Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fia váltja Lukasenkát a Belarusz Olimpiai Bizottság élén


Aljakszandr Lukasenka fiaival, 2018. április 21-én. Viktor jobbról a második.
Aljakszandr Lukasenka fiaival, 2018. április 21-én. Viktor jobbról a második.

Viktor Lukasenkát, a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka fiát nevezték ki az ország Olimpiai Bizottságának élére. A NOB mindkettejüket kitiltotta az ötkarikás játékokról.

Aljakszandr Lukasenka 1997 óta áll a bizottság élén, aki tavaly augusztusban hatodik elnöki ciklusát kezdte meg az ellenzék szerint elcsalt választás után. A választási csalást tagadó 66 éves Lukasenkát azzal is vádolják, hogy a vitatott eredményű választást követő demonstrációkon erőszakosan lépett fel a tüntetőkkel szemben, és célba vette az ellenzéket nyíltan támogató élsportolókat.

Nem védték meg a sportolókat

Lukasenka a bizottság ülésén azt mondta, hogy nem tervezi, hogy újabb ciklust tölt ki a testület élén, majd helyére fiát, Viktor Lukasenkát javasolta, aki egyébként a nemzetbiztonságban is segíti őt.

„Nem leszek távol a sporttal kapcsolatos kérdésektől”– idézte az idősebb Lukasenkát a Belta hírügynökség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly decemberben közölte, hogy a belarusz olimpiai bizottság vezetése „nem védte meg kellőképpen a belarusz sportolókat a politikai diszkriminációtól”. A NOB megtiltotta Lukasenkának és akkor még csak alelnök fiának, az ötkarikás játékokon való részvételt és kizárta őket a Nemzeti Olimpiai Bizottság minden tevékenységéből.

A NOB még nem reagált Viktor Lukasenka kinevezésére.

"Nem vagyok többé sportoló" - kettétört karrierek Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

Társszervezők sem lehetnek

Aljakszandr Lukasenka egyébként nagy sportrajongó, Belarusz magas rangú tisztségviselőivel rendszeresen jégkorongozik, esetenként még Vlagyimir Putyin, orosz elnökkel is. Belaruszt egyébként januárban fosztották meg az idén megrendezésre kerülő jégkorong világbajnokság társszervezési jogától a politikai zavargások és a koronavírus járvánnyal kapcsolatban felmerülő biztonsági aggályok miatt.

Készült a Reuters tudosítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG