgenyij Prigozsin között, akinek zsoldosai egyre nagyobb szerepet játszanak a háborúban.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokának e heti leváltásával Putyin azt üzenhette, hogy a harctéri kudarcok ellenére továbbra is a védelmi tárca vezeti a háborús erőfeszítéseket.

Prigozsin szerdán bejelentette, hogy katonai magáncégének erői elfoglalták Szoledar csaknem egészét, amit ugyanakkor az ukrán hadsereg határozottan tagadott. Tájékoztatása, miszerint a siker kizárólag a Wagner-csoportnak köszönhető, ellentmond a hadsereg érdemeit kidomborító védelmi minisztériumi beszámolóknak.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán elnök: Tartja magát a donyecki védvonal

A 61 éves, Putyin séfjeként ismert oligarcha az ukrajnai invázió tavaly februári megindítása óta több alkalommal is élesen bírálta a hadvezetést, hangoztatva, hogy zsoldosai mennyivel hatékonyabbak.

Az üzletember befolyásos szövetségesre talált Ramzan Kadirov csecsen vezetőben, aki szintén számos alkalommal ostorozta az általa túl puhának és határozatlannak tartott katonai vezetést.

Ehhez kapcsolódóan: Ki az a Jevgenyij Prigozsin, aki az amerikai választási beavatkozásról beszélt?

Miközben mindketten szoros szövetségesei Putyinnak, a vezérkar elleni nyilvános kirohanásaik nyíltan aláásták a Kreml ilyen kritikákhoz való eddigi, gyakorlatilag kizárólagos jogát, ami szinte példa nélküli a vaskézzel irányított orosz politikai rendszerben.

Szerdán jelentették be, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnök váltja az ukrajnai orosz haderő élén a mindössze három hónapja kinevezett Szergej Szurovikint, aki ezután a helyettese lesz.

Az Institute of the Study of War nevű amerikai agytröszt úgy értékelte az intézkedést, hogy a Kreml megerősíti a védelmi minisztérium elsőbbségét a belső orosz hatalmi harcokban, gyengíteni kívánja az ellenlábasokat, illetve jelezni akarja Prigozsinnak és másoknak, hogy fogják vissza a bírálataikat.

Prigozsin és Kadirov többször élesen kritizálta az ukrajnai katonai beavatkozás egyik fő szószólójaként számontartott Geraszimovot, akit a harctéri kudarcok felelőseként jelöltek meg, miközben a napokban leváltott Szurovikint méltatták.

A csecsenföldi, majd a szíriai hadműveletek során mutatott kíméletlen brutalitása miatt hírhedtté vált tábornok javította az egységek közötti koordinációt, megkezdte a polgári infrastruktúra szisztematikus rombolását, azonban a megalázó herszoni visszavonulás és a többtucatnyi orosz katona halálát okozó, újévi rakétatámadás is az ő nevéhez fűződik.

Ehhez kapcsolódóan: Armageddon tábornok – Ki a brutális orosz katonai parancsnok, akire az ukrajnai háború megnyerését bízták?

Tatyana Sztanovaja politikai elemző úgy látja, hogy az orosz államfő ismét a hadvezetés átalakításával próbálja megoldani a problémákat.

„Valójában azonban nem az emberekkel van baj, hanem a rájuk bízott feladattal (…) Putyin számára ez manőverezés, egyfajta kötélhúzás Szurovikin és szimpatizánsai, például Prigozsin, illetve Geraszimov között” – fogalmazott.

Viktor Alksznisz, a szovjet légierő nyugalmazott ezredese kijelentette, hogy ezzel a döntéssel a politikai és katonai vezetés lényegében elismerte, hogy az ukrajnai különleges művelet kudarcot vallott, közel egy év alatt nem teljesült egyik kitűzött célja sem. „Szurovikin lecserélése Geraszimovval semmin sem fog változtatni” – írta Telegramon.

Mark Galeotti, a londoni University College professzora eközben arról beszélt, hogy Geraszimovnak „valamiféle győzelemre van szüksége, ha nem akarja, hogy gyalázatos véget érjen a pályafutása, ez pedig bizonyos fokú eszkalációt is jelenthet”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG